11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι πιο viral ατάκες ελληνικών σειρών (Μέρος Γ’) 

Οι πιο viral ατάκες ελληνικών σειρών (Μέρος Γ’) 


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

«Θείε, δεν έχω ρέστα να σας δώσω», «Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς», «Ιιιι», «Ωραία θα περάσουμε και σήμερα» και πόσες ακόμα φράσεις έχουμε ήδη αναφέρει στα δύο προηγούμενα άρθρα, ατάκες αγαπημένες, οι οποίες προκαλούν γέλιο και εξακολουθούν να μνημονεύονται και να γίνονται, ακόμα και τόσα χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους, viral. Κάτι τέτοια σλόγκαν είναι αυτά που κρατούν μνημειώδεις, ελληνικές, κωμικές σειρές ζωντανές και χάραξε χαρισματικούς ηθοποιούς στην ιστορία της υποκριτικής, με το όνομα ρόλων που αγαπήσαμε και αγαπάμε. 

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: Pikura

«Είμαι ο Γεράσιμος και δεν είμαι καλά» 

Μπορεί το Οικογένεια Βλάπτει να έχουμε καιρό να το δούμε ξανά στην τηλεόραση, αλλά σίγουρα όλοι θυμόμαστε αυτήν την ξεκαρδιστική σειρά με το πρωτότυπο και αστείο σενάριο, τους υπέροχους ηθοποιούς και τις αναγνωριστικές ατάκες τους και αντιδράσεις τους. Αξέχαστη σίγουρα θα μείνει η Λαμπρινή (Χρύσα Ρώπα) με την έντονη προσωπικότητά της και τη δυνατή φωνή της, αλλά και την ποικιλία σε βρισιές και προσβολές προς τον γαμπρό, τον άντρα της (Σάκης Μπουλάς) και ενίοτε στην αδελφή της (Θωμαΐς Ανδρούτσου). Η φράση, όμως, που έκανε πάταγο και εξακολουθεί να κάνει, είναι αυτή του Γεράσιμου (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), «σου αρέσουν τα αστέρια αγοράκι μου; Πάρε και μια πανσέληνο τώρα» ως προς τον αντίζηλο Νικόλα (Θανάσης Κουρλαμπάς), σκηνή και ατάκα που έμεινε, μεταξύ άλλων, αλησμόνητη. 

«Την τύχη μου την ξεδοντιάρα» 

Μια αρκετά ιδιαίτερη, κωμική σειρά που αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό και ενθουσίασε με τις πρωτότυπες ιστορίες και τη μεγάλη γκάμα από ηθοποιούς που φιλοξενήθηκαν στη σειρά είναι, φυσικά, και το Κόκκινο Δωμάτιο. «Τι όμορφη που είσαι σήμερα μωρή πετούγια», «ούξηνος να σε φάει Παναγία μου», «κάτσε μου χαρά μου, sit to me, sit to me» και πολλές ακόμα αξέχαστες φράσεις, χρησιμοποιούνται ακόμα σε reels και memes, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της σειράς! 

«Τι έγινε ρε παιδιά;» 

Μα ήταν δυνατό να λείπουν από αυτή τη λίστα οι Απαράδεκτοι; Ίσως, η πλειονότητα των πιο viral ελληνικών φράσεων που έχουν ακουστεί στην τηλεόραση προέρχεται από αυτή τη σειρά. «Γλύκανε λίγο μωρή, μην είσαι σαν κακό ψόφο να ‘χεις», «Τι καμηλοτόμαρο είν’ τούτο;», «Ρε παιδιά, δεν αφήνετε τις αηδίες τώρα να πάμε να φάμε κανένα κοτόπουλο στη Βάρη; Πείνασα!», «Λοιπόν, εγώ το βρίσκω αηδία, ντεμοντέ και μπανάλ» και πάρα πολλές ακόμα ξεκαρδιστικές φράσεις που παραμένουν διαχρονικές μέχρι και σήμερα και ώθησαν τις νεότερες γενιές να παρακολουθήσουν αυτή τη θρυλική σειρά και να υιοθετήσουν τις αξεπέραστες ατάκες στην καθημερινότητά τους. 

«Μας δανείζεις τη μουτσούνα σου για τις απόκριες;»

Είναι λίγο σκληρό να βλέπεις μετά από πολλά χρόνια μια αγαπημένη σου σειρά που εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο τη σχολική πραγματικότητα των λυκειόπαιδων και μια γενιά που μόλις γνώριζε το ίντερνετ, σκεπτόμενος πόσο γρήγορα άλλαξαν τόσα πολλά. Έρχεται, όμως, η συγκεκριμένη σκηνή, η χαρακτηριστική ατάκα που σε κάνει να γελάς. «Ωραία τελείωσαν τα δέκα λεπτά κήρυγμα», «Τι είναι κατώφλι;» είναι μερικές από αυτές, ενώ άλλες που αναφέρονται σε μαθήματα, απουσίες και φροντιστήρια μας κάνουν να ταυτιζόμαστε ακόμα μετά από τόσο καιρό, γιατί όλοι έχουμε ζήσει τις ίδιες τραυματικές εμπειρίες!

