11.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚάρπαθος: Περί... ανέμων και υδάτων

Κάρπαθος: Περί… ανέμων και υδάτων


Της Αμαλίας Θεοχαρίδου,

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αποτελεί τμήμα της άγονης γραμμής, των ακριτικών νησιών της χώρας μας. Γνωστή, ήδη από τα ομηρικά χρόνια, όπου ο αρχαίος ποιητής την ονομάζει «Ανεμόεσσα» (λόγω των δυνατών ανέμων που υπάρχουν στο νησί), αποτελεί πια έναν ανερχόμενο προορισμό για τους ταξιδιώτες, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. 

Με πρωτεύουσα τα Πηγάδια, η Κάρπαθος προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία ενός ελληνικού νησιού, όπως κάποιος μπορεί να το έβλεπε χαρακτηριστικά σε ελληνικές ταινίες του 1960. Η πρωτεύουσα αποτελεί και το κύριο κέντρο ζωής του νησιού, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες εκμοντερνισμού, δίνοντάς του έναν πιο κοσμοπολίτικο αέρα, με την ύπαρξη μαγαζιών που προσφέρουν gourmet και fusion κουζίνα. Εαν κάποιος διαμείνει στα Πηγάδια, μπορεί εύκολα να επισκεφθεί οργανωμένες παραλίες με τα πόδια, αλλά συστείνεται ανεπιφύλακτα να βγει πιο έξω, σε παραλίες προσιτές είτε με το αμάξι είτε με τα οργανωμένα δρομολόγια λεωφορείων.

Κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες είναι η Κυρά Παναγιά, όπου πρωταγωνιστεί στα πιο “Instagramable” σημεία του νησιού, με το χαρακτηριστικό τοπίο της εκκλησίας αφιερωμένης στην Παναγία, που βρίσκεται σε ένα ύψωμα και από κάτω την παραλία, ενώ απέναντι, τα επιβλητικά βουνά. Ο Λευκός, αν και μακριά, αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή, καθώς είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, που επικαλύπτεται από άμμο και είναι ιδανική για γονείς που θέλουν να προσέχουν εύκολα τα παιδιά τους και ταυτόχρονα να απολαύσουν το μπάνιο τους, ενώ παράλληλα, βρίσκεται κοντά στις κατακόμβες του νησιού, όπου κρύβονταν Χριστιανοί κατά τις διώξεις.

Πηγή εικόνας: travel.gr / Δικαιώματα χρήσης: Shutterstock

Η Κάρπαθος είναι σίγουρα ένα νησί που μπορεί να προσφέρει πολλές εμπειρίες. Κι αυτό φαίνεται από τα χωριά της. Ξεκινώντας με τα παραθαλάσσια χωρία, ένα γνωστό είναι η Αρκάσα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την πιο «νησιωτική» πλευρά του τόπου. Μπορεί να φάει σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι, στην περιοχή Φοινίκι της Αρκάσσας, ψάρια και άλλα θαλασσινά, που ψαρεύουν οι ντόπιοι ψαράδες, το ίδιο πρωί. Μάλιστα, η Αρκάσα υπήρξε γνωστό πειρατικό κρησφύγετο στο παρελθόν, όπως μάλιστα αναφέρεται απ’ τον Βίκτωρα Ουγκώ, στο έργο του, «Το Αιγαίο στις Φλόγες».

Οι πειρατές ήταν γνωστοί για τις καταστροφικές λεηλατήσεις τους στην περιοχή, επίσης στην περιοχή Αφιάρτης, όπου λόγω των ευνοϊκών και έντονων ανέμων, ήταν εύκολο για τα καράβια τους να προσαράξουν χωρίς να κινδυνεύουν. Το τωρινό τουριστικό θέρετρο, που κυρίως προσελκύει λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, όπως σερφ, απ’ όλον τον κόσμο, υπήρξε κάποτε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που λόγω των πειρατικών επιδρομών ερήμωσε. Λέγεται μάλιστα ότι οι κάποιοι κάτοικοι του Αφιάρτη, τρέχοντας να σωθούν και αφού έφτασαν σε μια απόσταση, φώναζαν «Μένετε, μένετε», κι έτσι δημιουργήθηκε το χωριό Μενετές, ενώ άλλοι φώναζαν «Ωθήστε, ώθηστε», κατονομάζοντας έτσι το ορεινό χωριό Όθως.

Συγκεκριμένα, το Όθως, ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Καρπάθου, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη του ηπειρωτικού αέρα. Εκεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στα ανοιχτά παραδοσιακά καρπάθικα σπίτια με τους σουφάδες (έπιπλο που παραπέμπει σε κρεβάτι/καναπέ), των ντόπιων και στη θαυματουργή εκκλησία της Παναγίας, όπου στο παρελθόν, οι χωριανοί που μαστίζονταν από ανωμβρία (ένα σύγχρονο πρόβλημα στην Κάρπαθο) χτύπησαν μια πέτρα κάτω απ’ την εκκλησία και ξεχύλισε νερό ξαφνικά.

Πηγή εικόνας: travel.gr / Δικαιώματα χρήσης: Shutterstock

Τέλος, δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στην Όλυμπο, το πιο απομακρυσμένο χωριό της Καρπάθου, που αποτελεί ένα σύγχρονο παράδειγμα διατήρησης του παραδοσιακού τρόπου ζωής, καθώς εκεί, σε αυτή την έντονα μητριαρχική κοινωνία, οι γυναίκες φορούν αποκλειστικά τις παραδοσιακές τους στολές. 

Γενικότερα, το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την Κάρπαθο και να την γνωρίσει καλύτερα μέσα απ’ τα παραδοσιακά της πανηγύρια, όπου σηματοδοτούν κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα στο νησί. Τα πιο γνωστά είναι αυτά του Αγίου Παντελεήμωνα, στην περιοχή Στες, του Όθους και της Παναγίας, στις Μενετές. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φρεσκομαγειρεμένο παραδοσιακό φαγητό από ντόπιους και να απολαύσει την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς. Η Κάρπαθος σας καλεί να τη γνωρίσετε από πιο κοντά και να γίνετε, έστω και για λίγο μέρος αυτής της κουλτούρας που τόσο καλά διατηρείται στους αιώνες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Απόδραση στην «Ανεμόεσσα» του Ομήρου, Newsbeast.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Γεννημένη το 2003, σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς.