Του Μάριου Δεστούνη,
H δολοφονία του Ismail Haniye έρχεται να εντείνει ακόμη περισσότερο την ήδη κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Ηaniyeh ήταν ανώτατος ηγέτης του πολιτικού τμήματος της Χαμάς. Διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
Η δολοφονία του αρχικά δείχνει ότι η πρόθεση του Ισραήλ για αφανισμό της Χαμάς συνεχίζεται, και η επίτευξη συμφωνίας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό διότι το Ισραήλ προ τέλεσης της δολοφονίας γνώριζε ότι η εν λόγω πράξη θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ειρήνη. Το πιο κρίσιμο γεγονός είναι πως το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Ιράν στην Τεχεράνη. Η αντίδραση της Τεχεράνης είναι άμεση, δηλώνοντας πως θα επιτεθεί στο Ισραήλ με σκοπό τα αντίποινα και όχι την κλιμάκωση του πολέμου. Οι Η.Π.Α προειδοποιούν ότι το χτύπημα θα συμβεί σε κοντινό χρονικό διάστημα. Το τι εννοεί η Τεχεράνη ως επίθεση και το πώς σκοπεύει να κινηθεί είναι άγνωστο, με τις πιθανότητες να συγκεντρώνονται σε ένα ακόμη βαλλιστικό χτύπημα.
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της, στον απόηχο της δολοφονίας εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά του Ισραήλ, χωρίς να πετυχαίνει κάτι το αξιοσημείωτο, αν και σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές τραυματίστηκαν πέντε άτομα κατά τη διάρκειά τους. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα και οι Η.Π.Α δηλώνουν απόλυτη άγνοια. Το Ιράν έκανε λόγο πως το χτύπημα έγινε από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα και η Ιρανική πλευρά εμπλέκεται όλο και περισσότερο. Το σενάριο εκεχειρίας απομακρύνεται και ταυτόχρονα το Ισραήλ καθιστά ξεκάθαρο ότι έχει τη δυνατότητα να τελέσει χτυπήματα παντού, ακόμα και στην Τεχεράνη, αφού για να επιτευχθεί η δολοφονία το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε κενό ασφαλείας των Ιρανικών δυνάμεων. Πολλές χώρες καλούν εσπευσμένα τους πολίτες τους που βρίσκονται στις χώρες που αποτελούν περιοχές κινδύνου να εγκαταλείψουν άμεσα. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν χρειάζεται να ερμηνευτεί ως βεβαιότητα για επικείμενη μεγάλη κλιμάκωση, καθώς αποτελεί σύνηθες μέσο πρόληψης μπροστά σε ένα πιθανό σενάριο.
Ελπίδα αποκλιμάκωσης αποτελούν οι ερχόμενες εκλογές στην Αμερική, μέχρι τότε όμως η κατάσταση εξακολουθεί να εντείνεται και η πραγματικότητα είναι ότι οι εχθροί του Ισραήλ ακόμα δεν έχουν προβεί σε ηχηρή απάντηση, καθώς ακόμα και η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν κατάφερε κάτι. Γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί πλήγμα, κάτι το οποίο όμως ίσως εν τέλει οδηγήσει σε ένα μαζικό χτύπημα εναντίον του. Το Ισραήλ προχώρησε σε μια επίδειξη δύναμης πάνω από την πρωτεύουσα του Λίβανου, Βηρυτό, κάνοντας χαμηλές πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη που διήρκησαν περίπου μισή ώρα με ταχύτητες που έσπασαν το φράγμα του ήχου και προκάλεσαν τον πανικό των πολιτών στην περιοχή. Παρά τις πληροφορίες που διαρρέουν πως το πιο αναμενόμενο σενάριο είναι μια επίθεση από το Ιράν, δεν αποκλείεται το Ισραήλ να χτυπήσει πρώτο, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι στόχο θα αποτελέσουν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν οι οποίες ήταν και είναι κεντρικός πόλος ανησυχίας, όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και τις δυτικές χώρες γενικότερα.
Τέλος, οι Η.Π.Α τονίζουν ότι γίνονται αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες από τις ίδιες και από αλλά δυτικά κράτη ώστε οι δυο πλευρές να μην «τεντώσουν άλλο το σχοινί», φυσικά φοβούμενες το σενάριο ξεσπάσματος ενός πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ των δυο χωρών. Το σενάριο αυτό βέβαια συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες στην πραγματικότητα από ότι διαμηνύεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα και το Ιράν από την άλλη όπως φαίνεται και από την αντιμετώπιση της κατάστασης έως σήμερα φοβάται έναν άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ, το οποίο έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι ικανό μόνο του να αμυνθεί αποτελεσματικότατα καθώς και την πιθανή συνδρομή των Η.Π.Α στην σύρραξη.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Επίθεση σε δύο κύματα: Τι «βλέπουν» οι ΗΠΑ για Ιράν – Ισραήλ – Επίδειξη δύναμης, έσπειρε τον τρόμο στην Βυρηττό, Η Ναυτεμπορική, διαθέσιμο εδώ