24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΞέμεινες στην Αθήνα τον Αύγουστο; Σου έχω τη λύση!

Ξέμεινες στην Αθήνα τον Αύγουστο; Σου έχω τη λύση!


Του Ναπολέοντα – Σάββα Γρίβα,

Η Αθήνα, πέρα από πρωτεύουσα της χώρας μας, αποτελεί και την πόλη που «φιλοξενεί» τον μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων κατοίκων. Οι ομορφιές της… πολλές, μα η ζέστη που τα «καυτά» μεσημέρια του Αυγούστου την κυριεύει, αν μη τι άλλο δεν την καθιστά και την ιδανικότερη των προορισμών τέτοια εποχή, πόσο μάλλον δε για τους μόνιμους κατοίκους της. Η ανεξέλεγκτα αυξανόμενη ακρίβεια, ωστόσο, έχει συντελέσει στην παραμονή σημαντικού ποσοστού Αθηναίων στην ίδια τους την πόλη… για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μπορεί στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα να μην βρίσκονται, οι ειδυλλιακότερες των παραλιών, ωστόσο έχετε αναλογιστεί ποτέ τα πλεονεκτήματα της παραμονής στην Αθήνα τον Αύγουστο, όταν «όλοι» την εγκαταλείπουν;

Ένα από τα πρώτα που θα παρατηρήσετε είναι πως το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που μέχρι τότε είχατε συνηθίσει. Η Αθήνα, ακόμη και στα κεντρικά της σημεία, μοιάζει να έχει αποσυμφορηθεί από το μονίμως, μεγάλο πλήθος που την κατακλύζει. Είναι η ευκαιρία να απολαύσετε με ηρεμία τις βόλτες σας, ακόμη και να περιηγηθείτε σε νέες περιοχές. Μία πόλη, η οποία έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως μία από τις τρεις, με το υψηλότερο ποσοστό ρύπων παγκοσμίως, μεταμορφώνεται για κάποιες μέρες σε μία πολύ καθαρότερη πόλη. Απόρροια της μεταμόρφωσης αυτής, αποτελεί φυσικά και η μείωση της ηχορύπανσης, η οποία μαστίζει την πόλη τον υπόλοιπο χρόνο και η απουσία της είναι ευεργετική για τη διαμόρφωση ενός πιο χαλαρού και γαλήνιου κλίματος. Με τη μαζική εκροή του κόσμου από την Αθήνα και τα περίχωρά της να είναι γεγονός, αίσθηση σίγουρα προκαλεί και η απουσία, ή έστω η σημαντική μείωση, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία αποτελεί μια καθημερινότητα τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Με άλλα λόγια, αν παραμείνετε τον Αύγουστο στην πρωτεύουσα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία σας να περιηγηθείτε εντός του νομού και να ανακαλύψετε νέα μέρη, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις εκμηδενίζονται χρονικά λόγω των «άδειων» δρόμων.

Πηγή εικόνας: Pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Zsófia Fehér

Είναι η κατάλληλη περίοδος του έτους για να επισκεφτείτε καταστήματα και περιοχές, οι οποίες μπορεί να είναι απλησίαστες άλλες περιόδους, λόγω αυξημένου συνωστισμού, για παράδειγμα. Μπορεί η Αθήνα να αποτελεί, ομολογουμένως, μία τσιμεντούπολη και κατ’ επέκταση να στερείται πράσινου στη μεγαλύτερή της έκταση, ωστόσο έχει και περιοχές οι οποίες μπορούν να σας φέρουν αφενός πιο κοντά στη φύση και αφετέρου… να σας δροσίσουν τον Αύγουστο μήνα. Την τιμητική τους φυσικά έχουν και τα θερινά σινεμά, τα οποία πέραν της πολιτισμικής όασης που αποτελούν, είθισται να κερδίζουν τους επισκέπτες τους με την εντυπωσιακή διακόσμηση των αίθριων χώρων, όπου γίνεται η προβολή των ταινιών. Είναι η περίοδος του έτους, όπου μπορείτε να γίνετε ακόμη και τουρίστες στην ίδια σας την πόλη, απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα και τα αρκετά γραφικά σοκάκια της πόλης… και πάνω απ’ όλα με την ηρεμία σας. Εναλλακτικά, αν βρεθείτε στην εν λόγω περίσταση, θα μπορούσε να αποτελέσει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευθετήσετε αρκετές, από τις μάλλον πολλές, υποχρεώσεις σας. Η κίνηση στους δρόμους είναι ανύπαρκτη, ενώ ο σημαντικός χρόνος αναμονής στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους οργανισμούς εξαλείφεται, καθιστώντας την εξυπηρέτησή σας γρήγορη και εύκολη. Για μία πόλη με τους ασθματικούς ρυθμούς της Αθήνας, μάλλον μοιάζει με πολυτέλεια και αποτελεί αν μη τι άλλο μία μοναδική, για τους παρευρισκόμενους σε αυτήν τον Αύγουστο, ευκαιρία!

Όσο και αν τα «πάντα» είναι σε κάποιον βαθμό υποκειμενικά, με βεβαιότητα εκφράζω πως «όνειρο» κανενός δεν αποτελεί η παραμονή στην Αθήνα για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Αν όμως, λόγω οικονομικών δυσκολιών, κάτι τέτοιο σας συμβεί, χωρίς φυσικά να σας το εύχομαι, πρωτίστως οφείλετε να αποδεχθείτε την πιθανώς δυσάρεστη κατάσταση αυτή και έπειτα να προσπαθήσετε να «επωφεληθείτε» αυτής καταλλήλως. Τα προαναφερθέντα παραδείγματα είναι απλώς ενδεικτικά και αποτελούν μία έμπρακτη έκφραση της αντίληψης, πως πρέπει να αναζητεί ο άνθρωπος θετικά ακόμη και σε δυσμενείς για τον ίδιο καταστάσεις! Η ηρεμία και η γαλήνη της Αθήνας τον Αύγουστο, ιδίως στα μέσα του, είναι μοναδική! Οπότε αν βρίσκεστε εκεί, μην ξεχάσετε να την απολαύσετε, γιατί… τα «καλά» κρατούν λίγο…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά τώρα σπουδάζει στην Πάτρα Χημικός Μηχανικός. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και συμμετέχει στην εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου. Του αρέσει το περπάτημα όπως και να βγαίνει έξω, να βλέπει ταινίες, καθώς και να ασχολείται με τον αθλητισμό.