24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Mamma Mia”: Μητέρα είναι μόνο μία!

“Mamma Mia”: Μητέρα είναι μόνο μία!


Της Νικόλ Καστόρα,

Mamma Mia! Μια μητέρα και μια κόρη, μια σχέση μοναδικά αληθινή που δεν αλλάζει ποτέ! Μια σχέση πέρα κάθε λογικής, αναλλοίωτη στον χρόνο, ανεξάρτητη από οποιαδήποτε συνθήκη ή γεγονός. Ένας άλυτος γόρδιος δεσμός: Mamma Mia! Στο άκουσμα του τίτλου της ταινίας και μόνο… μυρίζει καλοκαίρι και φυσάει αύρα ελληνική! Οι ανεκπλήρωτοι έρωτες παραμονεύουν να βγουν μέσα από κύμα της θάλασσας και να φωνάξουν… σ’ αγαπώ!

Το Mamma Mia 1 προβλήθηκε το 2008 και δημιούργησε σάλο για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως, για το ότι μια τέτοια υπερπαραγωγή, με τόσο μεγάλα ονόματα να απαρτίζουν το καστ, γυρίστηκε σε ελληνικό νησί, τη Σκόπελο! Όπως, λοιπόν, σίγουρα ήδη θα γνωρίζετε, η Meryl Streep, υποδύεται την Donna, ή πιο σωστά είναι η Mamma Mia! Η κόρη της Sophie (Amanda Seyfrieed) παντρεύεται με τον μεγάλο της έρωτα, τον Sky, και ενώ όλα μοιάζουν ειδυλλιακά και είναι έτοιμα για τον γάμο, λείπει κάτι πολύ σημαντικό… ο πατέρας της, τον οποίο ποτέ δεν έχει γνωρίσει και που η μητέρα της ποτέ δεν αναφέρει!

Πηγή εικόνας: abcnews.go.com

Ψάχνοντας τα παλιά πράγματα της μητέρας της, ανακαλύπτει το ημερολόγιο της μητέρας της στο οποίο καταγράφει το θυελλώδες καλοκαίρι που έζησε, όταν έμεινε έγκυος σε εκείνη. Και ενώ νομίζει πως σε κάποια σελίδα θα ανακαλύψει το όνομα του πατέρα της, αντί για ένα όνομα ανακαλύπτει… τρία! Τρία ονόματα, τρείς πιθανοί μπαμπάδες! Έτσι αποφασίζει να καλέσει και τους τρεις στον γάμο της, πιστεύοντας πως θα καταλάβει αμέσως ποιος είναι ο σωστός! Οι Pierce Brosnan, Colin Firth και Stellan Skarsgård στους ρόλους των μπαμπάδων είναι ανεπανάληπτοι!

Τι θα συμβεί, άραγε, αν η Sophie αισθάνεται πως και με τους τρεις έχει κοινά και πως θα ήθελε και τους τρεις για μπαμπάδες της; Αλλά το κυριότερο… τι θα συμβεί, όταν η Donna ανακαλύψει πως οι τρεις τους βρίσκονται εκεί; Ένα μιούζικαλ συνυφασμένο με την υπέροχη μουσική των Abba, σφυρηλατημένο με απίστευτη τρυφερότητα και δυνατά συναισθήματα! Μια ταινία για όλη την οικογένεια, καθώς η μουσική μαγεύει και η συγκίνηση ξεχειλίζει! Η σκηνή που η Meryl Streep τραγουδάει το “The winner takes it all” και το σάλι της ανεμίζει στον ορίζοντα, καθώς ανεβαίνει τα κάτασπρα σκαλιά του ξωκλησιού, είναι η κορυφαία της ταινίας!

Πηγή εικόνας: tbrnewsmedia.com

Όπως είναι αυτονόητο… μια τέτοια μεγάλη επιτυχία δεν μπορούσε να αρκεστεί σε μια μόνο ταινία. Γι’ αυτό και το 2018 προβλήθηκε και η δεύτερη ταινία, η οποία όμως είχε πολλές αλλαγές, με κυριότερη την αλλαγή τοποθεσίας των γυρισμάτων. Δυστυχώς, η δεύτερη ταινία δεν γυρίστηκε στην Ελλάδα, αλλά στην Κροατία και η πρωταγωνίστρια, Meryl Streep, εμφανίζεται μόνο στο τέλος, αφού ο χαρακτήρας της δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Tο sequel, Mamma Mia: Here we go again, έχει ως πρωταγωνίστρια την Donna σε νεαρή ηλικία, και συγκεκριμένα πως συνέβησαν όλα εκείνο το καλοκαίρι, όταν δηλαδή γνώρισε τους τρεις πιθανούς μπαμπάδες της Sophie. Η Lily James υποδύεται τη νεαρή Donna και είναι απόλυτα ταιριαστή για τον ρόλο! Φλογερή, δυναμική, ζωντανή, με ευελιξία στο χορό και το τραγούδι, κλέβει την παράσταση! Η ταινία, παρά την απουσία της Meryl Streep, είναι άρτια από υποκριτική και σεναριακή πλευρά, καθώς η εναλλαγή των flash-back, μεταξύ του τώρα, στο οποίο η Sophie βιώνει την απώλεια της μητέρας της, ενώ περιμένει το πρώτο της παιδί, και στο τότε που η Ντόνα έμεινε έγκυος σε εκείνη, δίνει μια ιδιαίτερη τρυφερή και ταυτοχρόνως δραματική σύνδεση μεταξύ δύο γυναικών που βιώνουν τη μητρότητα. Όλοι οι παλιοί και αγαπημένοι χαρακτήρες επιστρέφουν με κέφι, αλεγρία και πολύ τραγούδι! Guest εμφάνιση με λάμψη κάνει και η Cher στο ρόλο της γιαγιάς της Sophie. Μια ταινία ανάλαφρη, με δυνατά όμως συναισθήματα για τη μητρική αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα και τη ζεστασιά της οικογένειας. 

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much I’ve missed you
Yes, I’ve been broken-hearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know
My my, I could never let you go

I’ve been angry and sad about things that you do
I can’t count all the times that I’ve told you we’re through
And when you go, when you slam the door
I think you know that you won’t be away too long
You know that I’m not that strong


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • How To Keep Track Of The Rapidly Multiplying Cast of The Mamma Mia Universe, efinery29.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.