24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani σε συμπλοκή στο αεροδρόμιο: Διπλωματική σύγκρουση...

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani σε συμπλοκή στο αεροδρόμιο: Διπλωματική σύγκρουση στα Σκόπια


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Διπλωματικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, και την ασφάλεια του αεροδρομίου. Η διαμάχη, που σημειώθηκε την Πέμπτη, κλιμακώθηκε σε σημαντικό διπλωματικό ζήτημα μεταξύ των δύο εθνών.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η Πρόεδρος Osmani, καθ’ οδόν από την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Σλοβενία, αρνήθηκε να παραδώσει το κινητό της τηλέφωνο στην ασφάλεια του αεροδρομίου για σάρωση. Η Egnesa Vitia, σύμβουλος της Προέδρου Osmani, εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ότι το αίτημα του προσωπικού του αεροδρομίου ήταν «σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές». Η Vitia υποστήριξε ότι η άρνηση της Osmani να συμμορφωθεί οδήγησε ένα μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου να προσπαθήσει να σπρώξει σωματικά την Πρόεδρο.

Η Vitia χαρακτήρισε το περιστατικό ως σοβαρή παραβίαση του πρωτοκόλλου. «Η Πρόεδρος δεν παρέδωσε το τηλέφωνό της γιατί θα ήταν σοβαρή παράβαση», δήλωσε η Vitia. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Osmani εξήγησε τους κανόνες στον αξιωματούχο του αεροδρομίου, το μέλος του προσωπικού επέμενε, με αποτέλεσμα να παρέμβει το τμήμα ασφαλείας της Osmani.

Ο Bekim Kupina, εκπρόσωπος της Osmani, καταδίκασε τη συμπεριφορά του προσωπικού του αεροδρομίου ως «αλαζονική και βίαιη», τονίζοντας ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή ταξίδια της Osmani. «Είναι σαφές ότι υπήρχε η επιθυμία να προκληθεί η αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και να προκληθεί επεισόδιο», παρατήρησε ο Kupina.

Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Michael Buholzer/EFE/ EPA

Το Yπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα. Σύμφωνα με τη δήλωσή τους στα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, ένα μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας της Osmani παραμέρισε ένα μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου για να επιτρέψει στην Osmani να περάσει από τον έλεγχο των συνόρων, χωρίς να σαρωθεί το τηλέφωνό της.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν τρεις αξιωματούχοι ασφαλείας, που εργάζονταν για τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Afrim Gashi, έφτασαν στο αεροδρόμιο. Φέρεται ότι άρχισαν να απειλούν υπαλλήλους του αεροδρομίου και ρωτούσαν ποιος προκάλεσε το πρόβλημα στην Πρόεδρο. Αυτό οδήγησε έναν από τους αξιωματούχους να σπρώξει έναν αστυνομικό στη συνοριακή διάβαση.

Το γραφείο του Gashi αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι το προσωπικό ασφαλείας του ήταν παρόν μόνο για να ηρεμήσει την κατάσταση και να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ της ομάδας της Osmani και της ασφάλειας του αεροδρομίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, το οποίο ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Izet Medziti χαρακτήρισε «παρεξήγηση».

Εκπρόσωποι τόσο από το γραφείο της Προέδρου Osmani όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βορείου Μακεδονίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό πριν από τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης.

Η διπλωματική συμπλοκή στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων αναδεικνύει τις εντάσεις και τις παρεξηγήσεις που μπορεί να προκύψουν στα διεθνή ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στοχεύει στη διαλεύκανση των γεγονότων και στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών αυτού του χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα παρακολουθείται στενά και από τα δύο έθνη, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εξέλιξη των διπλωματικών τους σχέσεων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Kosovo’s president involved in Macedonian airport scuffle, sparking diplomatic row, Politico, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.