24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΝέα πολύνεκρη επίθεση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία: Μια ατέρμονη μάχη

Νέα πολύνεκρη επίθεση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία: Μια ατέρμονη μάχη


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Καθημερινά, περιμένει κανείς να ακούσει πλέον μόνο ανησυχητικές και μοιραίες ειδήσεις, με τον θάνατο και την αγωνία να κυριαρχεί πλέον στο μυαλό όλων των ανθρώπων, καθώς το συναίσθημα που έχει αναπτυχθεί είναι η ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση με γεγονότα που αποβαίνουν μοιραία, μην έχοντας τη δυνατότητα να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Ο λόγος, φυσικά, για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τόσο προς την πρώτη γραμμή του πολέμου, όσο και προς τους αμάχους Ουκρανούς πολίτες που δεν έχουν πια τον χώρο και την πολυτέλεια του χρόνου να φυγαδευτούν από το επικίνδυνο πεδίο των συρράξεων. Αμέτρητες κραυγές αγωνίας, νύχτες ξαφνικών βομβαρδισμών, κλάμα, οδυρμός, πένθος, μικρά παιδιά στο άνθος της ηλικίας τους να χάνουν την ζωή τους στη μάχη, μην έχοντας την παραμικρή εμπειρία στην εδαφική άμυνα και επίθεση, είναι μόνο μερικές από τις ζοφερές καταστάσεις που βιώνουν τόσο οι Ουκρανοί, όσο και οι Ρώσοι πολίτες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε έναν πόλεμο όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θα θρηνήσουν νεκρούς.

Σαν να μην έφτανε η ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο πλευρών, πριν μόλις δύο ημέρες, καταγράφηκε η επίθεση ρωσικού πυραύλου σε ουκρανικό εμπορικό κέντρο, σκορπώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 14 Ουκρανούς αθώους πολίτες, όπου αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν επιτόπου και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Να αναφερθεί, επίσης, πως η επίθεση δεν έπληξε μόνο αθώους πολίτες, αλλά και σπίτια στην γύρω ακτίνα και αυτοκίνητα, εγκαθιστώντας μια συνθήκη τρόμου και αγωνίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Gleb Garanich

Το ουκρανικό εμπορικό κέντρο εδράζεται στην πόλη Κοστιαντινίφκα, στην οποία περιοχή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα χτύπημα από τη ρωσική πλευρά σε υπαίθρια αγορά, με τον πύραυλο που εκτοξεύτηκε να καταλήξει να σπείρει τον θάνατο σε 17 αμάχους. Στο χτύπημα της Παρασκευής, την ώρα που συνέβη το μοιραίο γεγονός, η πράξη τρόμου που χαρακτήρισαν οι τοπικές αρχές, έγινε μέσα στο καταμεσήμερο, όπου το εμπορικό κέντρο έσφυζε από κόσμο. Με την πράξη αυτή, ανασύρονται μνήμες τόσο από τις αμερικανικές επιθέσεις στην Βαγδάτη του Ιράκ, μερικά χρόνια πριν, όταν ο George Bush «ευημερούσε», κατά τους Αμερικανούς, στον θρόνο της προεδρίας των ΗΠΑ, όμως, θυμίζει πλέον και την καθημερινότητα στη λωρίδα της Γάζας, με αμέτρητα θύματα αμάχων πληθυσμών να κείτονται στα εδάφη τους.

Το απαράδεκτο του πράγματος και της όλης εμπόλεμης κατάστασης, για την οποία όλος ο κόσμος έχει αποκτήσει μια κάποια άποψη, τουλάχιστον από τις εικόνες που δημοσιεύονται και από τις ειδήσεις που ακούγονται κάθε μέρα, είναι πως η πρώτη γραμμή στο ουκρανικό έδαφος της μάχης, όπου αμύνεται κατά της Ρωσίας, πλήττεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα από οβίδες και πυραύλους εδάφους αλλά και αέρος μικρού βεληνεκούς, στην περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ο λόγος για τον οποίο δόθηκαν οι εικόνες αυτές στην δημοσιότητα ίσως και να είναι μια κίνηση αλαζονείας της Ρωσίας, ώστε να διαδώσει σε όλο τον κόσμο πως η δύναμη της είναι ασυναγώνιστη σε σύγκριση με τον οποιονδήποτε αντίπαλο έχει αντικρουστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Vladimir Putin. Ο ιμπεριαλισμός και η ασυδοσία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, είναι πλέον δυο χαρακτηριστικά, για τα οποία όχι μόνο πλαγίως υπερηφανεύεται, αλλά και τα οποία προσπαθεί να περάσει στον κόσμο ως φυσικό επόμενο της άμυνάς τους απέναντι σε πιθανές ουκρανικές ξαφνικές επιθέσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ουκρανία: Πολύνεκρη ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Κοστιαντινίφκα, EuroNews, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.