27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤαινίες που ανέδειξαν την Ελλάδα! (Μέρος Α΄)

Ταινίες που ανέδειξαν την Ελλάδα! (Μέρος Α΄)


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Η χώρα μας είναι γνωστή για τα εξωτικά τοπία και τα —γεμάτα ιστορίες— σοκάκια. Νησιά, χωριά, αλλά και πόλεις της Ελλάδας ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, για αυτό μάλιστα έχουν προτιμηθεί από τεράστιες κινηματογραφικές παραγωγές του εξωτερικού φιλοξενώντας ταινίες που έμειναν «ανεξίτηλες» στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές!

Mamma mia

Η συγκεκριμένη ταινία έχει γυριστεί στις Σποράδες και τα περισσότερα γυρίσματα έχουν γίνει στη Σκόπελο. Η υπόθεση αφορά τη Σόφι, μια νέα γυναίκα που θέλει να παντρευτεί και αποφασίζει να μάθει την αλήθεια για την ταυτότητα του αληθινού της πατέρα. Στην προσπάθειά της αυτή, καλεί από το παρελθόν τους τρεις πρώην εραστές της μητέρας της. Ένα «ταξίδι» γεμάτο κωμωδία, αλλά και συναισθήματα του παρελθόντος! Με πρωταγωνίστριες τις Meryl Streep και Amanda Seyfried, το Mamma mia αγαπήθηκε από τους σινεφίλ, οι οποίοι μέσα σε όλα εστίασαν και στα μοναδικά φυσικά τοπία που αναδείχθηκαν, καθιστώντας το νησί “top” προορισμό!

Χαμένη κόρη

Εμπνευσμένη από το βιβλίο της Έλενα Φερράντε, η εν λόγω ταινία γυρίστηκε στις Σπέτσες το έτος 2020, και αυτό που ξεχώρισε ήταν η παραλία της Ζωγεριάς που χωρίζεται σε δύο μικρότερους κόλπους. Η υπόθεση έχει ως εξής: η Λήδα, ενώ κάνει διακοπές, συναντά τη Νίνα, μια νεαρή μητέρα με την κόρη της. Όταν η Λήδα παρατηρεί τη σχέση της Νίνας με την κόρη της, ξυπνούν μέσα της οι δικές της προσωπικές εμπειρίες από τη μητρότητα. Μια ταινία γεμάτη συναίσθημα και πολλά βιωματικά στοιχεία συνδυασμένα με τα μοναδικά τοπία των Σπετσών!

Rise

Μια ταινία, όπου προβάλλεται η ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο και μέρος αυτής γυρίστηκε στα Σεπόλια και στην Κυψέλη. Πώς κατάφερε από ένα μικρό γήπεδο των Σεπολίων να αγωνίζεται στα μεγάλα γήπεδα του NBA; Η αλήθεια είναι πως αυτή η ταινία δεν προβάλει κάποιο μοναδικό φυσικό τοπίο, αλλά την προσπάθεια ενός παγκόσμιου φήμης —πλέον— παίκτη του NBA να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα ξεκινώντας από το μηδέν, ενώ αναδεικνύει το πως σε μια απλή, λαϊκή συνοικία «κρύβονται διαμάντια»! 

Το γκράφιτι προς τιμήν του Γιάννη Αντετοκούμπο στο σχολείο που φοίτησε στα Σεπόλια. Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: DAVID CHARALAMPIDIS

Αλέξης Ζορμπάς

Η πασίγνωστη ταινία με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν, εμπνευσμένη από το έργο «Βίος και Πολιτεία» του Α. Ζορμπά. Τα γυρίσματα της ταινίας αυτής πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη και γνώρισε μεγάλη απήχηση, κάτι το οποίο μαρτυρείται και από το γεγονός ότι έλαβε τρία Όσκαρ το 1964. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως τη μουσική της ταινίας με το περίφημο συρτάκι, την επιμελήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης

Το τρίγωνο της θλίψης

Είναι μια ταινία που γυρίστηκε στην Εύβοια και στο Κατάκολο. Η παραλία Χιλιαδού —παραλία ορόσημο για την Εύβοια— στάθηκε αντάξια των περιστάσεων και φιλοξένησε αυτήν την κινηματογραφική παραγωγή. Η υπόθεση αναφέρεται σε ένα ζευγάρι μοντέλων που καλούνται να συμμετέχουν σε μια κρουαζιέρα με πάμπλουτους συνεπιβάτες. Όταν το πλοίο βυθίζεται και όσοι επέζησαν απομονώνονται σε ένα ερημικό νησί, τότε εμφανίζονται τα προβλήματα της επιβίωσης της ανάληψης της εξουσίας και της οργάνωσης μιας «απομονωμένης κοινωνίας».

The Enforcer

Άλλη μία ταινία με άρωμα Eλλάδας αλλά και Αμερικής! Το 2021 ο Αντόνιο Μπαντέρας έφτασε στην Ελλάδα για χάρη των γυρισμάτων του The Enforcer. Στην Ελλάδα, λοιπόν, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε η κινηματογράφηση αυτής της ταινίας, η οποία παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην πρωτεύουσα του βορρά, ουσιαστικά υποτίθεται ότι βρισκόταν στο Μαϊάμι. Η παραγωγή της ταινίας έκανε αρκετές αλλαγές στα σκηνικά της Θεσσαλονίκης με σκοπό να προσομοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται στο αυθεντικό Μαϊάμι. Η πλοκή αναφέρεται σε έναν Εκτελεστή, ο όποιος ανακαλύπτει ότι η αφεντικίνα του εμπλέκεται σε ένα κύκλωμα εμπορίου λευκής σαρκός. Όταν ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι μια ανήλικη βρίσκεται στο στόχαστρο του κυκλώματος, τότε προσπαθεί να τη σώσει αψηφώντας τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Όλες αυτές οι ταινίες (και ακόμα περισσότερες) θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η χώρα μας στο εξωτερικό. Ταινίες όπως το Mamma mia βοηθούν στο να αναδειχθούν τα φυσικά τοπία, η ομορφιά του τόπου μας και γενικότερα το ελληνικό στοιχείο. Κι επειδή υπάρχουν κι άλλες σπουδαίες ταινίες που έχουν γυριστεί εδώ, ακολουθεί σύντομα και το δεύτερο μέρος! Άλλωστε, ποιος είδε τα ελληνικά νησιά και δεν τα αγάπησε;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εννέα ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, neolaia.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.