9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝέα κρίση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Νέα κρίση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση;


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Άλλη μια αποχώρηση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης… Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ιδρυτικό στέλεχος του πρώην «Συνασπισμού», σημερινού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραιτήθηκε από το κόμμα. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τσίπρα, ο άλλοτε «δεύτερος στρατηγός» των υποστηρικτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετατρέπεται εν μια νυκτί σε «κόκκινο πανί» για το κόμμα του Κασσελάκη…

Από το 2023, λίγο μετά την εκλογή του νέου Προέδρου στην ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., φαινόταν ότι θα υπάρχει πρόβλημα στο κόμμα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ακολούθησαν οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών του κόμματος, πρώην Υπουργών της Κυβέρνησης Τσίπρα και πρώην βουλευτών. Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν παίρνει θέση. Κρατά σιγή ιχθύος. Μόνο το τελευταίο διάστημα, κάνει κάποιες δηλώσεις που δείχνουν την ενόχλησή του και στέλνει μηνύματα με αποδέκτες στην Κουμουνδούρου.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομίας δήλωσε αποχωρώντας ότι χρειάζεται να υπάρξει «ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία», καθώς «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την παρούσα ηγεσία, θα είναι σε μια κρίση διαρκείας». Ίσως, να σκέφτεται ένα μέτωπο, όπως στη Γαλλία, μόνο που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο στην Ελλάδα. Ακόμη και αυτό έχει προβλήματα, όπως η διαφωνία των ετερόκλητων δυνάμεων για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Γαλλίας. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος σαν τον Τσίπρα, που ειδικά μέχρι το 2015 (αλλά και έως το 2023), λειτούργησε ενωτικά και καλά —τουλάχιστον για το κόμμα του–, ενώ για τη χώρα έκανε επιλογές που είχαν αρκετά προβλήματα, με τη συνολική εικόνα να την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ένας Τσίπρας, συγκολλητική ουσία για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που τον είχαν σαν κάτι ιερό στο κόμμα μέχρι να έρθει ο Κασσελάκης. Και, ίσως, ακόμη κάποιοι να τον «νοσταλγούν».

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση Δραγασάκη, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε, σε ανάρτησή του στα social media: «μια μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα». Ο Ευάγγελος Αντώναρος σαν νέος «αριστερός» δήλωσε ότι «χάρηκε και μάλιστα πολύ» («να πω ότι δεν χάρηκα και μάλιστα πολύ θα ήταν ψέμα»). Από την άλλη, το «μπλοκ» Τσίπρα αντέδρασε διαφορετικά. Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για «τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή στην Αριστερά» του Γιάννη Δραγασάκη και «την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική πορεία» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τονίζοντας ότι αυτή η αποχώρηση «δεν τη βρίσκει σύμφωνη». Το «εγκώμιο» έπλεξε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, τη «λαμπρή πορεία στην Αριστερά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες» που είχε κατά τον ίδιο, ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του και για την απαξίωση των συντρόφων του, όταν κάνουν διαφορετικές επιλογές.

Άραγε, σταμάτησε ποτέ αυτός ο κύκλος δυσφορίας προς τον Κασσελάκη; Έρχεται μια ακόμη διάσπαση του κόμματος Κασσελάκη; Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως, φαίνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν ο Τσίπρας. Τώρα, δεν υπάρχει ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί της ουσίας. Πλέον, αποφασίζουν ο Κασσελάκης μαζί με τους δικούς τους μέσα στο νέο (;) κόμμα «Κασσελάκη», θεωρώντας υπονομευτή όποιον διαφωνεί, τασσόμενοι σε ευθεία γραμμή με τα trolls των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατάντια για τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης… Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Δημοκρατία ζημιώνεται!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γύρος διαφωνιών, με φόντο την αποχώρηση Δραγασάκη, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.