32.8 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ σύλληψη του ακτιβιστή Paul Watson και η πιθανή του απέλαση στην...

Η σύλληψη του ακτιβιστή Paul Watson και η πιθανή του απέλαση στην Ιαπωνία


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Η αστυνομία της Γροιλανδίας συνέλαβε τον βετεράνο περιβαλλοντικό ακτιβιστή και αγωνιστή κατά της φαλαινοθηρίας, Paul Watson, την Κυριακή, με διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την Ιαπωνία. Αυτή η σύλληψη σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ περιβαλλοντικών ακτιβιστών και φαλαινοθηρικών επιχειρήσεων, με τη μακρά ιστορία του Watson στην άμεση δράση και τις αντιπαραθέσεις στην πρώτη γραμμή.

Ο Paul Watson συνελήφθη όταν το πλοίο του έδεσε στο Nuuk, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, θα οδηγηθεί ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει για την ενδεχόμενη έκδοσή του στην Ιαπωνία. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε καθώς το πλοίο του Watson, μαζί με 25 εθελοντές μέλη του πληρώματος, ήταν καθ’ οδόν προς τον Βόρειο Ειρηνικό σε μια αποστολή να αναχαιτίσουν ένα νέο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο.

Το Ίδρυμα Captain Paul Watson ανέφερε ότι πάνω από δώδεκα αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο σκάφος και οδήγησαν τον Watson μακριά με χειροπέδες, καθώς το πλοίο σταμάτησε για ανεφοδιασμό καυσίμων. Το ίδρυμα είπε ότι το πλοίο ήταν σε αποστολή να αντιμετωπίσει το νέο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο, μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας του κατά των φαλαινοθηρικών πρακτικών.

Η σύλληψη πιστεύεται ότι συνδέεται με μια προηγούμενη Κόκκινη Ανακοίνωση που εκδόθηκε για τις παρεμβάσεις του Watson κατά της φαλαινοθηρίας στην περιοχή της Ανταρκτικής. «Παρακαλούμε τη δανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον καπετάνιο Watson και να μην ικανοποιήσει αυτό το αίτημα με πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο Λόκι ΜακΛίν, διευθυντής του ιδρύματος. Η Γροιλανδία, αν και γεωγραφικά διακριτή, είναι μια αυτόνομη επικράτεια της Δανίας, πράγμα που σημαίνει ότι η δανική κυβέρνηση ασκεί σημαντική επιρροή σε τέτοια νομικά ζητήματα.

Ο Paul Watson, ένας 73χρονος Καναδός-Αμερικανός, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό για δεκαετίες. Είναι ο πρώην επικεφαλής της Sea Shepherd Conservation Society, μιας οργάνωσης γνωστής για τις τακτικές της άμεσης δράσης κατά των φαλαινοθηρικών σκαφών. Η συγκρουσιακή προσέγγιση του Watson, συμπεριλαμβανομένων των αρραβώνων στην ανοιχτή θάλασσα, έχει συγκεντρώσει υποστήριξη από διασημότητες και εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση στην τηλεοπτική σειρά reality “Whale Wars”. Αυτή η έκθεση βοήθησε να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στο θέμα της φαλαινοθηρίας, αλλά οδήγησε επίσης σε νομικές προκλήσεις.

Οι αντιπαραθέσεις του Watson με τις αρχές δεν είναι καινούριες. Το 2012 κρατήθηκε στη Γερμανία με ένταλμα έκδοσης από την Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, παρέλειψε την εγγύηση, αφού έμαθε ότι η Ιαπωνία ζήτησε επίσης την έκδοσή του. Η Ιαπωνία κατηγόρησε τον Watson ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των φαλαινοθηρών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Από τότε, ο Watson έζησε σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μετακομίζοντας συχνά για να αποφύγει νομικές επιπτώσεις.

Βρισκόμαστε στη μέση αυτής της σχεδόν ναυτικής μάχης.» To Sea Shepherd εμβολίζεται από ένα ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο στο ντοκιμαντέρ Defend, Conserve, Protect. Φωτογραφoς και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Eliza Muirhead/Sea Shepherd

Η αποχώρηση του Watson από το Sea Shepherd, το 2022, για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στον ακτιβισμό του. Η νέα του ομάδα συνεχίζει να χρησιμοποιεί επιθετικές τακτικές για την καταπολέμηση της φαλαινοθηρίας, αντανακλώντας την ακλόνητη δέσμευση του Watson στην υπόθεση. Πριν από τον χρόνο του με τον Sea Shepherd, ο Watson ήταν ηγετικό μέλος της Greenpeace. Ωστόσο, αποχώρησε από την οργάνωση το 1977, λόγω διαφωνιών σχετικά με την επιθετική του τακτική, που πίστευε ότι ήταν απαραίτητες για την επίτευξη σημαντικής αλλαγής.

Το τρέχον πλοίο του Watson, το M/Y John Paul DeJoria, επρόκειτο να διασχίσει το Βορειοδυτικό Πέρασμα για να αντιμετωπίσει το νεόκτιστο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο. Το ίδρυμά του περιέγραψε αυτό το σκάφος ως «έναν δολοφονικό εχθρό χωρίς συμπόνοια και ενσυναίσθηση, που θέλει να καταστρέψει τα πιο έξυπνα, συνειδητοποιημένα όντα στη θάλασσα». Αυτή η γλώσσα υπογραμμίζει τις βαθιές συναισθηματικές και ηθικές πεποιθήσεις που οδηγούν τον Watson και τους υποστηρικτές του.

Η σύλληψη του Paul Watson υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ περιβαλλοντικών ακτιβιστών και εθνών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη φαλαινοθηρία. Η Ιαπωνία, παρά τη διεθνή κριτική και τα διάφορα νομικά εμπόδια, διατήρησε το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, επικαλούμενη την πολιτιστική παράδοση και την επιστημονική έρευνα ως δικαιολογία. Ακτιβιστές όπως ο Watson αντιτίθενται σθεναρά σε αυτές τις δικαιολογίες, υποστηρίζοντας ότι η φαλαινοθηρία είναι απάνθρωπη και περιττή στον σύγχρονο κόσμο.

Η σύλληψη του Watson φέρνει επίσης την προσοχή στο ευρύτερο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο το διεθνές δίκαιο και η πολιτική διασταυρώνονται με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Η χρήση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης και αιτημάτων έκδοσης σε τέτοιες περιπτώσεις εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της προστασίας των παγκόσμιων περιβαλλοντικών συμφερόντων. Οι υποστηρικτές του Watson υποστηρίζουν ότι η σύλληψή του έχει πολιτικά κίνητρα, με στόχο να φιμώσει έναν εξέχοντα επικριτή της φαλαινοθηρίας.

Το αποτέλεσμα της νομικής διαδικασίας του Watson στη Γροιλανδία θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Εάν εκδοθεί στην Ιαπωνία, ο Watson θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές νομικές συνέπειες, που ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητά του να συνεχίσει το έργο του. Από την άλλη πλευρά, μια απόφαση για μη έκδοση θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλους ακτιβιστές να ακολουθήσουν πιο επιθετικές τακτικές, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχει διεθνής υποστήριξη για τον σκοπό τους.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μένει να δούμε πώς αυτή η σύλληψη υψηλού προφίλ θα επηρεάσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της φαλαινοθηρίας. Η περίπτωση του Watson χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του περιβαλλοντικού ακτιβισμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Anti-whaling activist arrested in Greenland, could be extradited to Japan, wesa, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.