27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝτελίβερι: Ένα επάγγελμα παντός καιρού

Ντελίβερι: Ένα επάγγελμα παντός καιρού


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά και καμιά δουλειά δεν είναι εύκολη. Κάθε επάγγελμα έχει τις δυσκολίες του, όμως πολλές από αυτές βυθίζονται στη σκιά της ευχαρίστησης και της επιθυμίας. Για παράδειγμα, σε πολλά επαγγέλματα, η κούραση ηττάται από την ευχαρίστηση ή από τις απολαβές, είτε οικονομικές είτε ψυχικές, ή από το όνειρο του καθένα να εκτελέσει τη δουλειά των ονείρων του. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα επαγγέλματα που γίνονται –συνήθως– κατ’ ανάγκη και οι δυσκολίες βαραίνουν τη ζυγαριά, νικώντας τα θετικά. Μπορεί η ταλαιπωρία να είναι μεγαλύτερη από την ευχαρίστηση, ενώ ο κίνδυνος συνθλίβει κάθε επιθυμία, κέφι ή αντοχή. Νοσηλευτές, πυροσβέστες, υπάλληλοι καθαριότητας, σερβιτόροι, οικοδόμοι είναι μερικά μόνο από τα επαγγέλματα που συγκαταλέγονται στη λίστα των απαιτητικών εργασιών, ενώ ανάμεσά τους, αναμφισβήτητα, βρίσκεται και το πόστο του ντελιβερά. 

Από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε. Ήδη γνωρίζουμε, ως επιβάτες, πόσο επικίνδυνη είναι η οδήγηση με το μηχανάκι, ενώ αποκλείεται να σας έχουν διαφύγει τόσα posts που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων (χιονιά, ισχυρής καταιγίδας και καύσωνα), με σκοπό να αποτρέψουν κάποιους πελάτες να παραγγείλουν από καταστήματα, που και αυτά από την πλευρά τους, αφήνουν εκτεθειμένους τους διανομείς φαγητού στη δίνη του καιρού. Ανάμεσα σε χιλιάδες αυτοκίνητα σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας ή σε δύσκολα και αφρόντιστα στενά δήμων, κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού ή μέσα στον κίνδυνο των βραδινών, ατίθασων οδηγών, με ισχυρούς ανέμους, ή απρόβλεπτη μπόρα, πάντα θα συναντάμε υπαλλήλους ντυμένους με κράνος και στολές αδιάβροχες και αντιανεμικές, προσπαθώντας απλά να κάνουν τη δουλειά τους και να παραδώσουν στην ώρα της την παραγγελία.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: trongdat15

Κι όλα αυτά, γιατί; Σαφώς, επειδή δύσκολα βρίσκεται μια καλύτερη επιλογή. Οι οικονομικές απολαβές, από την άλλη, είναι σχετικά αμφίρροπες. Όλα εξαρτώνται από τον εργοδότη, την περιοχή και τις ώρες εργασίας. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η τάση σε πολλούς τομείς η εξυπηρέτηση να συμφέρει μόνο τον πελάτη. Φυσικά, οι πλατφόρμες παραγγελιών που δίνουν την ευκαιρία στον πελάτη να επιλέξει οποιοδήποτε μαγαζί και να παραγγείλει με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ έχουν ανοίξει αρκετές θέσεις εργασίας προσφερόμενες και με τον ανάλογο, ενδυματικό εξοπλισμό, έχουν παράλληλα στερήσει άλλες τόσες, αφού πολλά καταστήματα επέλεξαν να μη διαθέτουν τα ίδια ντελιβεράδες, αλλά να αξιοποιούν την υπηρεσία των εφαρμογών (με την ανάλογη συνδρομή βεβαίως), οι οποίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. 

Αξέχαστο, όμως, θα μείνει το γεγονός που προκάλεσε την απεργία χιλιάδων διανομέων φαγητού και το ξέσπασμα πολλών συνδικαλιστικών φορέων με την εξαναγκαστική απόφαση στο δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης, που θα απάλλασσε μεγάλες εταιρείες διανομής από τις εργασιακές ευθύνες των ασφαλειών και των επιδομάτων. Ο αγώνας των ανθρώπων, ακόμα δεν έχει σταματήσει, αφού πολλοί υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα διαδηλώνουν και απεργούν με αιτήματα έναν καλύτερο μισθό και σίγουρη απασχόληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε, πριν έναν μήνα, η κινητοποίηση δεκάδων ντελιβεράδων στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αγώνα Champions League, δηλαδή ώρα αιχμής παραγγελιών, έκλεισαν την εφαρμογή και έφυγαν κορνάροντας από το πόστο τους. 

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο στην εποχή μας πως σε κάθε επάγγελμα θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένα η σταθερότητα, ο αξιοπρεπής μισθός, η παροχή αξιόπιστου εξοπλισμού και η μέριμνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να σεβόμαστε κάθε εργαζόμενο και να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που κυριαρχούν και να βρισκόμαστε δίπλα –και όχι απέναντι– στον αγώνα τους για κάτι το οποίο θέλουμε όλοι ανεξαιρέτως, μια ασφαλή και άνετη ζωή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σχετικά Με Τον Απεργιακό Αγώνα Των Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Της Efood, Στην Καλαμάτα, sveod.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.