24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά"Full Moon Film Marathon 2024" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

“Full Moon Film Marathon 2024” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Μπήκαμε στον Αύγουστο, στον τρίτο καλοκαιρινό μήνα και οι προτεραιότητες εξακολουθούν να είναι η διασκέδαση και οι ξέγνοιαστες καλοκαιρινές αποδράσεις. Όσοι μένουμε στην πόλη, η ιδανική διαφυγή είναι μια γρήγορη εξόρμηση σε κάποια κοντινή παραλία, η θέα του ηλιοβασιλέματος σε ένα πάρκο και, φυσικά, τα βραδινά ραντεβου στο θερινό σινεμά! Το βράδυ, λοιπόν, που το ομορφότερο φεγγάρι της χρονιάς, το «φεγγάρι του οξύρρυγχου», θα κάνει την εμφάνισή του στον καλοκαιρινό, βραδινό ουρανό, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, διοργανώνει έναν κινηματογραφικό μαραθώνιο με θρυλικές ταινίες των 70’s και των 80’s ως τη χαραυγή, με ελεύθερη είσοδο για όλους. 

Στις 19 Αυγούστου, λοιπόν, στις εννιά το βράδυ, ο μαραθώνιος ταινιών κάνει την αρχή με τη «Σύγκρουση των Τιτάνων» (Clash of the Titans – 1981), στο Ξέφωτο του ιδρύματος. Μια Αμερικανική ταινία φαντασίας σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της ελληνικής, μυθικής ιστορίας του Περσέα, με τις δικαιολογημένες ανακρίβειες στην υπόθεση, αλλά με την αξεπέραστη υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών, το έξυπνο σενάριο και, φυσικά, τα θαυμάσια οπτικά εφέ του Ρέι Χαριχάουζεν, χαρίζοντάς μας μια γεύση από το μεγαλείο του ταλέντου του. 

Στο ίδιο σημείο στις έντεκα το βράδυ, μία από τις πιο έξοχες ταινίες καταδίωξης των 70’s, «Ο Ατσίδας και το Λαγωνικό» (Smokey and the Bandit – 1977), μια ιστορία κυνηγητού του Μπο και Σνόου στη χαρακτηριστική Πόντιακ από τον Τεξανό σερίφη Τζάστις Μπιούφορντ, επιδιώκοντας να τους εμποδίσει να μεταφέρουν 400 κιβώτια παράνομης μπύρας από την Τεξαρκάνα στην Ατλάντα. Αγωνία, γέλιο και πολλή δράση ολοκληρώνουν τη σύνθεση ενός κινηματογραφικού αριστουργήματος. 

«Μια τρελή απίθανη πτήση». Πηγή εικόνας: snfcc.org

Το βράδυ στο Ξέφωτο συνεχίζεται, με την ταινία «Μια τρελή, απίθανη πτήση» (1980), μια ταινία αναζήτησης του πρωταγωνιστή, ενός βετεράνου πολέμου, με σκοπό να ξανακερδίσει την πρώτη του αγάπη. Φαντάζει σαν μια ταινία ρομαντικής κομεντί, όμως με την αξία της η ταινία έχει εκτοξευθεί στις καλύτερες κωμωδίες μέχρι και σήμερα, με τον Λέσλι Νίλσεν να χαρίζει ξεκαρδιστικές ατάκες και μια καταπληκτική ερμηνεία στον ρόλο του Δρ. Ρούμακ, καθιστώντας την ταινία, μια κωμική μαεστρία. 

Στις δύο και δέκα, ταξιδεύουμε στον κόσμο του συνειδητού και του υποσυνειδήτου μια απόσταση που ο Δρ. Τζέσαπ προσπαθεί να εκμηδενίσει στην ταινία «Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις» (1980). Μια ταινία του παρεξηγημένου Κεν Ράσελ, που έχει κατακριθεί και έχει χαθεί στα άδυτα των παρεξηγημένων ταινιών. Ίσως το ότι είναι δημιουργία ενός παρεξηγημένου καλλιτέχνη, ή ίσως ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, με κύριο χαρακτηριστικό το υπαρξιακό δράμα, να αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους η ταινία να μην είναι εύπεπτη σε κάποιους. Σίγουρα, πάντως, πρόκειται για μια υπέροχη ταινία, με βαθιά νοήματα, που αξίζει να παρακολουθεί κανείς στον καταπληκτικό χώρο του Ιδρύματος. 

Τέλος, το χάραμα μας βρίσκει στο Ξέφωτο, με την ταινία “Secret Screening” να προβάλλεται στις τέσσερις το πρωί. Φαντασία, δράση και περιπέτεια, εκπληκτική μουσική και γυμνό, ολοκληρώνουν το σύνολο της θραύσης των 80’s, με τον απόλυτο παραλογισμό και κάτι το αλλόκοτο να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. 

Κάπως έτσι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργανώνει να μας διασκεδάσει τη νύχτα της Πανσελήνου και να μας φιλοξενήσει έως το πρωί στον μαγευτικό του χώρο, παρέα με φοβερές ταινίες και άλλους σινεφίλ, από όλη την Αθήνα, που μοιράζονται την αγάπη για τον κινηματογράφο, το ήσυχο καλοκαίρι στην Αθήνα, τον πολιτισμό, αλλά και τους φορείς του!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Full Moon Marathon 2024, snfcc.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.