Της Άννας Καρρά,
Έχοντας ως έρεισμα τα γεγονότα της επικαιρότητας σχετικά με τις κακοποιήσεις των ζώων, αλλά και τον διάλογο που δημιουργείται για τα ευεργετήματα της συντροφιάς κατοικίδιων, θα ήθελα να μιλήσω για την υιοθεσία ζώων. Πρώτα από όλα, είναι αδιανόητο κάποιος να αγοράζει ένα κατοικίδιο, υποστηρίζοντας τη μαύρη αγορά και το λαθρεμπόριο, αντί να υιοθετήσει από κάποια δομή ή κέντρο φιλοξενίας, όταν υπάρχουν τόσα αδέσποτα που αναζητούν μια αγκαλιά και ένα σπίτι. Παράδειγμα για όλους αποτελεί η τουρίστρια που έσωσε από πνιγμό και υιοθέτησε ένα γατάκι στο λιμάνι των Σπετσών.
Επίσης, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών εγκατάλειψης ζώων σε κάδους απορριμμάτων ή σε ερημιές, καταδικάζοντάς τα σε βέβαιο θάνατο. Γιατί τόση απανθρωπιά και αδιαφορία απέναντι σε αθώες ψυχές;
Σύμφωνα με ενδείξεις, στην Ελλάδα υπάρχουν μισό εκατομμύρια αδέσποτα και η έλλειψη πρόνοιας από τη μεριά του κράτους προσδίδει ένα τεράστιο βάρος στις «πλάτες» των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να περιθάλψουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν. Σε αυτό, όμως, μπορεί να βοηθήσει ο καθένας από εμάς, υιοθετώντας ένα κατοικίδιο.
Οι λόγοι που πρέπει να υιοθετήσεις ένα ζώο είναι πολλοί. Πιο αναλυτικά, είναι δωρεάν με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να δαπανήσεις πολλά χρήματα για την αγορά του, καθώς πολλές οικογένειες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Επιπρόσθετα, με αυτήν σου την πράξη κάνεις ένα καλό και στην αθώα ψυχή αλλά και σε σένα τον ίδιο, αφού τα ζώα είναι η καλύτερη συντροφιά. Άλλωστε, έρευνες δείχνουν πως τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών. Αλλά και μέσα από αυτόν, θα μπορέσεις να αναπτυχθείς και να δεθείς συναισθηματικά, καθώς θα βιώσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως το συναίσθημα της χαράς, της ευθύνης ή της υπαρξιακής ικανοποίησης. Σε μια εποχή, όπου οι άνθρωποι κατακλύζονται και «πνίγονται» από το άγχος, στιγμές με τα κατοικίδιά τους αποτελούν μια «σανίδα σωτηρίας».
Ας μη λησμονηθεί πως θα αποτελέσεις και πρότυπο για τους φίλους και γνωστούς, επηρεάζοντάς τους με αυτή σου την πράξη να υιοθετήσουν και αυτοί ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι. Ο αλτρουισμός και ο εθελοντισμός είναι βασικοί πυλώνες για την ευημερία μιας κοινωνίας, τους οποίους πρέπει να μεταλαμπαδεύουμε και να προάγουμε. Και με αυτή την καλή σου πράξη το κάρμα θα σε ανταμείψει.
Δεν μας χρειάζονται μόνο τα κουτάβια αλλά και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα, τα οποία έχουν υποστεί πολλά και αναζητούν ένα «αποκούμπι» για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για αυτό τον λόγο, όταν αποφασίσεις να υιοθετήσεις ένα ζώο, μην αδιαφορήσεις για τα πιο γέρικα ή ταλαιπωρημένα ζώα. Ίσως η παρέα μαζί τους σου θυμίσει τον ταλαιπωρημένο εαυτό σου και μπορέσετε να θεραπεύσατε παρέα τις πληγές του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο.
Ωστόσο, πολλοί θα αναρωτιούνται ποια είναι η διαδικασία της υιοθεσίας στη χώρα μας. Γιατί δεν αρκεί μόνο η θέληση, αλλά να μπορεί να επιτευχθεί και στην πράξη. Πρώτα από όλα, η διαδικασία διαφέρει αν θα υιοθετηθεί ένα ζώο από μια φιλοζωική οργάνωση ή ένα καταφύγιο από το να υιοθετηθεί ένα αδέσποτο ζώο από τον δρόμο. Ως προς την πρώτη περίπτωση, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος και πλέον νέος ιδιοκτήτης να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνει ότι παραλαμβάνει το ζώο και ότι ενέχει την υποχρέωση να το φροντίζει και να υπόκειται σε τυχόν κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων αυτών. Επιπρόσθετα, το ζώο πρέπει να αποκτήσει ειδικό τσιπ και να καταγράφει, όπως ακριβώς προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα. Από την άλλη μεριά, αν υιοθετηθεί κάποιο ζώο από τον δρόμο θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τον νέο ιδιοκτήτη προς τον Δήμο που είναι καταχωρημένο το ζώο και να αποκτήσει τσιπάκι.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- 11 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζώο, huffingtonpost.gr, διαθέσιμο εδώ