24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΔρομείς μικρών αποστάσεων που ξεχώρισαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Δρομείς μικρών αποστάσεων που ξεχώρισαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού


Της Μαρίας Κουλούρη,

Οι 33οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ανήκουν πια στην ιστορία. Η οργάνωση των αγώνων από τους Γάλλους συζητήθηκε πολύ και παντού, κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο Ολυμπιακό Χωριό και της αμφίβολης ποιότητας των υδάτων του Σηκουάνα. Η αγωνιστική δράση, ωστόσο, αποδείχθηκε άκρως θεαματική. Πέντε από τους αθλητές που ξεχώρισαν φέτος στις κούρσες μικρών αποστάσεων, όπως και οι αγωνιστικές τους επιδόσεις, περιγράφονται παρακάτω.

Julien Alfred – Η «βασίλισσα» της Αγίας Λουκίας

Μέχρι τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Αγία Λουκία δεν είχε κερδίσει κανένα μετάλλιο στη διοργάνωση. Φέτος το μικρό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής κατέκτησε όχι ένα, αλλά δύο ολυμπιακά μετάλλια χάρη στη σπουδαία Julien Alfred. Η Alfred κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. γυναικών με χρόνο 10.72 κι έτσι έγινε η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο, παίρνοντας τα σκήπτρα της «βασίλισσας» του σημαντικότερου, για πολλούς, αγωνίσματος των Ολυμπιακών. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Αμερικανίδα Sha’Carri Richardson —που ήταν και το φαβορί— με χρόνο 10.87, ενώ η συμπατριώτισσά της, Melissa Jefferson, κατέκτησε το χάλκινο με χρόνο 10.92. Επίσης, η Alfred κατέκτησε το αργυρό στα 200 μ. γυναικών με χρόνο 22.08, πίσω από την Gabrielle Thomas. Απολογισμός: 1 χρυσό, 1 αργυρό.

Η Julien Alfred για την Αγία Λουκία. Πηγή εικόνας: etvbharat.com / Δικαιώματα χρήσης: AP

Letsile Tebogo – Το νέο αστέρι της Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα δεν είχε κατακτήσει ποτέ ξανά χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το κατάφερε φέτος, με τον Letsile Tebogo να κατακτά την πρώτη θέση στα 200 μ. αντρών. Με χρόνο 19.46 αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Kenneth Bednarek με χρόνο 19.62 και στην τρίτη τον Noah Lyles, που αγωνίστηκε ενώ νοσούσε με Covid-19, με χρόνο 19.70. Ο Tebogo χάρισε στη χώρα του και ένα αργυρό μαζί με τους Ndori, Kebinatshipi και Pesela στη σκυταλοδρομία ανδρών 4×400. Πάντως, το πρώτο χρυσό της Μποτσουάνα γιορτάστηκε δεόντως, αφού ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε την Παρασκευή 9η Αυγούστου ως αργία. Απολογισμός: 1 χρυσό, 1 αργυρό.

Sydney McLaughlinLevrone – Το «φαινόμενο» των 400 μέτρων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού σίγουρα θα μείνουν αξέχαστοι στη McLaughlin, όπως και σε εμάς τα κατορθώματά της στο ταρτάν. Η Αμερικανίδα, μόλις στην ηλικία των 25 ετών, κατάφερε όχι μόνο να κατακτήσει δυο χρυσά μετάλλια, αλλά και να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. με εμπόδια —που κατείχε η ίδια— με χρόνο 50.37, αφήνοντας πίσω δεύτερη τη συμπατριώτισσά της, Anna Cockrell, και τρίτη τη σπουδαία Ολλανδή, Femke Bol. Το δεύτερο χρυσό της McLaughlin ήρθε στη σκυταλοδρομία γυναικών 4×400, στην οποία οδήγησε την ομάδα της Αμερικής —με ιδιαίτερη άνεση— στην πρώτη θέση, με δεύτερη την ομάδα της Ολλανδίας και τρίτη της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, τη δική της κούρσα την ολοκλήρωσε μόλις σε 47.71! Αναμφισβήτητα, η McLaughlin μοιάζει ανίκητη. Απολογισμός: 2 χρυσά.

Η Sydney McLaughlin-Levrone για τις ΗΠΑ. Πηγή εικόνας: ftw.usatoday.com / Δικαιώματα χρήσης: Julian Finney / Getty Images

Noah Lyles – Ο πολυσυζητημένος Αμερικανός

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Lyles; Για το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. αντρών, το οποίο κέρδισε στο photo finish για μόλις 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου; Για τις δηλώσεις του πως πάσχει από άσθμα, διάσπαση προσοχής και κατάθλιψη; Για το γεγονός πως αγωνίστηκε στον τελικό των 200 μέτρων, ενώ νοσούσε με Covid-19 και τερμάτισε τρίτος; Είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, το όνομά του συζητήθηκε πολύ. Κατέκτησε το χρυσό στα 100 μ. με χρόνο 9.78(4), αφήνοντας δεύτερο τον Τζαμαϊκανό Kishane Thompson με χρόνο 9.78(9) και τρίτο τον Αμερικανό Fred Kerley με 9.81, σε μια κούρσα που όλοι οι διαγωνιζόμενοι σημείωσαν χρόνο κάτω των 10’’(!). Επίσης, κατέκτησε —άρρωστος με Covid-19— το χάλκινο στα 200 μ. με χρόνο 19.70, ενώ κατέρρευσε μετά τον τερματισμό. Απολογισμός: 1 χρυσό, 1 χάλκινο.

Η Femke Bol για την Ολλανδία. Πηγή εικόνας: msn.com / Δικαιώματα χρήσης: AP Photo / Ashley Landis

Femke Bol – Η «ιπτάμενη» Ολλανδή

Όσα μετάλλια κατέκτησε η Ολλανδία σε κούρσες μικρών αποστάσεων οφείλονται σε εκείνη. Η κούρσα της στη μικτή σκυταλοδρομία 4×400, με την ίδια να αγωνίζεται τελευταία, να λαμβάνει τη σκυτάλη τέταρτη και να τερματίζει πρώτη με ατομικό χρόνο 48.00, είναι ίσως η πιο συγκλονιστική στιγμή στις σκυταλοδρομίες των φετινών Ολυμπιακών. Η «βιονική» Ολλανδή έκανε το ίδιο και στη σκυταλοδρομία 4×400 γυναικών, όμως αυτή τη φορά τερμάτισε δεύτερη, αφού δεν μπόρεσε να καλύψει την τεράστια διαφορά που είχε δημιουργήσει η McLaughlin —που αγωνίστηκε δεύτερη κατά σειρά— για τις ΗΠΑ. Η McLaughlin αποδείχθηκε «σκόπελος» για την Bol και ατομικά. Στον τελικό των 400 μ. με εμπόδια γυναικών η Bol φάνηκε να μην μπορεί να ακολουθήσει τη McLaughlin, τερματίζοντας στην τρίτη θέση με —έναν κακό για τα δεδομένα της— χρόνο 52.15. Μετά το τέλος του αγώνα, η 24χρονη Ολλανδή δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, πέφτοντας δακρυσμένη στις αγκαλιές των οικείων της, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει πως έκανε μια κακή κούρσα, όχι αντάξια των δυνατοτήτων της. Το δίπολο McLaughlin-Bol σίγουρα θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αγωνιστικά στο μέλλον. Απολογισμός: 1 χρυσό, 1 αργυρό, 1 χάλκινο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Olympic Athletics Schedule & Results – Paris 2024, olympics.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.