16.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Oscars Πολιτικής


Της Αμαλίας Θεοχαρίδου,

Η πολιτική επιστήμη, τα τελευταία χρόνια, έχει αναλωθεί στην εξήγηση του φαινομένου της έντονης εισροής των πολιτικών προσωπικοτήτων στον χώρο της showbiz. Προκειμένου, όμως, κάποιος να κατανοήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να το προσεγγίσει από την «ανάποδη» πλευρά. Οι Έλληνες έχουν σίγουρα αγανακτήσει από τις ασυδοσίες και, γενικότερα, τα πολιτικά εγκλήματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας μέρα με την ημέρα. Έτσι, δε μας κάνει εντύπωση η στήριξη του λαού σε νέες προσωπικότητες, ηθοποιούς, αθλητές, και λοιπά, που κάνουν την είσοδό τους στην πολιτική «αρένα». Έχοντας ήδη διαμορφώσει την ανάλογη οικειότητα με τον πολίτη, εμφανίζονται ως «σωτήρες», ως άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των πολιτών, άτομα αδιάφθορα ακόμη από τον πολιτικό κόσμο.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, αναπαραγωγής αυτών των συναισθημάτων, της ανάδειξης του «ανθρώπου» πίσω από το πολιτικό προσωπείο, παρατηρούμε το φαινόμενο πολλών Ελλήνων πολιτικών να γίνονται «θεάματα», ή καλύτερα «έρμαια» της ελληνικής showbiz. «Τι φόρεσε το τάδε κομματικό στέλεχος;», «Πού δείπνησε ο Πρωθυπουργός;», «Πού θα κάνει τον γάμο του ο κύριος Κασσελάκης;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που παρατηρούμε όλο και περισσότερο ότι κατακλύζουν εφημερίδες και τηλεοράσεις, προσδίδοντας έναν πιο κοινωνικό και προσιτό αέρα στους άλλοτε απομακρυσμένους πολιτικούς. Η, δε, συμμετοχή των πολιτικών σε reality και talk show, που αναλύουν πιο προσωπικά θέματα και δεν εμμένουν καθόλου στον πολιτικό τομέα είναι πλέον μια πραγματικότητα, που στοχεύει στο να αναδείξει ότι και αυτοί είναι απλά πρόσωπα της καθημερινότητας, με συνήθειες που θα είχε ο καθένας.

Πηγή εικόνας: YouTube / Δικαιώματα Χρήσης: The 2Night Show-ANT1

Λόγος να γίνεται και στον «άρχοντα» της πολιτικής showbiz, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έπεσε από νωρίς στα «βαθιά», εμφανιζόμενος σε διάφορες μεσημεριανές εκπομπές, όπως για παράδειγμα, του Γιώργου Λιάγκα και αποτέλεσε πηγή έριδος ανάμεσα στις τραγουδίστριες Μαρίνα Σάττι και Έφη Θώδη. Από νωρίς, ο πολιτικός, προφανώς επηρεασμένος από τα πολιτικά ερείσματα της Αμερικής, ξεκίνησε να πλησιάζει τον λαό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, πραγματοποιώντας μικρά Q&As, και παρασέρνοντας κι άλλες προσωπικότητες σε αυτό, όπως για παράδειγμα, τον Πρωθυπουργό. Η υπερβολική προσήλωση στην προσωπική ζωή των οικείων τους είναι μια ακόμα στρατηγική προσέγγισης. Γιατί, όπως ξέρουμε, αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Άλλωστε, πολλούς ενδιαφέρει η ερωτική ζωή του γιού του κυρίου Μητσοτάκη. Ή οι στυλιστικές επιλογές της γυναίκας του κυρίου Τσίπρα.

Η Βουλή μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια μεγάλη τηλεόραση, ιδίως με τη δυνατότητα παρακολούθησης των συνεδριάσεων. Βέβαια, αυτό ποσώς έχει την ίδια επίδραση όσο η εμφάνιση ενός Υπουργού σε ένα show μαγειρικής, που εξιστορεί νοσταλγικές αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων. Δεν είμαστε όλοι για όλα. Αυτό είναι γνωστό. Οπότε, ας προσπαθήσουμε να περιοριστούμε ο καθένας στον τομέα μας. Στο κάτω κάτω, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από διάφορα προβλήματα (γυναικοκτονίες, ασυδοσίες, εξαπατήσεις), το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι το πού διάλεξαν να παραθερίσουν οι πολιτικοί μας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την τηλεόραση στους ειδικούς και την Πολιτική στους πολιτικούς. Η εμπειρία μάς έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Γεννημένη το 2003, σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς.