Του Γιώργου Γιαννούλη,
Τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και φαίνεται ότι στο Μαξίμου ετοιμάζονται για τη σκληρή πολιτική μάχη που ακολουθεί από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. Μετά το «μήνυμα» των Ευρωεκλογών και το καλοκαίρι που θα περάσει, το βλέμμα θα στραφεί κατά προτεραιότητα στις δημοσκοπήσεις. Η Κυβέρνηση διανύει ήδη τον 6ο χρόνο στην εξουσία και θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος μέσα από μια σειρά δράσεων.
Ακρίβεια, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Δημόσια Υγεία, Εκπαίδευση, Οικογένεια-Στέγη είναι κάποιοι από τους άξονες που πρέπει να δοθεί προσοχή το επόμενο διάστημα και, φυσικά, η αποτελεσματικότητα σε αυτούς θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά.
Αρχικά, το κυριότερο πρόβλημα για την Κοινωνία είναι η Ακρίβεια. Κόστισε και στις Ευρωεκλογές, άλλωστε… Δεν είναι απλό ζήτημα, βέβαια. Η Κυβέρνηση θέλει να το αντιμετωπίσει με περισσότερους ελέγχους. Γι’ αυτό και αυξάνει το προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μέσα στο Φθινόπωρο, η συγκεκριμένη Επιτροπή θα ενισχυθεί με 50 άτομα προσωπικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα διεθνή προβλήματα επηρεάζουν τις τιμές των προϊόντων. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν περιπτώσεις κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο και να δρουν με μεγάλη αυστηρότητα.
Δεύτερον, ως προς το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών, φαίνεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι είχε σημαντικό πολιτικό κόστος. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί τη «νοοτροπία» μερικών να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους… Όμως, ο Νόμος για τη φορολογία του σχετικού κλάδου χρειάζεται βελτίωση. Στον κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για «προσαρμογή». Η απώλεια σε ένα κεντρώο, αλλά και κεντροδεξιό κοινό, δεν περνά απαρατήρητη. Έτσι, υπάρχει προσανατολισμός προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στοχευμένες παρεμβάσεις, δηλαδή.
Τρίτον, σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν προχωρά όσο πρέπει. Υπάρχουν προκηρύξεις θέσεων, αλλά όχι πολλοί ενδιαφερόμενοι. Οι απολαβές δεν είναι επαρκείς, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην έχουν το κίνητρο να προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Από την Κυβέρνηση, φαίνεται να εξετάζουν τη χρηματική ενίσχυση στις εφημερίες. Το ΕΣΥ χρειάζεται να αλλάξει συνολικά και με νέες βελτιωμένες υποδομές.
Ακόμα, στην Eκπαίδευση αναμένονται τρεις παρεμβάσεις. Κύριο ζήτημα είναι το κτιριακό, καθώς υπάρχει χρόνιο πρόβλημα σε εκπαιδευτικές δομές, με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να συζητά και για τη μεταστέγαση σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο. Επίσης, στόχος είναι η πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών, αλλά και η αλλαγή του τρόπου διοίκησης του κάθε σχολείου, του τρόπου διδασκαλίας και του προγράμματος σπουδών.
Ένας ακόμα άξονας είναι η στέγη και η οικογένεια. Η Κυβέρνηση θα βασιστεί στη διεύρυνση των οικογενειών, στην απόκτηση περισσότερων μελών. Υπάρχει, άλλωστε, και σχετικό Υπουργείο, με σκοπό την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Εξετάζονται φοροαπαλλαγές στην περίπτωση απόκτησης δεύτερου παιδιού ή περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, ενδέχεται να επεκταθεί και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με το «Σπίτι μου 2». Αυτό θα αφορά πάνω από 30.000 πολίτες έως 50 ετών με περισσότερα εισοδηματικά κριτήρια. Δεν αποκλείεται να δούμε παρέμβαση και στον κλάδο της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), με τον στόχο να είναι να μη θιγεί ο κλάδος. Πάντως, βλέπουμε να υπάρχει στόχευση στην αγορά ακινήτων μέσω κάποιων φοροαπαλλαγών που θα αποδεσμεύσει κάποια σπίτια που προορίζονταν αποκλειστικά για Airbnb. Εδώ, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια ισορροπία. Δύσκολη η εξίσωση… Αναμένουμε με ενδιαφέρον…
Κλείνοντας, η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκεται στην εξουσία από το 2019. Το 2023 ανανεώθηκε πανηγυρικά η λαϊκή εντολή, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες στις Ευρωεκλογές, πολλοί πολίτες, αρκετοί από τους οποίους εμπιστεύθηκαν το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, απείχαν, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τα κυβερνητικά λάθη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι δυσαρεστημένοι δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη Δεξιά, αλλά και από το Κέντρο. Ο χρόνος κυλά, η επικοινωνιακή στρατηγική θέλει δουλειά, μα περισσότερο χρειάζονται η δράση και η ταχύτητα. Προλαβαίνουν να αλλάξουν το κλίμα ή θα παραμείνει η εικόνα της –μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένης– φθοράς; Θα φανεί…
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Οι 5 ενέσεις του Σεπτεμβρίου, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