24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι πιο viral ατάκες ελληνικών σειρών (Μέρος Β')

Οι πιο viral ατάκες ελληνικών σειρών (Μέρος Β’)


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Δεν είναι λίγες οι φράσεις που έχουμε ακούσει σε ελληνικές σειρές και ταινίες στην τηλεόραση, οι οποίες μας χάρισαν στιγμές γέλιου και έμειναν αλησμόνητες στη μνήμη μας, σε τέτοιο βαθμό που να τις χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα στην καθημερινή μας ζωή, σε reels, memes κ.λπ. Ατάκες του τύπου «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;», «Τι έγινε Κωστάκη, σε γουστάρει η χωριάτισσα;», «Σκουλήκι», «Τι είπες ρε αξιολύπητη κάμπια» κι άλλες παρόμοιες, έχουν στιγματίσει γενιές και γενιές και θα συνεχίσουν να ακούγονται ες αεί! Ήδη, αναφέραμε τις πιο γνωστές από το χαρακτηριστικό Ευτυχισμένοι Μαζί, το αγαπημένο Παρά Πέντε, τα σατιρικά Εγκλήματα, το κλασικό Κωνσταντίνου και Ελένης, το αξεπέραστο Ντόλτσε Βίτα, οπότε στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν μερικές ακόμα αγαπημένες ατάκες από ελληνικές σειρές. 

«Τι παρακμή, τι παρακμή»

Μια από τις πιο αγαπημένες σειρές της τηλεόρασης, η οποία δεν επαναλαμβάνεται τόσο συχνά πια, είναι οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη, από τους οποίους έχουμε να θυμόμαστε χαρακτηριστικές φιγούρες, αλλά και χαρακτηριστικές ατάκες. Σίγουρα, όλοι θυμάστε την πληθωρική Πατρινιά (Βασιλική Δέλιου) «Λιλίκα Καλίτση με χρέη στο ΙΚΑ, 3,5 χρόνια» ή την επίσης πληθωρική μα αυστηρή διευθύντρια του σωφρονιστικού ιδρύματος, κυρία Ντάνου (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), με την ατάκα «βρε αι στο διάολο κι εσύ και το υπουργείο σου» ή την ξεκαρδιστική δεσμοφύλακα (Τζέσυ Παπουτσή) με το «άκου να σου πω μπάμια», ενώ αξέχαστη θα παραμείνει και η Μαρία Λεκάκη στον ρόλο της ως Καίτη Κολεσίδου, που ακόμα και με «ταξί κλήση παίρνει».

«Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς» 

Μα υπάρχει άνθρωπος που να έχει ξεχάσει ή να μην έχει ταυτιστεί με την πιο “iconic” ατάκα της ελληνικής τηλεόρασης; Η φράση «Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς» της Ντένης Μαρκορά (Ντίνα Κώνστα) από τους Δύο Ξένους είναι σίγουρα, από τις πιο viral φράσεις που έχουν ακουστεί στην ελληνική τηλεόραση και σίγουρα θα συνεχίσει να ακούγεται. Βέβαια, στη σειρά ακούστηκαν κι άλλα διαμάντια όπως το «τι λες μωρή διασταύρωση ασβού με μυρμιγκοφάγο;», το «γιατί είμαι χουβαρντού», «Ρεβύθια; Φύεται ακόμα αυτό το όσπριο;», «Σε κλείνω τώρα, πρέπει να λιποθυμήσω» και άλλες πολλές αγαπημένες ατάκες. 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Dave Weatherall

«Ωραία θα περάσουμε και σήμερα» 

Μεταπηδάμε σε μια πολύ σύγχρονη παραγωγή του 2014, μια μεγάλη κωμική σειρά 5 χρόνων, με γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια ιστορία δύο τυπικών ελληνικών οικογενειών με τους τσακωμούς και τις γκρίνιες ανάμεσα σε ζευγάρια και συμπεθέρους, αλλά και με τις χαρούμενες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για το Το σόι σου, μια σειρά με την οποία ταυτίστηκαν πολλά ζευγάρια και γέλασαν άλλα τόσα. Το «Ωραία θα περάσουμε και σήμερα» ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακουγόταν σε κάθε επεισόδιο από μία σεζόν και μετά που ακούγεται μέχρι και σήμερα, παρότι η σειρά έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Αλησμόνητες, επίσης, θα μείνουν και οι χαρακτηριστικές ατάκες της συμπεθέρας Αλεξάνδρας (Μίρκα Παπακωνσταντίνου) ή «συμπεθεροαλέκας» όπως την έλεγε ο Μεσσήνιος πατέρας της νύφης της, Λυδίας (Βάσω Λασκαράκη), όπως για παράδειγμα το κλασικό «αι στο διάολο καράβλαχε», όταν ο τελευταίος (Γιώργος Γιαννόπουλος) ζήτησε, σαν άλλος Φατσέας, «τη περιτομή (προτομή) του παππούλη του». 

«Εμάς τις όμορφες, μορφωμένες, οι άντρες μας φοβούνται» 

Αξέχαστη ατάκα της «καλλονής» δασκάλας (Σοφία Μουτίδου), από το Καφέ της Χαράς. Μόνο και μόνο από τον τίτλο της σειράς, ξέρω ποιος σας ήρθε πρώτος στο μυαλό και σας δημιούργησε ένα πλατύ χαμόγελο. Φυσικά, ο Φατσέας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) με την αξεπέραστη ελληνική γραμματική, που ήταν «λάβρα ερωτευμένος με τη Σταυρούλα (Τζόυς Ευείδη)», η οποία τον ωθούσε στο συμπέρασμα ότι «της γυναίκας η καρδιά είναι Ανάβυσσος». «Τι εξυπονοείς;», «Εγώ έχω πάντα την Εύβοια της τύχης», «σε είδα αηδίοις όμμασι» και πάρα πολλές ακόμα ατάκες του αγαπημένου χαρακτήρα που ακόμα θυμόμαστε και γελάμε. 

Όπως έχουμε ξαναπεί, η λίστα είναι πολύ μεγάλη αφού οι ελληνικές σειρές με έξυπνα σενάρια και διαλόγους που χαράχτηκαν στη μνήμη μας είναι πολλές, ενώ με τη χρήση των media και με τη βοήθεια, φυσικά, των επαναλήψεων κάθε καλοκαίρι, ορισμένες ατάκες μένουν δημοφιλείς και ακούγονται διαρκώς, καθιστώντας τες viral ακόμα και τόσα χρόνια μετά την προβολή τους!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 25 ατάκες από ελληνικές σειρές που λέμε ακόμα, ladylike.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.