27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚάμπινγκ: Πώς και γιατί πρέπει να το κάνεις;

Κάμπινγκ: Πώς και γιατί πρέπει να το κάνεις;


Της Άννα – Μαρίας Τσαρτσίδου,

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος του κάμπιγνκ. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, οικονομικούς κι όχι μόνο. Πολύς κόσμος πλέον επιλέγει για τις θερινές του διακοπές το κάμπινγκ, αντί για διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο. Πέρα από την οικονομική διευκόλυνση που σου προσφέρει, σου προσφέρει και ένα είδος ελευθερίας. Το κάμπινγκ είναι οι απόλυτες διακοπές, οι «διακοπές μέσα στις διακοπές». Είναι η ελευθερία του να μην έχεις τίποτα να σε απασχολεί πέρα από το να αλλάξεις μαγιό. Η ευτυχία να απολαύσεις την απλότητα της στιγμής. Θέλοντας και μη, ακουσίως ή εκουσίως, όλοι μας πρέπει έστω για μια φορά στη ζωή μας να ζήσουμε την εμπειρία του κάμπινγκ. Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να το ζήσεις, να πεις πως το έκανες και αυτό. Ειδικά αν διανύεις τη δεκαετία μεταξύ των 20 και 30, είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να παραλείψεις. Θα ζήσεις στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για το κάμπινγκ είναι τα εξής:

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Xue Guangjian

Πού πρέπει να στήσεις τη σκηνή

Αρχικά, η επιλογή του κατάλληλου σημείου είναι το παν. Αυτοί που κάνουν κάμπινγκ χρόνια ήδη το γνωρίζουν, αλλά αυτοί που πάνε για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν στο νου τους πως πρέπει να επιλέξουν το μέρος που θα στήσουν τη σκηνή με προσοχή και σύνεση. Η καλύτερη τοποθεσία είναι σε μέρος με δέντρα που θα έχει σκιά για περισσότερη ώρα και έτσι δε θα την «χτυπάει» πάρα πολύ ο ήλιος. Τα δέντρα είναι πολύ χρήσιμα και σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κρεμάσει και κάποια αιώρα ή σπάγκο για να απλώνει τις πετσέτες.

Πάρε μαζί σου μόνο τα απαραίτητα

Στο κάμπινγκ τα πολλά πράγματα είναι βάρος. Πρέπει να έχεις μαζί σου μόνο τα απαραίτητα. Δηλαδή είδη υγιεινής, ζακέτα και κάποιο βιβλίο ή επιτραπέζιο για να περάσεις πιο δημιουργικά τον χρόνο σου. Σίγουρα είναι απαγορευτικό να πάρεις μαζί σου ρολόγια, κοσμήματα, ακριβά ρούχα και άλλα πράγματα μεγάλης αξίας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να φθαρούν από τις συνθήκες του κάμπινγκ ή να σε εμποδίζουν στο χώρο αφού η σκηνή δεν είναι και πολύ ευρύχωρη, υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσεις και θύμα κλοπής. Σίγουρα όσο και να έχεις το νου σου κάποιες ώρες, αναγκαστικά η σκηνή θα είναι αφύλαχτη. Οπότε διάλεξε προσεκτικά τα πράγματά σου, με κριτήριο να μη σε πονέσει πολύ αν τύχει και χάσεις κάτι από αυτά.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Quang Nguyen Vinh

Το αντικουνουπικό και το φιδάκι σώζουν ζωές

Όπως είναι φυσικό, όταν έρχεσαι σε τόσο στενή επαφή με τη μητέρα Φύση, θα έρχεσαι αυτόματα σε στενή επαφή με όλα τα όντα της. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσεις μέλισσες, πεταλούδες, ζουζούνια, μυρμήγκια μα κυρίως κουνούπια! Κουνούπια και κάμπινγκ πάνε μαζί, κι όσο και αν θες είναι πολύ δύσκολο να τα αποφύγεις τελείως. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, για να γίνει η παρουσία τους πιο υποφερτή είναι να φερθείς έξυπνα και να προνοήσεις να πάρεις μαζί σου κάποιο αντικουνουπικό ή φιδάκι για να τα κρατήσεις μακριά. Στην περίπτωση που επιλέξεις το φιδάκι, μην ξεχάσεις να το σβήσεις καλά το βράδυ πριν κοιμηθείς.

