24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπη«Εθνικές Κάρτες» Ουγγαρίας προς Ρώσους και Λευκορώσους: Φόβος για εισχώρηση Κατασκόπων στη...

«Εθνικές Κάρτες» Ουγγαρίας προς Ρώσους και Λευκορώσους: Φόβος για εισχώρηση Κατασκόπων στη Σένγκεν


Της Άντζελας Μανώλακα,

Αντίδραση έχει προκληθεί από την Κομισιόν αναφορικά με την απόφαση για την παραχώρηση των «εθνικών καρτών» από την Ουγγαρία σε Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες. Πρόκειται για παραχώρηση βίζας με διευκολύνσεις, για σκοπούς εργασίας των πολιτών των παραπάνω χωρών. Ανησυχίες όμως έχουν εκφραστεί για την δράση αυτή, αρχικά από το Λαϊκό Κόμμα, και στη συνέχεια από όλη την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν φοβίες ότι θα ενθαρρυνθεί η εισχώρηση Ρώσων κατασκόπων στη Ζώνη Σένγκεν.

Λέγεται πως η απόφαση πάρθηκε ως αποτέλεσμα διαφωνίας του Ούγγρου Πρωθυπουργού και ευρωσκεπτικιστή Viktor Orban, o οποίος δυσαρεστήθηκε με την εκ περιτροπής προεδρία της Επιτροπής, από την Ursula von der Leyen. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο ίδιος είναι ο τρίτος πρωθυπουργός στην ουγγρική ιστορία με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία πρωθυπουργού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει εξηγήσεις και περεταίρω διευκρινίσεις σχετικά με το τι προνόμια πρόκειται να απολαύσουν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι, καθώς υπάρχει περίπτωση, η «εθνική κάρτα» να υποκαταστήσει το διαβατήριο και η είσοδος των πολιτών αυτών να γίνεται χωρίς αυτό, όπως και σε όσους πολίτες χωρών ανήκουν στην Ζώνη Σένγκεν. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, με νούμερο ένα την κατασκοπεία.

«Η Ρωσία έχει τώρα πολύ λιγότερους λεγόμενους παραδοσιακούς κατασκόπους στην Ευρώπη από ότι είχε πριν τον πόλεμο με την Ουκρανία. Έτσι η Ρωσία αναγκάζεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε άλλες μορφές κατασκοπείας. Έτσι τα καθήκοντα αυτά δεν θα εκτελούνται από κατασκόπους μεταμφιεσμένους σε διπλωμάτες, αλλά μάλλον σε άλλες μορφές κάλυψης, ως φιλοξενούμενοι εργάτες για παράδειγμα» δήλωσε ο αναλυτής, András Rácz.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Sputnik/Grigory Sysoyev

Σε επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, απεσταλμένη την 1η Αυγούστου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τις νέες τροποποιήσεις στο σύστημα της Εθνικής Κάρτας της χώρας. «Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση. Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην Ε.Ε. θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας», δήλωσε η Ylva Johansson, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. «Εάν το σύστημα εύκολης πρόσβασης αποτελεί κίνδυνο, θα δράσουμε» συμπλήρωσε. «Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε αντισυμβατικό εργαλείο για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της», σημειώνει η Ylva Johansson στην επιστολή της. Η άδεια ισχύει για δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για τρία επιπλέον χρόνια, παρέχοντας τη δυνατότητα για απόκτηση μόνιμης κατοικίας.

Με τη σειρά της, η ουγγρική κυβέρνηση απάντησε πως σκοπός της δημιουργίας της «εθνικής κάρτας» είναι η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο χρειάζεται ρωσική τεχνολογία για να αναπτυχθεί. Επίσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις για τις παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών σχετικά με την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Όλα αυτά τα σχέδια δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Orban, καθώς ο ίδιος περιγράφει το μεταναστευτικό της Ουγγαρίας ως το αυστηρότερο στο μπλοκ.

Πηγή και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: immihelp

Οι ηχηρές δηλώσεις των Γερμανών: «Βγάλτε την Ουγγαρία από την Ζώνη Σένγκεν»

Οι Γερμανοί πολιτικοί είναι ίσως οι πιο αντιδραστικοί στις δηλώσεις του Orban σχετικά με το φλέγον ζήτημα. Αναφέρεται ότι μια ομάδα 70 ευρωβουλευτών, με εκπρόσωπο τον Manfred Weber, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ζητώντας του να αναστείλει την συμμετοχή της Ουγγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν. «Όποιος επιτρέπει στους Ρώσους να εισέλθουν στην Ε.Ε. χωρίς έλεγχο, απειλεί σοβαρά την ασφάλεια της Ευρώπης. Οι κατάσκοποι και οι δολοφόνοι του Putin έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ε.Ε. και τη Γερμανία. Πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές τώρα», αναφέρει ο Weber.

Είναι γνωστό πως η Ρωσία κάνει τα πάντα για να αποδυναμώσει την Ε.Ε. , καθώς οι διμερείς τους σχέσεις δεν ήταν ποτέ ιδεατές ή έστω συμβατικές. Το χάσμα Ρωσίας-Ε.Ε. μεγιστοποιήθηκε μετά των Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, με αποκορύφωμα την παύση εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ένωση. Με την ευρωσκεπτικιστική ουγγρική κυβέρνηση, και την δυσανασχέτηση του Πρωθυπουργού με την επανεκλογή της Ursula, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν παραθυράκια και θα εισαχθούν πολλοί επικίνδυνοι Ρώσοι εντός της Σένγκεν, αν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση. Έχει αποδειχθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα διαλέγει την πιο ειρηνική λύση ,όταν έρχεται η στιγμή για διαφωνίες μεταξύ των μελών της, ώστε να εξασφαλίσει την ευδαιμονία τους. Σε ένα σύνολο κρατών το οποίο απαρτίζει τον μοναδικό αυτό υπερεθνικό οργανισμό, λόγω των έντονων πολιτισμικών και ιστορικών διαφορών τους, είναι λογικό πως θα υπάρξουν συγκρούσεις. Σε περιστάσεις όπου κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών της κι όταν τα κράτη-μέλη της δεν συνεργάζονται για το κοινό καλό, είναι υποχρεωμένη να επέμβει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κομισιόν: Φόβοι για διείσδυση Ρώσων και Λευκορώσων κατασκόπων εντός Σένγκεν μέσω Ουγγαρίας, EuroNews, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άντζελα Μανώλακα
Άντζελα Μανώλακα
Γεννήθηκε στο Μαρούσι και ζει στην Ελευσίνα. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τους διεθνείς οργανισμούς, τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και τους διάφορους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να εξερευνά –να ανακαλύπτει όχι και τόσο γνωστές γειτονιές της Αθήνας, να διαβάζει νέα βιβλία και να ξεθάβει «κρυμμένους θησαυρούς». Της αρέσει πολύ ο καφές και το περπάτημα.