32.8 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαFed και μάκρο θα καθορίσουν τις κινήσεις στη Wall Street μετά τον...

Fed και μάκρο θα καθορίσουν τις κινήσεις στη Wall Street μετά τον Σεπτέμβρη


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Τη Δευτέρα, η ελβετική τράπεζα UBS, σε σημείωμά της προς τους πελάτες της, ανέφερε πως μελλοντικά πρόκειται να υπάρξει εναλλαγή στις θέσεις των επενδυτών στην αγορά, κατευθυνόμενοι από τα μετρητά και τα ομόλογα σε μετοχές. Σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, αυτή η αλλαγή της τάσης στην αγορά μπορεί να προκαλέσει μια άνοδο στον S&P 500 έως και 17% μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει η Fed μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσει στις μέχρι τώρα αναμενόμενες περικοπές των επιτοκίων της.

Αυτήν τη στιγμή, το rotation που παρατηρείται έντονα στην αγορά (των ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη εστίαση των επενδυτών σε τίτλους μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με αυτούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται στη διαφαινόμενη μείωση του κινδύνου στην αγορά, λόγω των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων, αλλά και στο πιθανό “peak” βάσει των σημερινών δεδομένων, που έχουν φτάσει τα blue chips, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, κάνοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο χρηματιστήριο. Επίσης, μην ξεχνάμε πως, παρά την επιθετική νομισματική «σύσφιξη» που έχει ασκήσει η Fed, παραμένει αρκετή ρευστότητα στην αγορά. Το ράλι της μικρής κεφαλαιοποίησης που έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε γρήγορα να εξαφανιστεί εάν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί ή εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια όσο αναμενόταν.

Όσο τα επιτόκια, λοιπόν, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές διακρατούν θέσεις σε μετρητά (εννοώντας οτιδήποτε αποτελεί βραχυπρόθεσμο επενδυτικό μέσο υψηλές ρευστότητας), αλλά και σε ομόλογα, λόγω των ελκυστικών τους αποδόσεων. Με περισσότερα από $ 6 τρις σε Money Market Funds, οι επενδυτές θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να επανεπενδύσουν αυτά τα χρήματα στο χρηματιστήριο, εάν η Federal Reserve προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων αργότερα αυτό το έτος.

Πηγή εικόνας: Freepik

Τα Money Market Funds αποτελούν ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που επενδύει σε βραχυπρόθεσμα μέσα υψηλής ρευστότητας. Αυτά τα μέσα περιλαμβάνουν μετρητά, τίτλους ισοδύναμου μετρητών και τίτλους υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, βασισμένους σε χρέη με βραχυπρόθεσμη λήξη (όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ). Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς προορίζονται να προσφέρουν στους επενδυτές υψηλή ρευστότητα με πολύ χαμηλό επίπεδο κινδύνου. Τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος αποδίδουν περίπου 5% σε ετήσια βάση, αλλά αυτό το επιτόκιο θα μειωθεί γρήγορα μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Το ενδεχόμενο για σταθερά οικονομικά δεδομένα μέσω συνεχούς αποπληθωρισμού, σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης παραγωγικότητας από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι σίγουρα ένα εύλογο σενάριο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αυτό το rotation από «μετρητά» και ομόλογα σε μετοχές, ιδίως μικρής κεφαλαιοποίησης και γενικότερα όσον έχουν μείνει πίσω. Αλλά, σύμφωνα με τη UBS, για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε ένα ιδανικό μακροοικονομικό περιβάλλον: «σταθερή ανάπτυξη πάνω από 2%, πτώση του πληθωρισμού και προληπτικές μειώσεις των ασφαλιστικών επιτοκίων της Fed».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓH
  • A rotation trade from cash and bonds into stocks could push S&P 500 6500: UBS, msn.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.