Της Ειρήνης Κρίκη,
Στη χώρα μας υπάρχουν αμέτρητα φυσικά τοπία και με αυτόν τον όρο εννοούμε λίμνες, ποτάμια, δρυμούς, δάση κ.λπ. Μερικά από αυτά, μάλιστα, μπορεί να έχουν δημιουργηθεί χάρις στον ανθρώπινο παράγοντα, όμως αυτό δεν στερεί από την ομορφιά τους. Καθένα από αυτά διαθέτει τη δική του ομορφιά, ιστορία και βιοποικιλότητα. Ένα όμορφο τοπίο πλούσιο σε ζωή είναι και η λίμνη Αώου στην Πίνδο, με την ξακουστή ιστορία της και την ποικιλομορφία της.
Η Λίμνη Πηγών Αώου βρίσκεται στο οροπέδιο Πολιτσές, στο ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τοπίο, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ενώ βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τις πιο ορεινές λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο και συγκεκριμένα, μεταξύ του εθνικού πάρκου Βάλια Κάλντα και Βίκου – Αώου. Εκτείνεται σε μήκος 11,5 χιλιομέτρων, ενώ το βάθος της καθορίζεται από το σημείο όπου βρίσκεται κανείς.
Κατά την αρχαιότητα, αποτελούσε το σπουδαιότερο πέρασμα από την Ήπειρο προς τη Μακεδονία, ενώ στην Τουρκοκρατία λειτουργούσε ως «καραούλι» (στρατιωτικό σταθμό). Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου το 1991, όταν η ΔΕΗ προχώρησε στην κατασκευή φράγματος. Η ενέργεια αυτή ήταν επιτυχημένη, καθώς το έργο αυτό συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής υδροηλεκτρικού δυναμικού για τη χώρα μας με ποσοστό 7%. Από τότε, υπάρχει ένα σύνολο από μικρές λίμνες, ρυάκια, λιβάδια και μικρά νησάκια, τα οποία συνθέτουν ένα όμορφο και μοναδικό σκηνικό. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτό το πανέμορφο ορεινό τοπίο, το οποίο διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Στο ανατολικό τμήμα της λίμνης συναντάει κανείς μια μεγάλη δασική έκταση από μαύρα πεύκα και ρόμπολα, ενώ στη δυτική πλευρά υπάρχει δάσος με οξιές. Επίσης, στη χλωρίδα της περιοχής εντάσσονται οι κράταιγοι, αγριοκορομηλιές, ορχιδέες δίπλα στα ρυάκια και νάρκισσοι στα λιβάδια. Από την άλλη, στην πανίδα περιλαμβάνονται πουλιά, τα οποία μένουν κοντά σε λίμνες, ποτάμια και δάση, όπως κούκοι, αλκυόνες, μπεκάτσες ή φάσεις, μαύροι πελαργοί (!), ωστόσο στις όχθες διακρίνονται και άλλα είδη π.χ. σαλαμάνδρες, λύκοι, αρκούδες, λαγοί, αλεπούδες, ζαρκάδια κλπ. Βέβαια, μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορα είδη μέσα στα ίδια τα νερά, με τους τρίτωνες, τα γριβάδια και τις ιονικές πέστροφες να αποτελούν σημαντικά παραδείγματα.
Η Λίμνη του Αώου εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μετσόβου, με τους ορεινούς όγκους της Φλέγκας και του Μαυροβουνίου να απλώνονται βόρεια του Μετσόβου, ενώ δασωμένοι λόφοι περιβάλλουν το νότιο τμήμα του. Εκεί, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες, όπως έναν περίπατο κατά μήκος της λίμνης ή πεζοπορία στα διάφορα μονοπάτια και λιβάδια που υπάρχουν στην περιοχή. Αν ξεκινήσει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη θα φτάσει στη λίμνη μέσω της Εγνατίας Οδού. Σίγουρα είναι μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαδρομή για τους ταξιδιώτες. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν οι τελευταίοι είναι τα κοπάδια, τα οποία θα συναντήσουν μπροστά τους και τα σκυλιά που τα φυλάνε. Σίγουρα, αυτό δε θα πρέπει να τρομάζει τους υποψήφιους περιηγητές, ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να έχουν στον νου τους.
Εν κατακλείδι, η Λίμνη Πηγών Αώου είναι ένα στολίδι της φύσης για την ορεινή Ελλάδα, καθώς τόσο η μορφολογία της, όσο και η ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα, δημιουργούν μια μοναδική εικόνα. Αυτήν την εικόνα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν οι επισκέπτες, οι οποίοι σίγουρα θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές σε αυτόν τον παράδεισο!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Λίμνη Πηγών Αώου: Υπέροχα νερά και επιβλητικά λιβάδια, στην «καρδιά» της Πίνδου, travel.gr, διαθέσιμο εδώ