24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΔήμητρα Γαλάνη: Μια στεντόρεια φωνή που δε θα σβήσει ποτέ

Δήμητρα Γαλάνη: Μια στεντόρεια φωνή που δε θα σβήσει ποτέ


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Η Δήμητρα Γαλάνη, γεννημένη στην Αθήνα στην περιοχή Ελληνορώσων, έχει καταγωγή από την Πρέβεζα όπου και μεγάλωσε. Από την παιδική της ηλικία άρχισε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής. Ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ήταν μόλις σε ηλικία 16 ετών. Την πρώτη της εμφάνιση έκανε το 1969, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο «Ένα χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου.

Καριέρα και Συνεργασίες

Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και τη δεκαετία του 1980, οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής άρχισαν να γράφουν τραγούδια για εκείνη, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μουσικότητα της φωνής της. Στη λίστα των συνεργασιών της περιλαμβάνονται συνθέτες όπως οι Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Ελένη Καραΐνδρου, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος και πολλοί άλλοι. Έχει τραγουδήσει τραγούδια Ελλήνων ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Κωνσταντίνος Καβάφης, καθώς και σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος και η Λίνα Νικολακοπούλου.

Συναυλίες και Διεθνής Καριέρα

Τον απόδημο ελληνισμό συνάντησε κάνοντας το πρώτο ταξίδι της στις Η.Π.Α., στον Καναδά, το 1976. Στη συνέχεια, έδωσε συναυλίες σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Φιλαδέλφεια. Το 1980, ερμήνευσε τους Χαιρετισμούς του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Το 1981 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1983, δίνοντας συναυλίες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Πηγή εικόνας: zarpanews.gr

Όπως κι η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της: «Η πιο έντονη στιγμή ήταν το ’81, τότε που ξεκινούσε όλη αυτή η περίφημη «αλλαγή» η οποία αισθητικά και ουσιαστικά με διέλυε. Έφυγα και έζησα δύο χρόνια στο Παρίσι. Στην καλύτερη φάση της καριέρας μου, το διανοείσαι; Τα παράτησα και έφυγα. Ζούσα κι έπαιρνα ό,τι είχε να μου δώσει η πόλη. Το Παρίσι ήταν πάντα ένα μούλτι-κούλτι μέρος. Την καλύτερη τζαζ την άκουγες εκεί. Πολιτιστικά ήταν σε πτώση και βέβαια αυτό είχε αντίκτυπο και στο τραγούδι. Σκέψου πολύ αφαιρετικά τη φάση που περάσαμε αργότερα με τα ριάλιτι, μία αποσύνθεση.

Δεν ήθελα όμως να γυρίσω πίσω. Θυμάμαι είχα πει σε μία συνέντευξη τότε: φεύγω, γιατί βαρέθηκα να πληρώνω τόσο ακριβά αυτόν τον ήλιο. Θα έφευγα τρέχοντας και τώρα αλλά είμαι μεγάλη πια, δεν μπορώ να το κάνω», ενώ για την κρίση στην ηλικία των 30 δήλωσε: «Το φευγιό εκείνο με απελευθέρωσε, ξεπέρασα τις αναστολές μου. Ήμουν εκεί στα 30, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάθεις κρίση στα 30. Όταν φύγεις από τις πάρα πολύ βαρετές ανάγκες των 20, φτάνεις στα 30 μετέωρος. Δεν ξέρω γιατί αυτή η δεκαετία των 20 περνάει τόσο αργά. Λες: ας τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Ειδικά αν είσαι τύπος που θέλεις να εξελιχθείς, πλήττεις θανάσιμα στα 20».

Σημαντικά Σημεία της Καριέρας της

  • Το 1985 πραγματοποίησε περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα στην Αυστραλία
  • Το 1988 έδωσε συναυλίες με τον Μάνο Χατζιδάκι στις Βρυξέλλες και στο Ελσίνκι
  • Το 1990 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7ο φεστιβάλ μεσογειακού τραγουδιού στη Μαγιόρκα
  • Τη δεκαετία του 1990, αναδείχθηκε και η ίδια ως δημιουργός τραγουδιών και συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο

Στη μακρόχρονη καριέρα της, η Δήμητρα Γαλάνη έχει αναδείξει σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δήμητρα Γαλάνη, stixos.eu, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.