27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤαινίες που ανέδειξαν την Ελλάδα! (Μέρος Β΄)

Ταινίες που ανέδειξαν την Ελλάδα! (Μέρος Β΄)


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Όπως, λοιπόν, έχει ήδη αναφερθεί, στον κινηματογραφικό χώρο υπάρχουν ταινίες οι οποίες έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας μας και του ελληνικού πολιτισμού. Λόγω του ότι αυτές οι ταινίες στις οποίες προβάλλεται η Ελλάδα είναι αναρίθμητες, αυτό το άρθρο αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου. Άλλωστε, υπάρχουν παραγωγές που δε θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε!

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι στην όμορφη Κεφαλονιά

Είναι μια ταινία του 2001, η οποία γυρίστηκε στην Κεφαλονιά. Με πρωταγωνιστές τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ, η συγκεκριμένη ταινία είναι ένας ύμνος στον έρωτα την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για τη νεαρή Πελαγία, η οποία φιλοξενεί τον Ιταλό λοχαγό Αντόνιο Κορέλι. Αρχικά, το μίσος κυριαρχούσε μεταξύ αυτών των δύο, όμως στη συνέχεια κατορθώνουν να ζήσουν έναν παθιασμένο έρωτα, βέβαια σε μια εποχή που οι πολεμικές και πολιτικές συγκρούσεις ήταν μια καθημερινότητα.

Το παιδί και το δελφίνι στην Ύδρα, πού αλλού;

Το παιδί και το δελφίνι διαδραματίζεται στην Ύδρα. Σκηνοθετήθηκε το 1957 και έγινε γνωστή για τη μοναδική ομορφιά που πρόβαλε. Πρόκειται για τη Φαίδρα, μια «σφουγγαρού», η οποία ανακαλύπτει ένα άγαλμα ενός παιδιού πάνω σε ένα δελφίνι που χρονολογείται κατά την αρχαιότητα. Στην αρχή προσπαθεί να πουλήσει το πολύτιμο άγαλμα, όμως η τελική της απόφαση μας εκπλήσσει. Αποτελεί μια παραγωγή πλούσια σε ηθικά διδάγματα, αλλά και συναισθήματα που μας ταξιδεύουν στο όμορφο νησάκι της Ύδρας.

Το νησί των ιπποτών και Τα κανόνια του Ναβαρόνε 

Άλλη μια ταινία, η οποία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί της Ρόδου. Γυρίστηκε το 1961 και ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, λόγω του πλούσιου καστ: Γκρέγκορι Πεκ, Άντονι Κουίν και Ντέιβιντ Νίβεν. Μια ομάδα Συμμάχων στρατιωτών έχουν ως στόχο να καταστρέψουν δύο γερμανικά κανόνια στο νησί του Ναβαρόνε. Τα κανόνια αυτά πολιορκούν τόσο τα πλοία των συμμάχων, όσο και την επιχείρηση διάσωσης δύο χιλιάδων στρατιωτών. Αποτελεί μια ταινία με δυνατές ερμηνείες και εντυπωσιακές σκηνές δράσης που κερδίζουν τον θεατή από τα πρώτα μόλις λεπτά.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: Michel Photography

Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Για τα μάτια σου μόνο, από την Αμορφό ως την Κέρκυρα

Η ταινία γυρίστηκε το 1981 με πρωταγωνιστή φυσικά τον Ρότζερ Μουρ, του οποίου το όνομα είναι συνυφασμένο με τον ρόλο του James Bond. Η συγκεκριμένη ταινία περιλαμβάνει πλάνα τόσο από την Αμοργό, όσο και από την Κέρκυρα, δυο νησιά μοναδικής ομορφιάς. Η υπόθεση αυτής της ταινίας έχει ως εξής: ο Πράκτορας 007 έχει ως αποστολή να πάρει ένα σύστημα ελέγχου πυραύλων, το οποίο χάθηκε στη θάλασσα. Σε συνεργασία με την Μελίνα Χάβελοκ, προσπαθούν να το εντοπίσουν και να το ανακτήσουν. Στην προσπάθειά τους αυτή, αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, όπως τον μεγιστάνα Κρίστο, αλλά και τον δολοφόνο Λοκ.

Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της ζωής με το κουτί της Πανδώρας στη Σαντορίνη

Αποτελεί μια ταινία του 2003 με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie που ενσαρκώνει τη Λάρα Κροφτ, μια εξερευνήτρια-αρχαιολόγο. Σε αυτήν την ταινία, η Λάρα Κροφτ αναζητά το κουτί της Πανδώρας και γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινάει το ταξίδι της στο νησί της Σαντορίνης. Εκεί ανακαλύπτει έναν ναό κάτω από τη θάλασσα, όπου εκεί βρίσκεται το κουτί. Στο ταξίδι της αυτό έχει να αντιμετωπίσει μισθοφόρους, καθώς κι άλλες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσει για να σώσει τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται ως μια ταινία δράσης, αδρεναλίνης, αλλά και αγωνίας, συναισθήματα που σε «κρατούν» καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας σε εγρήγορση. Για την επιλογή του νησιού, ίσως ευθύνεται ο μύθος πως η χαμένη Ατλαντίδα βρίσκεται στην περιοχή της Σαντορίνης και φυσικά, ποιο θα ήταν το πιο κατάλληλο μέρος για να βρει η Λάρα Κροφτ έναν αρχαίο ναό; 

Αυτό ήταν, λοιπόν, και το δεύτερο μέρος των ταινιών που ανέδειξαν τη χώρα μας. Μια χώρα πλούσια σε φυσικά τοπία και ιστορική κληρονομιά, ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους, άρα ένας ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει και μια ποιοτική παραγωγή. Είναι σημαντικό να αναδεικνύεται έστω και μέσω κινηματογραφικών παραγωγών, καθιστώντας τον ελληνικό πολιτισμό γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα και «προσκαλώντας» όλο και περισσότερο κόσμο να τον γνωρίσει από κοντά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αυτές είναι οι ξένες ταινίες που γυρίστηκαν με φόντο την Ελλάδα – Από το 1957 έως σήμερα, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.