24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Στο κέντρο του κύκλου» του Arne Dahl

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Στο κέντρο του κύκλου» του Arne Dahl


Της Μαρίας Κουλούρη,

Ο σκοπός των αστυνομικών σειρών, ταινιών και βιβλίων είναι πάντα να βρεθεί ο εκάστοτε ένοχος που διαπράττει τα εγκλήματα και να λυθεί το μυστήριο. Τις περισσότερες φορές, οι δημιουργοί στρέφουν τις υποψίες σε συνήθεις υπόπτους με αναμενόμενα κίνητρα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται». Μια τέτοια ανατρεπτική αστυνομική ιστορία πραγματεύεται το βιβλίο Στο κέντρο του κύκλου του Arne Dahl, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο συγγραφέας του βιβλίου —του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Jan Arnald—, Arne Dahl, γεννήθηκε στη Σουηδία στις 11 Ιανουαρίου του 1963. Είναι συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, ενώ στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται δεκαεπτά αστυνομικά μυθιστορήματα, κάποια από τα οποία έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη και προβλήθηκαν από το SVT1 στη Σουηδία, από το BBC4 στη Βρετανία και από το MHz Networks στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία, ενώ τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 32 γλώσσες.

Ο Arne Dahl. Πηγή εικόνας: Salomonssonagency.se / Δικαιώματα χρήσης: Karl Nordlund

Στα του βιβλίου, λοιπόν, κεντρική ηρωίδα της υπόθεσης είναι η επιθεωρήτρια Εύα Νίμαν, η οποία λαμβάνει μια ανώνυμη επιστολή έπειτα από ένα φρικτό δυστύχημα και μία βομβιστική επίθεση. Η επιστολή αυτή, χρησιμοποιώντας αλληγορική γραφή, δημιουργεί υποψίες στην Εύα σχετικά με τη φύση των ατυχημάτων, αφού, στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ατυχήματα, αλλά για δολοφονίες. Επιπροσθέτως, η επιστολή προειδοποιεί για ένα ακόμα χτύπημα που θα συμβεί, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει τον τόπο και τον χρόνο. Η Εύα θορυβείται και καλεί την επανασύσταση της ομάδας ΝΟΒΑ, της οποίας τα μέλη είναι εκκεντρικοί αστυνομικοί που ερευνούν ασυνήθιστες υποθέσεις και η βοήθειά τους αποδεικνύεται απαραίτητη για τη λύση των υποθέσεων. Παρά τις σημαντικές τους προσπάθειες, όμως, δεν καταφέρνουν να ανακαλύψουν πού και πότε θα συμβεί το τρίτο χτύπημα, το οποίο και συμβαίνει στα κεντρικά γραφεία της Amazon, έχοντας ως θύμα τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας.

Σχετικά με τα χτυπήματα τώρα, αυτά φαίνεται πως παρουσιάζουν κάποια κοινά σημεία. Αρχικά, το πρώτο χτύπημα συμβαίνει σε ένα χωράφι έξω από την Ουψάλα, όταν ο διευθυντής μιας βιομηχανίας χάλυβα εντοπίζεται νεκρός ύστερα από έκρηξη στο αυτοκίνητό του, ενώ και το δεύτερο χτύπημα συμβαίνει ύστερα από βομβιστική επίθεση σε μεγάλη εταιρεία της Στοκχόλμης. Το κοινό σημείο, λοιπόν, και των δύο «ατυχημάτων» είναι πως για τις εκρήξεις χρησιμοποιήθηκε το ίδιο εύφλεκτο υλικό. Φυσικά, το ίδιο εύφλεκτο υλικό χρησιμοποιείται και στην έκρηξη που πραγματοποιείται στα γραφεία της Amazon στην πόλη Βεστερός. Αυτό το μοτίβο που χρησιμοποιείται κατά τις επιθέσεις, σε συνδυασμό με μια φράση της επιστολής, οδηγούν την Εύα και ένα μέλος της ομάδας, τη Σόνια Ριντ, στο να αποκαλύψουν την ταυτότητα του υπόπτου. Πρόκειται για τον Λούκας Φρισέλ, ο οποίος ήταν πρώην αστυνομικός που αποσύρθηκε από το αστυνομικό σώμα και το τελευταίο διάστημα τα ίχνη του αγνοούνται. Ο Λούκας, λοιπόν, αγαπά τη φύση και αναπτύσσει ακτιβιστική δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό και καθίσταται ύποπτος, αφού και οι τρεις «στόχοι» του, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προκαλούν καταστροφή του περιβάλλοντος.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο συναρπάζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας γραμμές του. Οι παραστατικές περιγραφές του, που αγγίζουν τον ακραίο ρεαλισμό, και η πληθώρα σχημάτων λόγου προσδίδουν στην ιστορία έντονο σασπένς, δίνοντας την εντύπωση ταινίας μυστηρίου ή θρίλερ. Ακόμα και το γοητευτικά μυστηριώδες εξώφυλλό του προδιαθέτει τον αναγνώστη να το διαβάσει.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.