27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ πολιτική αναταραχή της Βουλγαρίας: Το έθνος πλησιάζει στις έβδομες εκλογές μέσα...

Η πολιτική αναταραχή της Βουλγαρίας: Το έθνος πλησιάζει στις έβδομες εκλογές μέσα σε τρία χρόνια


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Τη Δευτέρα, η Βουλγαρία έκανε ένα σημαντικό «βήμα» προς τις έβδομες γενικές εκλογές σε μόλις τρία χρόνια. Η μεταρρυθμιστική συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (WCC) και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (DB), έλαβε και επέστρεψε αμέσως την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον Πρόεδρο Rumen Radev. Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία στον σχηματισμό μιας σταθερής Κυβέρνησης.

Από το 2021, το πολιτικό τοπίο της Βουλγαρίας σηματοδοτείται από την παρακμή και την αναζωπύρωση του κεντροδεξιού κόμματος “GERB” που κυριαρχεί εδώ και καιρό. Η περίοδος είδε, επίσης, την εμφάνιση πολλών νέων οντοτήτων, αντίθετων στο “GERB”, καθώς και την αύξηση της έντασης μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και του γενικά φιλορώσου Προέδρου Rumen Radev.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Nikolai Denkov του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», ο οποίος ηγήθηκε της Κυβέρνησης μέχρι τη διάλυση του τελευταίου βραχύβιου συνασπισμού, τόνισε τη δέσμευση του κόμματος στις βασικές του αρχές. «Δεν θα αλλάξουμε το μοντέλο και τις αρχικές μας προτεραιότητες – να οικοδομήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδυτές, ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε το εισόδημα, να μειώσουμε την ανισότητα και να έχουμε τα μέσα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ποιότητας εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Denkov.

Μετά τις πιο πρόσφατες εκλογές, το κόμμα “GERB” αναδείχθηκε νικητής. Ωστόσο, παρά τις αρχικές φιλοδοξίες, το “GERB” δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο σύμμαχός τους, το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (MRF), που υποστηρίζεται κυρίως από Τούρκους ψηφοφόρους, εισήλθε σε κρίση ηγεσίας μετά από εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των ηγετών του. Ο ολιγάρχης Delyan Peevski ώθησε το κόμμα να υποστηρίξει μια Κυβέρνηση υπό την ηγεσία του “GERB”, ενώ ο ιδρυτής του κόμματος, Ahmed Dogan, ήταν αντίθετος. Αυτό χώρισε την κοινοβουλευτική ομάδα του MRF σε δύο στρατόπεδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική της συμμαχία με το “GERB”.

Ο Rumen Radev, Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ποζάρει στους φωτογράφους πριν από το προεκλογικό τηλεοπτικό debate στη Σόφια, 18 Νοεμβρίου 2021. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Στη συνέχεια, η εντολή πέρασε στο WCC/DB, το οποίο δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τη στιγμή. Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των κομμάτων προώθησαν την ιδέα της καθυστέρησης της παράδοσης της εντολής για δύο μήνες, ώστε να επιτραπεί στο Κοινοβούλιο να εγκρίνει διάφορες μεταρρυθμίσεις και τροπολογίες που υποστηρίζονται από το WCC/DB. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα το κόμμα να επιστρέψει την εντολή.

Σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες, ο Πρόεδρος θα πρέπει τώρα να δώσει την τελική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης σε κόμμα της επιλογής του. Παραδοσιακά, ο Radev επέλεξε το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023, εν μέσω μιας άλλης εκλογικής φάσης, επέλεξε το εθνικιστικό “There’s such a People”, το οποίο τότε προωθούσε την ιδέα της μετατροπής της Βουλγαρίας σε Προεδρική Δημοκρατία.

Η άλλη επιλογή του Προέδρου είναι ένα άλλο δεξιό φιλορωσικό κόμμα: η «Αναγέννηση», που αποτελεί πλέον την κύρια Ακροδεξιά δύναμη της χώρας. Το κοινοβουλευτικό νεοεισερχόμενο Greatness, το οποίο κλίνει προς τις εθνικιστικές, φιλορωσικές, ευρωσκεπτικιστικές και συνωμοτικές ιδέες, έχει εν τω μεταξύ πρακτικά διαλυθεί λόγω κρίσης ηγεσίας και είναι πιθανό να εξασθενίσει.

Σε κάθε φάση της διαδικασίας, φαίνεται όλο και πιο πιθανό οι κουρασμένοι από τις εκλογές Βούλγαροι να κατευθυνθούν και πάλι στις κάλπες το φθινόπωρο, με τα κόμματα να απομονώνονται ολοένα και περισσότερο το ένα από το άλλο. Ο αρχηγός του “GERB” και πρώην πρωθυπουργός Boyko Borissov τόνισε πρόσφατα την επείγουσα επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου. «Δεν έχουμε χρόνο για άλλα πειράματα», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα αποφασιστικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Bulgaria Moves Closer to Seventh General Election in Three Years, Balkan Insight, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.