12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΓερμανικός Νόμος περί Ιθαγένειας: Η υποστήριξη προς το Ισραήλ

Γερμανικός Νόμος περί Ιθαγένειας: Η υποστήριξη προς το Ισραήλ


Της Χριστίνας Μωραΐτη,

Ο νόμος περί ιθαγένειας της Γερμανίας έχει υποστεί τροποποίηση, απαιτώντας από τους αιτούντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα ονόματα εβραϊκών τόπων λατρείας, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ ή την ιδιαίτερη ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντί του, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, το δικαίωμα κρατικής υπόστασης του Ισραήλ, προκειμένου να τους χορηγηθεί η ιθαγένεια. Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης για την απόκτηση γερμανικής ιθαγένειας, απαντώντας στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντισταθεί στην αύξηση του αντισημιτισμού, την άνοδο της Ακροδεξιάς και την έντονη διαφωνία σχετικά με το ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε σταδιακή ανάκαμψη των σχέσεων των δυο χωρών μέχρι το 1952, όταν η Δυτική Γερμανία προσφέρθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις στο Ισραήλ και οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν επίσημα το 1965. Ωστόσο, για πολλά χρόνια αργότερα, υπήρχε μια διάχυτη δυσπιστία μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρξε ποτέ καμία εξέλιξη στις σχέσεις Ανατολικής Γερμανίας-Ισραήλ. Σήμερα, το Ισραήλ και η Γερμανία συνεχίζουν να έχουν μια «ιδιαίτερη σχέση», που βασίζεται σε κοινές αξίες και Δυτικά ιδεώδη. Η εξόντωση των Εβραίων στην Ευρώπη, την εποχή του Ολοκαυτώματος από τη ναζιστική Γερμανία, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση τους και ο νούμερο ένα παράγοντας που εξηγεί την υποστηρικτική στάση της Γερμανίας προς το Ισραήλ στην τωρινή μεσανατολική διαμάχη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο κατάλογος ερωτήσεων του τεστ πολιτογράφησης έχει διευρυνθεί ως αντίδραση στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία». Υπάρχουν τώρα πρόσθετες ερωτήσεις στις εξετάσεις που διαγιγνώσκουν τον αντισημιτισμό, το δικαίωμα κρατικής υπόστασης του Ισραήλ και την υποστήριξη εβραϊκού πληθυσμού στη Γερμανία. Η σταθερή υποστήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ έχει προκαλέσει πολλές διαφωνίες. Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, Γερμανοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο καγκελάριος Olaf Scholz, επιβεβαίωσαν ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Ωστόσο, δεν παύουν να διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος της Κυβέρνησης, ότι με τη στάση της παραβιάζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και της ελεύθερης έκφρασης όσων υποστηρίζουν την Παλαιστίνη, μέσω της φίμωσης και των συνεχών συλλήψεων.

Πηγή Εικόνας: THE TIMES OF ISRAEL / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: John MacDougall/AFP

Η παλαιστινιακή διασπορά στη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και αριθμεί περίπου 300.000 άτομα, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Η Lamya Kaddor, Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε στο CNN ότι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στη Γερμανία έχουν περιθωριοποιηθεί ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Οι τροποποιήσεις επιτάχυναν, επίσης, τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας. Όσοι εργάζονται στη Γερμανία και θεωρούνται «καλά ενσωματωμένοι» μπορούν πλέον να αποκτήσουν την ιθαγένεια μετά από πέντε χρόνια, αντί για οκτώ. Οι αιτούντες δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψουν την προηγούμενη υπηκοότητά τους, κάτι που κάποτε ήταν προϋπόθεση στη Γερμανία για τους μετανάστες πρώτης γενιάς. Η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, εξήρε τις αναθεωρήσεις της Πέμπτης ως «δέσμευση για μια σύγχρονη Γερμανία».

«Όποιος μοιράζεται τις αξίες μας και καταβάλλει προσπάθεια μπορεί πλέον να αποκτήσει γερμανικό διαβατήριο πιο γρήγορα και δεν απαιτείται να αποποιηθεί ένα μέρος της ταυτότητάς του, αφήνοντας την προηγούμενη υπηκοότητα. Έχουμε, επίσης, καταστήσει σαφές ότι όποιος δεν συμμερίζεται τις αρχές μας δεν θα μπορεί να αποκτήσει γερμανικό διαβατήριο. Θέσαμε ένα σαφές όριο και καταστήσαμε τον νόμο σημαντικά αυστηρότερο από ό,τι προηγουμένως. Η πολιτογράφηση είναι αδύνατη εάν είστε αντισημίτης, ρατσιστής ή έχετε άλλου είδους περιφρόνηση για την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για κάτι τέτοιο».

Η αναθεώρηση φαίνεται να επηρεάστηκε, μεταξύ άλλων, από μια πρόσφατη έρευνα της RIAS, μιας οργάνωσης που παρακολουθεί τον αντισημιτισμό στη Γερμανία, η οποία έδειξε ότι οι αντισημιτικές επιθέσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά περίπου 83% πέρυσι, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την οκτάμηνη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Τα περιστατικά αυτά κυμαίνονται από αντισημιτικά γκράφιτι και απειλές μέχρι βίαιες επιθέσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Germany to include questions about Israel in citizenship test, says minister, lemonde.fr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μωραΐτη
Χριστίνα Μωραΐτη
Κατάγεται από την Σπάρτη Λακωνίας και διαμένει στην Αθήνα. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.