24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για… κλείσιμο ταχυδρομίων

Εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για… κλείσιμο ταχυδρομίων


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχουν αυξηθεί μετά από μια αμφιλεγόμενη κίνηση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να κλείσουν εννέα ταχυδρομικά γραφεία που διαχειρίζονται τα Σερβικά Ταχυδρομεία στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, με Σερβική πλειοψηφία. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε έντονη κριτική από τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ότι υποκίνησε σκόπιμα τη σύγκρουση.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε έφοδο στα υποκαταστήματα των Σερβικών Ταχυδρομείων σε τέσσερις δήμους, επικαλούμενη οδηγία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών (ARKEP) της χώρας, η οποία χαρακτήρισε τα γραφεία αυτά, ως παράνομα. Αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης στρατηγικής της Πρίστινα για την εδραίωση του ελέγχου σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς καταδίκασε το κλείσιμο ως μια υπολογισμένη προσπάθεια πρόκλησης στρατιωτικής σύγκρουσης. «Η συμπεριφορά του Κούρτι είναι μια προσπάθεια πρόκλησης στρατιωτικής σύγκρουσης. Δεν θέλουμε πόλεμο. θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά το κάνει εσκεμμένα, είναι οργανωμένο και με την υποστήριξη ορισμένων δυτικών δυνάμεων», είπε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι.

Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Kosev

Η κίνηση, όχι μόνο έχει προκαλέσει οργή από τη Σερβία, αλλά έχει επίσης επικριθεί διεθνώς. Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πρίστινα εξέφρασε βαθιά απογοήτευση, δηλώνοντας ότι οι ασυντόνιστες ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου αύξησαν τους κινδύνους για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και τους στρατιώτες της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) του ΝΑΤΟ και υπονόμευσαν τη θέση του Κοσσυφοπεδίου, ως αξιόπιστου εταίρου στην παγκόσμια σκηνή.

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την ενέργεια. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, το χαρακτήρισε ως μονομερές και ασυντόνιστο βήμα που παραβίασε συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Ο Στανό κάλεσε την Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να επανεξετάσει την απόφασή της και να ξεκινήσει διάλογο για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Αυτό το περιστατικό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ενεργειών από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την επιβολή κεντρικών κανονισμών στις περιοχές με Σερβική πλειοψηφία. Πριν από δύο μήνες, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε πολλά γραφεία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διοικούνται από τη Σερβία, στην ίδια περιοχή. Αυτά τα κλεισίματα αποσκοπούσαν στην επιβολή απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας που απαγόρευε τη χρήση του σερβικού νομίσματος, του δηναρίου, για πληρωμές στο Κοσσυφοπέδιο, αν και το δηνάριο συνέχισε να χρησιμοποιείται σε αυτούς τους δήμους από το τέλος του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς έδειξε συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι επικοινώνησε με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας. «Μίλησα προσωπικά με τον Λάιτσακ, τους έστειλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, οπότε θα δούμε τι θα κάνουν στη συνέχεια», δήλωσε ο Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς μεσολάβησης για την επίλυση της διαφοράς.

Το πρόσφατο κλείσιμο των ταχυδρομείων έχει επιτείνει σημαντικά τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη και ειρηνική προσέγγιση στη διαχείριση των περιφερειακών ζητημάτων. Οι ενέργειες και των δύο κυβερνήσεων θα ελεγχθούν στενά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Serbia Accuses Kosovo of ‘Provoking Conflict’ by Closing Post Offices, Balkan Insight, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.