32.8 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η λέσχη φόνων του Μάρλοου» του Ρόμπερτ Θόρογκουντ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η λέσχη φόνων του Μάρλοου» του Ρόμπερτ Θόρογκουντ


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

«Αγκάθα Κρίστι με σύγχρονο άρωμα» (The Sun, εφημερίδα της Αγγλίας), «Ανάλαφρο, χωρίς να είναι ελαφρύ, και ανεπιτήδευτα έξυπνο, σαν καλός Χόροβιτς χωρίς meta» (Kirkus reviews), «Εξαιρετικό, “cosy crime”, «Χιουμοριστικό και συγκινητικό ταυτόχρονα» (Crime Time), «Ξεκαρδιστικό χιούμορ, αριστοτεχνική πλοκή και θεαματικό φινάλε» (Lancashire Evening Post). Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που έχει δεχτεί το βιβλίο του Ρόμπερτ Θόρογκουντ, Η λέσχη φόνων του Μάρλοου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Robert Thorogood. Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Πατάκη

Ας αναφέρουμε, όμως, πρώτα, λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου. Ο Ρόμπερτ Θόρογκουντ γεννήθηκε το 1972 και κατάγεται από το Κόλτσεστερ του Έσσεξ. Ακόμη, πραγματοποίησε τις σπουδές του στο Κέμπριτζ, στο τμήμα της Ιστορίας, ενώ έχει εργαστεί και για αρκετά χρόνια ως σεναριογράφος. Αυτήν τη στιγμή, απολαμβάνει τη ζωή του στην περιοχή του Μάρλοου του Μπακιγχαμσάιρ, με τη συντροφιά της συζύγου του και των παιδιών του. Πηγή έμπνευσης και αφετηρία για τη συγγραφική του πορεία υπήρξε το βιβλίο Σφήκα σε ψάθινο καπέλο της μίας και μοναδικής Αγκάθα Κρίστι, και έτσι, έκτοτε, ερωτεύτηκε την αστυνομική λογοτεχνία. Μεγάλη επιτυχία, επίσης, έχει κάνει και η τηλεοπτική του σειρά στο BBC Death in Paradise, που και μόνο από τον δημιουργικό του τίτλο σε δελεάζει να το παρακολουθήσεις. Η σειρά αποτέλεσε και «μούσα» του για μία σειρά μυθιστορημάτων που έγραψε στη συνέχεια, με πρωταγωνιστή τον ντεντέκτιβ Ρίτσαρντ Πουλ.

Το έργο του Η λέσχη φόνων του Μάρλοου, το οποίο είναι και το πρώτο βιβλίο της ομώνυμης νουάρ τριλογίας του Ρόμπερτ Θόρογκουντ, έχει μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες! Μάλιστα, την άνοιξη του 2024, μετουσιώθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από το ITV, στην οποία ο ρόλος της Τζούντιθ Ποτς ενσαρκώνεται από τη Σαμάνθα Μποντ. Το δεύτερο σε σειρά βιβλίο Ο θάνατος έρχεται στο Μάρλοου είναι επίσης υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινάει με την εβδομηνταπεντάχρονη Τζούντιθ Ποτς. Η Τζούντιθ ζει μόνη της σε μία έπαυλη βικτωριανού τύπου στην περιοχή του Μάρλοου, στις όχθες του Τάμεση, απολαμβάνοντας μία ήρεμη και ξέγνοιαστη ζωή. Μία καλοκαιρινή νύχτα, λοιπόν, μη μπορώντας να κοιμηθεί και αγανακτισμένη από την αφόρητη ζέστη, αποφασίζει «σκανταλιάρικα» να δροσιστεί στις όχθες του ποταμού. Ενώ λοιπόν κολυμπάει αμέριμνη, ακούει έναν δυνατό κρότο που μοιάζει με πυροβολισμό να προέρχεται από το σπίτι του γείτονά της, Στέφαν Ντάνγουντυ, κάτι που τη θορυβεί, όπως είναι αναμενόμενο.

Κι όμως, πρόκειται για μία άγρια και τραγική δολοφονία στην οποία γίνεται μάρτυρας η Τζούντιθ. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες της ηρωίδας να πείσει την αστυνομία και τους αρμόδιους για το τραγικό συμβάν, δεν φαίνεται να είναι καρποφόρες. Έτσι, αποφασίζει να αναλάβει η ίδια την υπόθεση, με την πολύτιμη βοήθεια δύο γυναικών⋅ της Σούζι Χάρρις, μίας περιπατήτριας σκύλων και της Μπεκς Στάρλινγκ, της οποίας ο σύζυγος είναι ο τοπικός εφημέριος. Θα λέγαμε, ίσως, περιπαικτικά ότι μπορούν να αποκαλεστούν οι «άγγελοι του Τσάρλι» του Μάρλοου, προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα μυστήριο που ξετυλίγεται σαν κουβάρι, όταν μετά από λίγο γίνεται αντιληπτό ότι δεν μιλάμε για ένα αλλά και για δεύτερο πτώμα. Άραγε θα μπορέσουν οι τρεις τους να σταθούν ικανές για την εξιχνίαση ενός τέτοιου γρίφου ή θα αποβεί επικίνδυνο και μοιραίο;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.