26.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΓιατροί στα πρόθυρα κρίσης

Γιατροί στα πρόθυρα κρίσης


Της Σόνιας Βαλαβανίδη,

Παρόλα τα στεφάνια δάφνης με τα οποία παρασημοφορήθηκαν οι γιατροί στα χρόνια του κορονοϊού, λόγω της προσφοράς τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, η Κυβέρνηση δεν διστάζει να προβεί σε εκβιασμούς σε βάρος τους, όταν το κρίνει απαραίτητο. Καθώς το σύστημα υγείας καταρρέει, η Κυβέρνηση δίνει το φιλί της ζωής, προσπαθώντας να το επαναφέρει. Μάταια κατά πως φαίνεται. Θέσεις εργασίας κενές λόγω χαμηλών αποδοχών και οικτρές συνθήκες εργασίας, δίχως τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση των κρίσεων συνιστούν προβλήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί και όχι να αποτελούν εκκρεμότητες. Οι προχειρότητες, όμως, της Κυβέρνησης μόνο αναστάτωση προκαλούν, με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες δημόσιων νοσοκομείων, με ποινή σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Η εκβιαστική αυτή τακτική εξοργίζει τον ιατρικό σύλλογο, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υποκύψει στους στυγνούς εκβιασμούς της Κυβέρνησης, που μάλιστα στοχοποιούν τους ασθενείς μιας και ενδεχόμενη άρνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση συνταγογράφησης. Ο σύλλογος υποστηρίζει πως επουδενί δεν θα δεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές που όχι μόνο δεν ενισχύουν το σύστημα υγείας, αλλά, αντιθέτως, το υποδαυλίζουν. Τονίζει πως ο μίτος της Αριάδνης δεν βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών γιατρών, μα στην Κυβέρνηση και στην απόφασή της να μονιμοποιήσει τους υπάρχοντες εργαζομένους του. Έτσι, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να σταματήσει τη συνταγογράφηση των ιδιωτών για λίγες μέρες, ώστε να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο.

Πηγή εικόνας: Pexels / Karolina Grabowska

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τους χειρισμούς της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τον εκβιαστικό χαρακτήρα της πράξης που δεν αποτελεί οριστική λύση, αλλά μια γρήγορη επιλογή για να καλυφθούν προσωρινά κενά. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για τους Έλληνες που πληρώνουν ακριβά τις δομές υγείας, χωρίς, όμως, αυτές να είναι αντάξιες του κόστους που δαπανούνται από τα χρήματα των ασφαλισμένων. Διευκρινίζουν πως η σχέση των γιατρών και Υπουργών υγείας οφείλει για το συμφέρον των πολιτών να είναι σχέση συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας. Η Κυβέρνηση ανταπαντά πως η Αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά έχει στόχο να διχάσει τον ελληνικό λαό και τονίζει ότι εκτιμά και σέβεται τους γιατρούς, για αυτό και τους ζητά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίζεται ότι δεν έχει σκοπό να επιτάξει τους γιατρούς, αν και νομικά έχει το δικαίωμα. Προφανώς και δεν επιδιώκει την τιμωρία των γιατρών με την απαγόρευση της συνταγογράφησης, αλλά χρειάζεται τις υπηρεσίες τους. Διευκρινίζει πως η σχέση του με τους γιατρούς δεν έχει διαταραχθεί και ιδιαίτερα η εκτίμηση που τρέφει για το έργο τους, καθώς και ό,τι πράττει το πράττει για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ των υγειονομικών, υπογραμμίζοντας την προσφορά τους στην κοινωνία, ενώ άλλοι εκφράζουν τα παράπονά τους, διότι θεωρούν πως αυτοί που θα πληρώσουν τα σπασμένα, τελικά, είναι οι ασθενείς, αν και δεν έχουν κάποιο μερίδιο ευθύνης. Οι μεσοβέζικες λύσεις λειτουργούν ως παυσίπονα στο σύστημα υγείας που νοσεί, χωρίς, όμως, να οδηγούν στην ανάρρωσή του. Όσον αφορά τον εκβιασμό των ιδιωτών, σε καμία περίπτωση η επίταξή τους δεν αποτελεί τη γιατρειά που αναζητά η Κυβέρνηση και ούτε προφυλάσσεται ο ασθενής με αυτόν τον τρόπο. Απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Χρειάζονται μόνιμες λύσεις και όχι κάλυψη των κενών για ένα μικρό διάστημα. Οι Έλληνες φορολογούμενοι αξίζουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σόνια Βαλαβανίδη
Σόνια Βαλαβανίδη
Κατοικεί στον νομό Πιερίας. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται εθελοντικά στο κοινωνικό φροντιστήριο της πόλης της. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενό σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνία, γράφει ποίηση και διηγήματα, ενώ αγαπάει και το περπάτημα.