Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Η δεκαετία του 1920 αποτέλεσε μια καθοριστική περίοδο για τη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εθνικό Διχασμό να έχουν προηγηθεί την προηγούμενη δεκαετία και να έχουν εξαντλήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους, η νέα δεκαετία θα έρθει με τα δικά της προβλήματα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που προέκυψε ήταν απόρροια από τις εξελίξεις των προηγούμενων χρόνων, η Μικρασιατική Καταστροφή που μετέβαλε συθέμελα το εγχώριο σκηνικό και έφερε εν μέρει σημαντικές αλλαγές και στην πολιτική και πολιτειακή βάση.
Μια κρίσιμη στιγμή που συντάραξε τη χώρα το διάστημα αυτό ήταν και το συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923 που έφερε με τη σειρά του τις δικές του μεταβολές. Τα πλούσια και άγνωστα στο ευρύ κοινό φωτίζει μέσα από το νέο του βιβλίο ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης που φέρει τον τίτλο Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923: Η Δύση της Βασιλείας στην Ελλάδα και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Ο γεννημένος στην Αθήνα —και με καταγωγή από τη Μεσσήνη— το 1977 συγγραφέας είναι απόφοιτος των τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ κατέχει και τον τίτλο του διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο. Τα συγγραφικά του ενδιαφέρονται βρίσκονται κατά βάση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, υπογράφοντας σημαντικό αριθμό άρθρων —τόσο ψηφιακά όσο και έντυπα— και μελετών γύρω από διάφορα θέματα των περιόδων αυτών.
Μέσα από το νέο του πόνημα, λοιπόν, ο Δασκαρόλης έρχεται να καλύψει μια σημαντική πτυχή της Ιστορίας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, που όπως επισημαίνει «παρήγαγε σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την τύχη της Βασιλείας στην Ελλάδα». Το εν λόγω συλλαλητήριο έλαβε χώρα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου που συντάσσονταν υπέρ της μοναρχίας στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις, όμως, είχαν βαθύτερες ρίζες και σχετίζονται και με τη μεταβολή που είχε υποστεί στην κοινωνία με την εγκατάσταση των προσφύγων από την Μικρά Ασία, οι οποίοι κατά βάση διακατέχονταν από αντιμοναρχικά αισθήματα.
Έτσι, στα πρώτα κεφάλαια γίνεται αναφορά στα γεγονότα που προηγήθηκαν όπως η άνοδος του Ιωάννη Μεταξά και των Ελευθεροφρόνων στα πολιτικά πράγματα, η δίκη και η εκτέλεση των Έξι, καθώς και το στρατιωτικό κίνημα των υποστρατήγων Γεωργίου Λεοναρδόπουλου και Παναγιώτη Γαργαλίδη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του ΄23. Αυτά κι άλλα χαρακτηριστικά της περιόδου προκάλεσαν έντονους κλυδωνισμούς γύρω από το πολιτειακό ζήτημα, με τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξωσή του. Με αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκαμε σταδιακά στο συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου με τις περιγραφές του συγγραφέα για τα γεγονότα να είναι αναλυτικές από την ώρα που άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος και οι πολιτικοί, στο ψήφισμα υπέρ της Βασιλείας που σημειώθηκε, μέχρι τα πρώτα μικροεπεισόδια που ξέσπασαν και έφτασαν μέχρι και τον θάνατο ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, ένας πυροβολισμός από άγνωστη μέχρι στιγμής προέλευση.
Έπειτα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Α΄ Σώμα Στρατού την επόμενη μέρα μπαίνει στη «βάσανο» της έρευνας από τον συγγραφέα, ο οποίος την εξετάζει και τη συγκρίνει και με άλλες πηγές από την εποχή. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα τα οποία συγκέντρωσε ανέδειξε τα όσα συνέβησαν πραγματικά, όπως ο αριθμός των νεκρών που ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που δήλωσαν επίσημα οι αρχές —στην ουσία ήταν 15 ή 17 έναντι 8 που ανέφερε η ανακοίνωση— σημειώνοντας μεταξύ άλλων κάποια συμπεράσματα για τα γεγονότα.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο που παρουσιάζει ένα σκιώδες και όχι ευρεία γνωστό θέμα, με τον συγγραφέα να καταφεύγει σε εξονυχιστική έρευνα στις πηγές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν αντικρουώμενες, προσφέροντας μια ερμηνεία για το τι συνέβη πραγματικά και ποιες ήταν οι προεκτάσεις του στο πολιτειακό ζήτημα, αλλά και την επιρροή που είχε στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.