24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηSefcovic: Η ακλόνητη δύναμη στις Βρυξέλλες

Sefcovic: Η ακλόνητη δύναμη στις Βρυξέλλες


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Την τελευταία μιάμιση δεκαετία, οι Βρυξέλλες έχουν υποστεί σημαντικές μεταμορφώσεις, ωστόσο μια φιγούρα παραμένει σταθερή παρουσία: ο Maros Sefcovic. Ο Σλοβάκος πολιτικός έχει γίνει προσάρτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού πρωτομπήκε στη σκηνή το 2009, όταν διορίστηκε να αντικαταστήσει τον Ján Figeľ ως Επίτροπος Παιδείας υπό τον José Manuel Durão Barroso. Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας καριέρας που θα ήταν αξιοσημείωτα διαρκής.

Λίγους μήνες μετά τον αρχικό του διορισμό, ο Šefčovič ανυψώθηκε στο ρόλο του Αντιπροέδρου, υπεύθυνου για τις διοργανικές σχέσεις — ένα χαρτοφυλάκιο που συνεχίζει να διαχειρίζεται σήμερα. Υπηρετώντας υπό τρεις διαδοχικούς προέδρους της Επιτροπής—Μπαρόζο, Jean-Claude Juncker και Ursula von der Leyen—ο Sefcovic υπήρξε μάρτυρας και ανταποκρίθηκε σε μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών κρίσεων, του Brexit, μιας παγκόσμιας πανδημίας, ακόμη και της έναρξης ενός πολέμου στα σύνορα της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων εποχών, ο Sefcovic ήταν μια αξιόπιστη προσωπικότητα, που συχνά παρενέβη  για να διαχειριστεί κρίσιμα χαρτοφυλάκια προσωρινά, όπως κατά τη διάρκεια του Brexit και σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την υγεία και την πολιτική για τους καταναλωτές. Η πιο πρόσφατη ευθύνη του ήταν η επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μετά την αποχώρηση του Frans Timmermans για να ακολουθήσει πολιτική καριέρα στην Ολλανδία.

Η σταθερή παρουσία του Šefčovič στις Βρυξέλλες δεν είναι απλώς αξιοσημείωτη. είναι εξαιρετικό. Είναι πλέον ο τρίτος μακροβιότερος Ευρωπαίος Επίτροπος, με περισσότερες από 5.400 ημέρες στην εξουσία, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Με τη Σλοβακία να τον επαναδιορίζει για πέμπτη θητεία ρεκόρ, ο Šefčovič είναι έτοιμος να ξεπεράσει τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Sicco Mansholt και τελικά να γίνει ο μακροβιότερος επίτροπος στην ιστορία της ΕΕ, πιθανώς να ξεπεράσει το ρεκόρ του Wilhelm Haferkamp τον Απρίλιο του 2027.

Ο Maroš Šefčovič εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2009. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Daniel Leal/AFP/ Getty Images

Αυτό που κάνει τη μακροζωία του Šefčovič ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι η αντίθεση με τη μέση θητεία των επιτρόπων της ΕΕ, η οποία κυμαίνεται λίγο πάνω από τα πέντε χρόνια. Οι επαναδιορισμοί του είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι, δεδομένης της έλλειψης προηγουμένου μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004. Η δέσμευση της Σλοβακίας να διορίσει εκ νέου τον Šefčovič το ξεχωρίζει, υπογραμμίζοντας τη μοναδική αξία που βλέπουν στη συνεχιζόμενη υπηρεσία του.

Για λίγο, ο Αυστριακός Johannes Hahn φαινόταν έτοιμος να ανταποκριθεί στο ρεκόρ του Šefčovič, αλλά με την Αυστρία να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Magnus Brunner για την επόμενη θητεία, το ταξίδι του Hahn στην Επιτροπή θα φτάσει στο τέλος του.

Αυτή η εστίαση στις ατομικές σταδιοδρομίες εντός της ΕΕ ανακουφίζει επίσης έντονα τη διαρκή ανισορροπία των φύλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιστορικά, ο θεσμός κυριαρχείται στη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών, και αυτό είναι ακόμη εμφανές σήμερα. Η Vivian Renting του Λουξεμβούργου είναι η μόνη γυναίκα στην πρώτη δεκάδα των επιτρόπων με τη μεγαλύτερη θητεία, γεγονός που αποτελεί κραυγαλέα ένδειξη της αργής προόδου προς την ισότητα των φύλων στις τάξεις της Επιτροπής.

Αν και η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε βήματα προς την ισότητα των φύλων κατά την πρώτη της θητεία, επιτυγχάνοντας μια σχεδόν ίση ισορροπία μεταξύ των φύλων στο Σώμα των Επιτρόπων, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Η έκκλησή της προς τα κράτη μέλη να ορίσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα για την επόμενη ομάδα της, έτυχε χλιαρής ανταπόκρισης. Μέχρι στιγμής, μόνο λίγες χώρες έχουν προτείνει γυναίκες υποψήφιες, υποδηλώνοντας ότι ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει δύσκολος.

Εν τω μεταξύ, καθώς η ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πολλές προκλήσεις της, η μακρά θητεία του Sefcovic αποτελεί ταυτόχρονα απόδειξη των δυνατοτήτων του και σύμβολο της αργά μεταβαλλόμενης φύσης της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ενώ οι άνεμοι της αλλαγής μπορεί να πνέουν μέσα από τις Βρυξέλλες, ορισμένα πράγματα, όπως φαίνεται, παραμένουν τα ίδια.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Times change in Brussels, but Maroš Šefčovič is forever, Politico, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.