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: Pexels

«Σωτήρη, τι έγινε, σε πειράξανε;»

Νομίζω πως όλοι έχουμε παρακολουθήσει και, μάλιστα, με μεγάλη ευχαρίστηση, τη σειρά Είσαι το ταίρι μου, μια ακριβή τηλεοπτική παραγωγή με αγαπημένους, σπουδαίους ηθοποιούς, ξεχωριστό σενάριο και ιδιαίτερη πλοκή, με αλλεπάλληλα ταξίδια στη μακρινή Αυστραλία, που έθετε ζητήματα κοινωνικά, ομορφιάς, τάξης, μετανάστευσης και τόνιζε διακρίσεις και διαφορές που συμβαίνουν καθημερινά, μέχρι και σήμερα. Μέσα σε όλους αυτούς τους σοβαρούς προβληματισμούς, υπήρχε έντονο χιούμορ και ατάκες που δεν ξεχάστηκαν από τότε. Κάθε άλλο, αφού συνεχίζουν να ακούγονται στα media μανιωδώς. «Θα σε ρωτήσω ευθέως, σου αρέσει η δαμάλα;», «με σφίγγει τελικά η κιλότα», «εγώ πάω να την πέσω, γιατί κουράστηκα που ξύπνησα», «χάιδεψε το, δεν δαγκάνει» και πόσες ακόμα έχουμε να αναφέρουμε. Όλοι οι ρόλοι, έχουν πει τουλάχιστον ένα σλόγκαν που έμεινε για πάντα στην καρδιά μας, αλλά και στη μνήμη τόσο τη δική μας, όσο και των media πια. Από την πρωταγωνίστρια (Βίκυ Σταυροπούλου) που της έφαγαν «τον γκόμενο» αλλά δεν θα της «φάνε και τον κουνιάδο», μέχρι τον κοκκινομάλλη Λάζαρο (Άρης Σερβετάλης) με τον φίλο Μήτσο και το αξεπέραστο βόλεϊ δωματίου του. Άραγε αυτό το άθλημα, να πέρναγε στους φετινούς Ολυμπιακούς; 

«Είσαι σε συγχεσμένη;» 

Για το τέλος, άφησα μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Καπουτζίδη, τις Σαββατογεννημένες, με επίσης αγαπημένους και αναγνωρισμένους ηθοποιούς. Μέσα σε αυτούς υπήρξε, φυσικά, και ο ίδιος, που υποδύθηκε τον αστείο ρόλο του Ουρουγουανού βοηθού της Σούλας (Ράνια Σχίζα) στο μαγαζί με τα τουριστικά είδη, που μας χάρισε πολλές αστείες ατάκες, όπως το «νυχτεριδινό σχολείο» ή το «χι χι φιο νκο». Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που «έντυσε» τη σειρά με αυτές τις ξεκαρδιστικές ατάκες. «Ο σκηνοθέτης έπαθε πολικό νεφρού», «με τη Λίτσα Πατέρα κάνεις για τον Πλούτωνα, με έμενα κάνεις για την Πλάτωνα», «πήρε φωτιά ο κώλος μας;» και πολλές ακόμα, από σχεδόν κάθε ρόλο της σειράς, εξακολουθούν να ακούγονται και να σχηματίζουν χαμόγελα. 

Κάπου εδώ, φτάνουμε και στο τέλος της λίστας, ή ίσως και όχι. Ποιος ξέρει; Άλλωστε, όπως έχουμε πει πολλάκις, η λίστα είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα μου έχει διαφύγει κάτι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τηλεόραση του κάποτε με τις απίστευτες και, κυρίως, ποιοτικές κωμωδίες της που, πλέον, σπανίζουν στην τηλεόραση του σήμερα, συνεχίζει να ζει μέσα από τις διαχρονικές ατάκες που χρησιμοποιούνται καθημερινά και θα μπορούσαμε να πούμε πως, οι προηγούμενες δεκαετίες, θεωρούνται τα «χρυσά χρόνια» της κωμικής τηλεόρασης που, όμως, παραμένουν viral!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 25 ατάκες από ελληνικές σειρές που λέμε ακόμα, ladylike.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα
Μαρία Μπαλαούρα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.