Καλή παρέα 

Στο κάμπινγκ πρέπει να πας με τη σωστή παρέα. Με αυτούς τους στενούς, ακομπλεξάριστους και ανεκτικούς φίλους σου. Θα «βγουν» πολλές παραξενιές και ιδιοτροπίες, οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Χρειάζεσαι φίλους που θα ξέρεις ότι δεν θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη και δεν θα σου βγάλουν «ξινές» τις διακοπές. Ζέστη, φασαρία και ήλιος είναι παράγοντες που δεν αντέχουν όλοι. Το κάμπινγκ θέλει χιούμορ και καλή παρέα καθώς σίγουρα θα υπάρξουν πολλά ευτράπελα και άβολες καταστάσεις. Οι μάστερ του κάμπινγκ είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι, καθώς θα σου μεταλαμπαδεύσουν όλα τα μυστικά του σωστού κάμπινγκ.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Carms Onoya

 Νερά, αντηλιακά και ποτά 

Σημαντική στο κάμπινγκ είναι η ενυδάτωση. Φόρτωσε το ψυγειάκι με πάγο, πάρε τα αγαπημένα σου ποτά και αναψυκτικά, χωρίς φυσικά να παραλείψεις το νερό. Όλη τη μέρα θα σε χτυπάει ο ήλιος, οπότε το τελευταίο πράγμα που θες είναι να σε «βρει» καμιά ηλίαση. Μην παραλείψεις την ενυδάτωση. Φυσικά, όλα είναι ένα σύνολο, οπότε μην παραλείψεις όλα τα σύνεργα, δηλαδή καπέλο, αντηλιακό και ομπρέλα για σκιά. Το πιο βασικό, όμως, είναι να μην ξεχάσεις τίποτα πίσω φεύγοντας. Μερίμνησε να πάρεις και μια σακούλα σκουπιδιών, ώστε να μαζέψεις τα πάντα στο τέλος. Όσο «χύμα» και αν είναι εκεί τα πράγματα δεν έχεις δικαίωμα να εγκαταλείψεις τα σκουπίδια σου. Οπότε, συμπερασματικά και στο κάμπινγκ χρειάζεται υπευθυνότητα. 

Δεν είναι τυχαίο που το κάμπινγκ τους γοητεύει όλους, μικρούς και μεγάλους. Παρά την ταλαιπωρία και την κούραση που έχει μέσα του, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται, κρύβει και την απόλυτη χαλάρωση. Βγαίνεις από τη ρουτίνα και έρχεσαι σε βαθιά επαφή με τη φύση, πράγμα που λείπει από τον σύγχρονο άνθρωπο. Καταλαβαίνεις ότι τα μικρά πράγματα είναι αυτά που έχουν αξία στη ζωή. Κοιτάς τον ουρανό χωρίς ταβάνι και αυτό σε κάνει να πιστεύεις πως τίποτα δεν είναι αρκετά δύσκολο να το φτάσεις. Αποσύρεσαι για λίγο από την τεχνολογία και αυτόματα έρχεσαι πιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω σου και τη φύση. Έστω και για λίγο, είσαι ελεύθερος να είσαι ο εαυτός σου. Αυτό είναι το κάμπινγκ. Δεν είναι ακριβώς κατάσταση, αλλά πιο πολύ συναίσθημα και αυτό είναι απελευθέρωση!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Γεννημένη το 2000 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών σπουδών. Έχει έντονες λογοτεχνικές αναζητήσεις, με κλίση προς την πεζογραφία. Ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά δρώμενα και τρέφει μεγάλη αγάπη για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή.