8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑρκεί μια συγγνώμη, για να σε συγχωρήσω;

Αρκεί μια συγγνώμη, για να σε συγχωρήσω;


Της Έλενας Παντελακάκη, 

Όλοι μας έχουμε πληγωθεί, αλλά και έχουμε πληγώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι αρνητικές εμπειρίες πάντα θα υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, όμως πάντα θα έχουν κάτι να μας διδάξουν. Το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα λάθη κι από τις δύο πλευρές και να συγχωρέσουμε τόσο τον άλλον όσο και τον ίδιο μας τον εαυτό. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά; Τι γίνεται, όταν ένας σημαντικός για εσένα άνθρωπος ζητάει τη συγχώρεσή σου, ενώ σε πληγώνει συνεχώς; «Έχει μετανιώσει για τις πράξεις του;», « Κι αν έχει μετανιώσει, γιατί συνεχίζει να με στενοχωρεί;», «Μήπως με εκμεταλλεύεται;», «Με αγαπάει αληθινά ή με κοροϊδεύει;», «Μπορώ να τον ξαναεμπιστευτώ;». Τέτοιου είδους σκέψεις «περνάνε» διαρκώς από το μυαλό μας και μας κάνουν να αμφισβητούμε τις επιλογές και τον εαυτό μας.

Πηγή Εικόνας: Freepik.com /Δικαιώματα Χρήσης: jcomp

Πότε καταλαβαίνουμε αν κάποιος έχει μετανιώσει για τις πράξεις του και δεν έχει σκοπό να μας εκμεταλλευτεί;

Όταν κάποιος μετανιώνει για τις πράξεις του, αλλάζει τη συμπεριφορά του απέναντί μας. Προσπαθεί διαρκώς να εξελίσσεται μαζί μας και αποφεύγει τις συμπεριφορές που μας στεναχωρούν και μας πληγώνουν. Προσπαθεί να καταλάβει τις ανάγκες και τους λόγους που η συμπεριφορά του ή η αντίδρασή του προς εμάς μας έκανε να νιώσουμε άβολα, μας πλήγωσε, μας «γκρέμισε» ψυχικά. Προσπαθεί να βελτιωθεί, με σκοπό να είμαστε καλά και οι δύο κι όχι μόνο ο ένας. Προφανώς κι είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αλλάξει κάποιος στοιχεία του χαρακτήρα του, ούτε θα ήταν υγιές κατά τη γνώμη μου. Ωστόσο, έπειτα από μία ειλικρινή συγγνώμη συνήθως ακολουθεί μία βελτίωση και μία εξέλιξη της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα ενός ατόμου που ωφελεί και τις δύο πλευρές. Το πιο σημαντικό, θα έλεγα, στην προκειμένη περίπτωση είναι να καταλάβει το λάθος του και να προσπαθήσει να βελτιωθεί. Η προσπάθεια, λοιπόν, κι η αμοιβαία κατανόηση αποτελούν στοιχεία που φανερώνουν το πραγματικό ενδιαφέρον κάποιου για εμάς και φανερώνουν την μετάνοιά του.

Πολλές φορές, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές εκμετάλλευσης και χειραγώγησης. Δεχόμαστε συμπεριφορές που δε μας αξίζουν, επειδή αγαπάμε τον άνθρωπό μας και πιστεύουμε, ότι πραγματικά έχει μετανιώσει και δε σκοπεύει να μας ξαναπληγώσει. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μία ειλικρινής συγγνώμη συνάδει με τις αντίστοιχες πράξεις. Όταν ένας άνθρωπος ζητάει τη συγχώρεσή μας, αλλά δεν κάνει καμία προσπάθεια να μας καταλάβει, να εντοπίσει τα λάθη του και να βελτιωθεί, τότε δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του κι είτε εκμεταλλεύεται την αγάπη μας προς αυτόν είτε αδιαφορεί κι επιθυμεί να αποφύγει μία αντιπαράθεση ή έναν τσακωμό.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Michaela St

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ο κάθε άνθρωπος δρα και συμπεριφέρεται διαφορετικά. Το ότι ένας άνθρωπος μας πληγώνει δε σημαίνει ότι δε μας αγαπάει και δε νοιάζεται για εμάς. Ωστόσο, δε πρέπει να δεχόμαστε συμπεριφορές που μας βλάπτουν όση αγάπη κι αν υπάρχει κι από τις δύο πλευρές. Η διαδικασία της συγχώρεσης είναι δύσκολη και επίπονη. Όμως, αποτελεί την καλύτερη επιλογή, προκειμένου να ηρεμήσουμε ψυχικά και να προχωρήσουμε στη γεμάτη προκλήσεις ζωή μας. Είναι κρίμα να γεμίζουμε την ψυχή μας με αρνητικά συναισθήματα που βλάπτουν κυρίως εμάς τους ίδιους. Επομένως, η ταπεινή συμβουλή μου είναι να συγχωρούμε τους άλλους, όσο κι αν έχουμε πληγωθεί, είτε οι ίδιοι έχουν μετανιώσει για τις πράξεις τους είτε όχι. Σε αυτό το σημείο, όμως, μπορούμε να επιλέξουμε να απομακρυνθούμε από ανθρώπους που μας εκμεταλλεύονται και μας χειραγωγούν συναισθηματικά, χρησιμοποιώντας τη συγγνώμη σαν καραμέλα. Να αγαπάτε και να συγχωρείτε τους άλλους, αλλά να δίνετε πολλή αγάπη και στον εαυτό σας, κρατώντας δίπλα σας ανθρώπους που αξίζουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η σημασία της συγχώρησης στις ανθρώπινες σχέσεις, maxitis.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έλενα Παντελακάκη, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Έλενα Παντελακάκη, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Tελειόφοιτη του τμήματος κλασικής φιλολογίας στο ΑΠΘ. Την ενδιαφέρει να μελετά θέματα, κυρίως, ιστορικά, που έχουν κάτι να διδάξουν και μπορούν να συνδεθούν με την καθημερινότητα. Επίσης, της αρέσει να διαβάζει βιβλία της αγγλικής γλώσσας και να γράφει τις σκέψεις της για διάφορα θέματα, καθώς η γραφή αποτελεί τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων της. Είναι οργανωτική, συνεπής και επικοινωνιακή.