24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜια ανασκόπηση της ελληνικής συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024! 

Μια ανασκόπηση της ελληνικής συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024! 


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Ανέκαθεν, όπως και φέτος, οι ελληνικές συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πολυπληθείς και αρκετά ανταγωνιστικές. Κάποιοι αθλητές κατέκτησαν μετάλλια, ενώ άλλοι κατέβαλαν κόπο για αυτά, αλλά, τελικά, δεν το κατάφεραν, γεγονός, όμως, που δεν υποβιβάζει την αθλητική τους υπόσταση. Η ελληνική συμμετοχή μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε, αφού ήδη από τις πρώτες μέρες της διοργάνωσης έδειξε τη δύναμή της και ανέβηκε αρκετές φορές το βάθρο, ενώ σε αρκετά αθλήματα υπήρξε σκληρός αντίπαλος, ακόμα και αν δεν κατέκτησε μετάλλιο. Με ποιον τρόπο κατακτήθηκαν τα μετάλλια και ποιοι ήταν πολύ κοντά, αλλά δεν τα κατάφεραν; 

Ας ξεκινήσουμε με τους μεταλλιούχους. Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από τον χρυσό Ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος. Με επίδοση 8.48, ο Μίλτος κατέκτησε την κορυφή, κερδίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχοντας περάσει άνετα στον τελικό, ο Τεντόγλου με μία αξιέπαινη προσπάθεια, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση. Το συγκεκριμένο άθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό, καθώς τόσο ο Φουρλάνι, όσο και ο Πίκοκ προσπάθησαν να τον… «φοβερίσουν», κάτι που, φυσικά, δεν εμπόδισε τον Έλληνα ολυμπιονίκη. Ο ίδιος δε δίστασε να δηλώσει την υπερηφάνειά του για αυτήν την κατάκτηση και να μας αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. 

Μίλτος Τεντόγλου. Πηγή εικόνας: sport24.gr / Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI SPORTS

Έπειτα, θα συνεχίσουμε με τον Απόστολο Χρήστου, ο οποίος συμμετείχε φορώντας τα ελληνικά χρώματα στην ύπτια κολύμβηση των 200m, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Με χρόνο 1:54:82 κατόρθωσε να κερδίσει άλλο ένα μετάλλιο μετά από σκληρό ανταγωνισμό με τον Χούμπερτ Κος (χρυσό μετάλλιο) και τον Ρόμαν Μιτιούκοφ (χάλκινο μετάλλιο). Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η επίδοσή του στα 100m ύπτιας κολύμβησης, όπου κατέκτησε την τέταρτη θέση με χρόνο 52.41. Επάξια καταγράφει την καλύτερη εμφάνιση Έλληνα κολυμβητή ιστορικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Δεν υπάρχουν λόγια για τον συγκεκριμένο αθλητή, o οποίος έγινε ο πρώτος στο άθλημά του που κατακτά τρία συνεχόμενα μετάλλια σε τρεις διαδοχικούς ολυμπιακούς αγώνες. Ο λόγος γίνεται για τον τεράστιο Λευτέρη Πετρούνια. Συγκεκριμένα, από τους Ολυμπιακούς του Ρίο Ντε Τζανέιρο έφυγε χρυσός και από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο έφυγε χάλκινος. Φέτος, συγκέντρωσε 15.100, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,3 και κατακτώντας την τρίτη θέση στο βάθρο. 

Ο Εμμανουήλ Καραλής, αγωνιζόμενος στο άθλημα του άλματος επί κοντώ ανήλθε στην τρίτη θέση, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο με άλμα 5.90! Ο νεαρός αθλητής, έχοντας να αντιμετωπίσει τον σούπερ φορμαρισμένο και άψογο τεχνικά, Μόντο Ντουπλάντις, με μια αξιοπρεπή προσπάθεια κατόρθωσε αφενός να πετύχει το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο και αφετέρου να κάνει μια ολόκληρη χώρα να τον χειροκροτεί! 

Ο Θοδωρής Τσελίδης ήταν εκείνος που μας χάρισε το πρώτο μετάλλιο για τους φετινούς Ολυμπιακούς, ο οποίος αγωνίστηκε στο τζούντο με αντίπαλο τον Τριστάνι Μοσακλισβίλι στην κατηγορία 90 κιλών. Το χάλκινο μετάλλιό του είναι το τρίτο μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα του τζούντο.

Άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο προστέθηκε στη συλλογή της Ελλάδας για το 2024 την Παρασκευή, με τον Νταουρέν Κουρουγκλίεβ να κατακτά την τρίτη θέση στον τελικό της ελεύθερης πάλης, ύστερα από έναν συναρπαστικό αγώνα με τον Αμίνε από τον Άγιο Μαρίνο, αναδεικνύοντας την ισχυρή δύναμή του, το πάθος του και χαρίζοντας το όγδοο μετάλλιο στη χώρα μας. 

