24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΒοϊδομάτης: Ένας ποταμός «κόσμημα» των Ιωαννίνων

Βοϊδομάτης: Ένας ποταμός «κόσμημα» των Ιωαννίνων


Της Ειρήνης Κρίκη,

Η χώρα μας είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για τη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει σε φυσικά τοπία. Από καταγάλανες παραλίες μέχρι επιβλητικές οροσειρές, όλοι μας θαυμάζουμε τα αριστουργήματα της φύσης γύρω μας. Ένα από τα γνωστότερα, παγκοσμίως, φυσικά «μνημεία» είναι και ο ποταμός Βοϊδομάτης, ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης, ο οποίος φιλοξενεί αμέτρητα είδη ζώων και φυτών, καθώς και πάρα πολύ κόσμο που τον ενδιαφέρει να εξερευνήσει τον φυσικό του πλούτο, αλλά και να ζήσει την εμπειρία του ράφτινγκ.

O Βοϊδομάτης είναι ένας ποταμός του νομού Ιωαννίνων, ένας μικρός παραπόταμος του Αώου μήκους 15 χιλιομέτρων και διασχίζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια στην Ελλάδα, εκείνο του Βίκου. Καταλήγει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα μαγευτικά και κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον προαναφερθέντα ποταμό Αώο. Σύμφωνα με τους επισκέπτες, είναι το ποτάμι με τα πιο καθαρά νερά στη χώρα μας και πιθανότατα στην Ευρώπη.

Η ονομασία του ποταμού Βοϊδομάτη προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις “voda”, δηλαδή νερό και “mati” που σημαίνει πηγή. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η καθαρότητα των νερών του, καθώς δεν παρουσιάζει θέματα ρύπανσης. Το 1973 η περιοχή γύρω από το ποτάμι μαζί με κομμάτι του ποταμού Αώου, χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Δρυμός. Η βόσκηση, το ψάρεμα, η μόλυνση των υδάτων με απορρίμματα κλπ. δεν επιτρέπονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραβίαση των κανόνων επιφέρει αυστηρές ποινές.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου είναι ξηρός με εξαίρεση κάποια σημεία του, τα οποία πάντα έχουν νερό. Σε πολλά από αυτά τα σημεία συναντάει κανείς ψάρια και άλλα είδη, ενώ το νερό είναι πόσιμο και με σταθερή θερμοκρασία, η οποία φτάνει τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Κατά μήκος του ποταμού, συναντάει κανείς εντυπωσιακά μονότοξα, ηπειρωτικά γεφύρια, ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής για την περιοχή. Το πιο διάσημο γεφύρι είναι εκείνο της Κλειδωνιάς, ένα περίτεχνο και ιδιαίτερο κτίσμα. Φθάνοντας κανείς σε αυτό το παραδεισένιο σκηνικό, σίγουρα θα μείνει έκπληκτος από την απέραντη ομορφιά του. Ωστόσο, εκτός από τη μορφολογία του, το συγκεκριμένο ποτάμι προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ. Το τελευταίο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους να έρθουν σε επαφή με τη φύση και, φυσικά, να γνωρίσουν την περιπέτεια, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Η διαδρομή του ράφτινγκ έχει ως αφετηρία το γεφύρι της Αρίστης και έχει ως τερματικό σταθμό το παλιό γεφύρι της Κλειδωνιάς. Πρόκειται για μια διαδρομή που διαρκεί 1,5 ώρα.

Το γεφύρι της Αρίστης. Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Eleni Kalogeropoulou

Εκτός από την εξαιρετική ομορφιά του, ο Βοϊδομάτης παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα πανίδας και χλωρίδας, τα οποία συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο σκηνικό. Όσον αφορά την πανίδα, συναντάει κανείς μεγάλα αρπακτικά ζώα, όπως αρκούδες, μικρότερα αρπακτικά, όπως γλυκές αλεπούδες, κουνάβια, εντυπωσιακές αγριόγατες και μεγάλα φυτοφάγα ζώα, όπως ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Επίσης, στο ποτάμι διακρίνονται μικρότερα ζώα, όπως για παράδειγμα ασβοί, νυφίτσες, χαριτωμένοι σκαντζόχοιροι, τυφλοπόντικες, ερπετά, δηλαδή ιδιαίτερης ομορφιάς σαύρες και ακίνδυνες δεντρογαλιές, αμφίβια, όπως βάτραχοι, σαλαμάνδρες, αλλά και όμορφα πουλιά, όπως ορεινές πέρδικες, αγέροχους αετούς, όρνια, κοράκια, κίσσες, μικροσκοπικά χελιδόνια, τα οποία ολοκληρώνουν τη μαγική εικόνα ενός αυθεντικού φυσικού τοπίου.

Από την άλλη, η περιοχή περιβάλλεται από μια μεγάλη ομάδα ιδιαίτερων δέντρων, φυτών και βοτάνων. Για παράδειγμα, στον Βοϊδομάτη συναντάει κανείς την γκορτζιά, ένα φυτό του οποίου οι καρποί έχουν το σχήμα μικρών αχλαδιών, την σουρβιά, τις μούρες (γνωστά και ως βατόμουρα) και τις αγριοφράουλες. Επιπλέον, διακρίνονται τα εξής φυτά: τιλιά, ρίγανη, μέντα, τσάι του βουνού, βάλσαμο, απήγανος και τσουκνίδα.

Εν κατακλείδι, ο Βοϊδομάτης είναι ένα φυσικό στολίδι, όχι μόνο για το φαράγγι του Βίκου, αλλά και για όλη την Ελλάδα, ακόμα και την Ευρώπη! Τόσο η μορφολογική του θέση, όσο και η τεράστια ζωική και φυτική ποικιλία δημιουργούν ένα παραδεισένιο σκηνικό και σωστό παράδειγμα επίδειξης φυσικού πλούτου, αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βοϊδομάτης: Ο παραδεισένιος ποταμός της Ηπείρου, από τους καθαρότερους της Ευρώπης – Μοναδικές εικόνες, thetoc.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Είναι 19 χρονών και κατάγεται από τη Βερδικούσια Ελασσόνας και τη Λίμνη Ευβοίας, αλλά ζει στη Λάρισα. Σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει πτυχίο proficiency στα αγγλικά και γνωρίζει λίγα ισπανικά. Δεν έχει ασχοληθεί ξανά με τη δημοσίευση άρθρων, αλλά το βρίσκει πολύ ενδιαφέρον καθώς μπορείς να μάθεις πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα.