27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“In the mood for love” (2000): Το ποίημα του κινηματογράφου

“In the mood for love” (2000): Το ποίημα του κινηματογράφου


Της Νικόλ Καστόρα,

Ο κινηματογράφος είναι πολλά περισσότερα από μια τέχνη. Είναι, κυρίως, δημιουργία και επικοινωνία ανθρώπινων ψυχών, γι’ αυτό και κάθε ταινία είναι μοναδική και επιδιώκει μια διαφορετική ψυχική σύνδεση με τον θεατή. Υπάρχουν πολλά είδη ταινιών, καθώς άλλες μάς κάνουν να γελάμε με την ψυχή μας, άλλες να συγκινούμαστε, άλλες μάς ανεβάζουν την αδρεναλίνη και άλλες μας κάνουν να ερωτευόμαστε από την αρχή. Υπάρχουν και κάποιες ταινίες που μας μαγεύουν με την αισθητική τους, χωρίς καν να έχουν κάποιο εξαιρετικά ανατρεπτικό σενάριο. Σε αυτές τις ταινίες μεγαλύτερη σημασία έχουν τα συναισθήματα που μας γεννιούνται, παρά το πόσο δυνατές είναι οι υποκριτικές και οι σεναριακές ικανότητες των συντελεστών. Η ταινία, λοιπόν, η οποία μακράν κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία των ταινιών που μάς μαγεύουν με την καλλιτεχνική τους οπτική, είναι το In the mood for love.

Το In the mood for love πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά το 2000 και έκτοτε δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην μαγεύει, να μην συνεπαίρνει και να μην συγκινεί από την αρχή τους θεατές. Και φυσικά, αναφέρομαι στο γεγονός των θερινών κινηματογράφων, γιατί —ως γνωστόν— καλοκαίρι χωρίς σινεμά δεν νοείται! Κάθε καλοκαίρι, λοιπόν, τα περισσότερα θερινά σινεμά συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους την κλασική αυτή ταινία. Φέτος, ύστερα από 4 χρόνια «καλοκαιρινής μοναξιάς», επαναλειτούργησε το ιστορικό Cine Paris, με τη μοναδική θέα στην ακρόπολη, η οποία είναι τόσο άμεση, που νομίζεις πως με μόνο ένα τέντωμα του χεριού σου θα την αγγίξεις! Έτσι, το Cine Paris σήκωσε αυλαία, με το εμβληματικό In the mood for love, μεταξύ άλλων ταινιών.

Πηγή εικόνας: Mubi

Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος σε μία ανεπίσημη τριλογία, την οποία υπογράφει ο Γουόνγκ Καρ Γουάι. Το 1962 στο Χονγκ Κονγκ, ο δημοσιογράφος Τσόου Μο Γουαν νοικιάζει το διπλανό διαμέρισμα από τη Σου Λε Ζεν, η οποία εργάζεται σε μια ναυτιλιακή εταιρεία. Η αν και τυχαία γειτονιά τους, εκ πρώτης όψεως, εξελίσσεται σε μια συνάντηση της μοίρας, καθώς στην πορεία ανακαλύπτουν πως τους ενώνουν ένοχα μυστικά, τα οποία ανακάλυψαν τυχαία μαζί… Η σύζυγος του Τσόου και ο σύζυγος της Σου έχουν παράνομο δεσμό. Οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθώντας να διαχειριστούν την απιστία των συζύγων τους, αποφασίζουν να «υποδυθούν» το πώς φαντάζονται την παράνομη σχέση των συντρόφων τους, δηλώνοντας με απόλυτη βεβαιότητα πως δεν θα γίνουν ποτέ σαν εκείνους, δηλαδή… πως δεν θα ερωτευτούν!

Ξεκινώντας αυτό το παιχνίδι στο οποίο όλα επιτρέπονται, καθώς υποτίθεται πως τίποτα δεν είναι αληθινό, καταλήγουν εν τέλει να γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και να ανατρέψουν όλη τους τη ζωή. Ακροβατώντας μεταξύ αλήθειας και ψεύδους και λικνίζοντας το σώμα και την ψυχή τους στους ρυθμούς του… in the mood for love, καταλήγουν να βιώσουν αυτό που από την αρχή έκρυβαν μέσα τους και να… ερωτευτούν! Και μετά; Τι θα συμβεί άραγε μετά; Θα διαγράψουν και θα αρχίσουν από την αρχή μαζί; Τι αξίζει να συμβεί σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται βαθιά και αληθινά; Ποιο τέλος δικαιώνει την αγάπη τους;

Πηγή εικόνας: The Film Stage

Μια ταινία ύμνος στην αισθητική του σινεμά, ένα ποίημα μελωδίας και πλάνων, καθώς η μοναδική και χαρακτηριστικότατη μουσική της καθηλώνει και μόνο στο άκουσμά της, ενώ τα ξεχωριστά πλάνα με απίστευτα χρώματα και σχέδια, όπως η σκηνή με τις κόκκινες κουρτίνες… απλά μαγεύουν. Η σκηνή, σήμα κατατεθέν της ταινίας, στην οποία συναντιούνται οι πρωταγωνιστές σε ένα στενό δρομάκι, η οποία επαναλαμβάνεται πολλές φορές, για να τονιστεί η ερωτική διάθεση με απίστευτα εκλεπτυσμένο τρόπο, πρωτοπορεί και μας αφήνει ενεούς! Μην αφήσετε τον εαυτό σας να μην απολαύσει σε in the mood for love την ανεπανάληπτη αυτή ταινία!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • In the mood for love, imdb.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.