Νταουρέν Κουρουγκλίεβ. Πηγή εικόνας: sport24.gr / Δικαιώματα χρήσης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν την τρίτη θέση και συνεπώς το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα της κωπηλασίας και συγκεκριμένα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Μετά από μια αντεπίθεση στο τέλος της κούρσας, οι Έλληνες δεν κατάφεραν να περάσουν στη δεύτερη θέση, καταβάλλοντας, φυσικά, μια αξιέπαινη προσπάθεια και κατακτώντας, τελικά, το χάλκινο μετάλλιο.

Το ίδιο συνέβη και στην κατηγορία των γυναικών στο ίδιο άθλημα. Οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου κατέκτησαν και εκείνες την τρίτη θέση μόλις 20 λεπτά μετά την κούρσα των ανδρών. Με χρόνο 6:49.28, τερμάτισαν τρίτες πίσω από τη Ρουμανία (δεύτερη θέση) και τη Βρετανία (πρώτη θέση).

Αξιότιμες προσπάθειες έκαναν τόσο οι αποστολές μας σε μπάσκετ, όσο και σε πόλο. Στο μπάσκετ, η ανδρική ομάδα κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, «στραβοπατώντας» πάλι στη χώρα που λέγεται Γερμανία. Όπως έγινε και στο Eurobasket του 2022, η Γερμανία επικράτησε με σκορ 76-63, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί. Η εθνική ομάδα, έχοντας κάνει μια σπουδαία και αξιοπρεπή πορεία «έδειξε τα νύχια της», παρόλα αυτά υπέκυψε στην πίεση των Γερμανών. Με κορυφαίους τους Γιάννη Αντετοκούμπο, Τόμας Γουόκαπ και Κώστα Παπανικολάου, η εθνική προσπάθησε, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Από την άλλη πλευρά, για την εθνική ομάδα πόλο η ήττα ήταν περισσότερο «σοκαριστική». Στο παιχνίδι των προημιτελικών με τη Σερβία, οι Έλληνες έχασαν την πρόκριση για μόλις 1 δευτερόλεπτο. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο δευτερόλεπτο πριν τη λήξη του αγώνα ο Γιάκσιτς «λύγισε» την εθνική με το τελευταίο γκολ του αγώνα, διαμορφώνοντας έτσι το 11-12. Και έτσι, ενώ όλοι περίμεναν ότι το ματς θα κρινόταν στην παράταση, οι Σέρβοι επικράτησαν με ένα γκολ σε «νεκρό χρόνο».

Στο πόλο γυναικών από την άλλη, οι Ελληνίδες κοίταξαν στα ίσα τις αντιπάλους τους, καταφέρνοντας να φτάσουν στην προημιτελική φάση απέναντι στην σκληρή αντίπαλο Αυστραλία, όπου μετά από ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, η Ελλάδα ηττήθηκε με σκορ 9-6, τελειώνοντας άδοξα μια αρκετά καλή πορεία. Στον χθεσινό αγώνα, πάλεψαν για τις θέσεις 5 έως 8, κατακτώντας την έβδομη, τελικά, θέση απέναντι στον Καναδά, με νίκη 19-10.

Εχθές το βράδυ θαυμάσαμε το ντουέτο των κοριτσιών στην ελεύθερη, καλλιτεχνική κολύμβηση, Πλατανιώτη/Μαλκογεώργου, οι οποίες με το υπέροχο πρόγραμμά τους, κατέκτησαν την έκτη θέση. 

Βασιλική Πλευρίτου από την εθνική ομάδα πόλο. Πηγή εικόνας: sport24.gr / Διακιώματα χρήσης: EUROKINISSI SPORTS

Πολλά υποσχόμενη ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντό, η οποία, τελικά, δεν ανέβηκε στο βάθρο, όμως στην τέταρτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς ξεπέρασε τα 4.70 μέτρα και κατέκτησε την ένατη θέση στον τελικό, όπως και η Ελίνα Τσένκο, η οποία πέρασε στον τελικό με μια πολύ καλή επίδοση, όμως εδραιώθηκε στην ένατη θέση, με ρίψη στα 61.85! 

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, όλοι οι αθλητές που κατάφεραν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτόν τον μεγαλειώδη και σημαντικό για εμάς θεσμό, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, διότι μία συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για τον κάθε αθλητή, ανεξάρτητα από την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Μπράβο, λοιπόν, στους αθλητές μας, που παρά τη δύσκολη, σκληρή και εντατική προετοιμασία, κατόρθωσαν να μας εκπροσωπήσουν αξιοπρεπώς και να μας κάνουν περήφανους!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, sport24.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.