28 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔιαχείριση συγκρούσεων: Πώς να αντιμετωπίσεις έναν τοξικό εργοδότη

Διαχείριση συγκρούσεων: Πώς να αντιμετωπίσεις έναν τοξικό εργοδότη


Της Αντιγόνης Ζαφειροπούλου,

Εργάζεσαι σε μια εταιρεία, έχεις σχετικά καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου, είσαι υπεύθυνος, επιμελής και ευχαριστημένος από την πληρωμή σου. Αντιμετωπίζεις, όμως, ένα τεράστιο πρόβλημα. Τον εργοδότη σου! Ο εργοδότης σου, λοιπόν, φαίνεται να σου συμπεριφέρεται άσχημα και μειονεκτικά. Πολλές φορές μπορεί να σε ειρωνεύεται, να σε επικρίνει σκληρά και να σε κατηγορεί. Με άλλα λόγια να το «παίζει» αυθεντία. Εσύ μέσα σε αυτό το κλίμα δυσκολεύεσαι να εργαστείς, έχεις άγχος και μειωμένη παραγωγικότητα. Να τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση.

Αρχικά, σιγουρέψου ότι η συμπεριφορά του εργοδότη σου δεν απευθύνεται σε προσωπικό επίπεδο. Φτιάξε μια ομάδα με τους συναδέλφους σου και συζητήστε το. Ρώτησέ τους αν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις άτομα από τον χώρο εργασίας σου, τα οποία μπορούν να σου παρέχουν υποστήριξη σε τέτοια θέματα. Αφού συζητήσεις μαζί τους, αυτό που πρέπει να γίνει στη συνέχεια είναι να πας στο γραφείο του εργοδότη σου και να «του εξηγηθείς». Επειδή εκείνη την ώρα ίσως να είσαι αγχωμένος για το πώς να ξεκινήσεις τη συζήτηση, φοβούμενος και την απόλυσή σου, παρακάτω αναφέρονται κάποιες ενδεικτικές εκφράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

  • «Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που με προσεγγίζετε και μου συμπεριφέρεστε στον εργασιακό χώρο».
  • «Έχω να σας αναφέρω κάποια παράπονα και κάποιες δυσκολίες με τις οποίες έρχομαι αντιμέτωπος στην επιχείρησή σας».
  • «Νιώθω ότι δεν με ευχαριστεί το κλίμα και αισθάνομαι ότι δε μπορώ να είμαι αρκετά παραγωγικός αν αντιμετωπίζω αυτήν τη συμπεριφορά απέναντί μου».
Πηγή εικόνας: Freepik

Θυμήσου ότι όπως και να είναι ο εργοδότης σου, εσύ θα πρέπει πάντοτε να παραμένεις ευγενέστατος, υπομονετικός και ψύχραιμος, έτσι ώστε να μπορείς να διαθέτεις αυτογνωσία για να προστατέψεις τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Έπειτα από τη συνάντηση μαζί του, επεξεργάσου αυτά τα οποία σου είπε ο ίδιος. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικές εκφράσεις τις οποίες πιθανόν να σου είπε ο εργοδότης σου.

  • «Με συγχωρείται αν αισθάνεστε έτσι, η σχέση μας από εδώ και πέρα θα βελτιωθεί με κάθε τρόπο».
  • «Εκτιμώ που ήρθατε στο γραφείο μου και εκφραστήκατε· θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο το κλίμα που δουλεύετε να σας είναι ευχάριστο».
  • «Θα επεξεργαστώ ό,τι μου εκφράσατε και θα προσπαθήσω η συνεργασία μας να βελτιωθεί».

Αν άκουσες τέτοιους είδους εκφράσεις, παράμεινε στην επιχείρηση και δες αν υπάρχουν από εδώ και πέρα αλλαγές στο κλίμα και στη συμπεριφορά του. Αν πάλι άκουσες εκφράσεις όπως αυτές που ακολουθούν, σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης στο εργασιακό περιβάλλον και μπορεί η παραίτηση να είναι μονόδρομος.

  • «Λυπάμαι, αλλά θεωρώ ότι η επιχείρηση έχει πολλές απαιτήσεις και αυτή η συμπεριφορά σάς κρατάει σε εγρήγορση».
  • «Μόνο έτσι καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κάποιος προϊστάμενος από πάνω σας, διαφορετικά δεν θα αποδίδατε».
  • «Απορώ πώς έχετε το θάρρος και εκφράζεστε με τέτοια παράνοια στον ανώτερό σας».

Ο εργοδότης σου φαίνεται ότι δεν έχει όρεξη και διάθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του, αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν θέλει να φύγει από το «κουτί» της αυθεντίας του. Πριν αποφασίσεις να παραιτηθείς, ψάξε για κάποια άλλη θέση εργασίας, άλλα προσπάθησε να μην σε αγχώνει το γεγονός ότι φεύγεις και να σε κατακλύζουν σκέψεις όπως «που θα βρω καλή δουλειά». Πρέπει να χαίρεσαι που φεύγεις από ένα τόσο τοξικό κλίμα και σκέψου ότι διαθέτεις αρκετές δεξιότητες και πλούσιο βιογραφικό που είσαι τόσο ικανός ώστε να βρεις μια αξιόλογη καινούρια θέση εργασίας. Τέλος, σαν συμβουλή, θυμήσου ότι η ψυχολογία σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα όταν εργάζεσαι και όχι τόσο τα λεφτά. Αν δεν διαθέτεις καλή ψυχολογία και δεν είσαι ευχαριστημένος με το κλίμα της επιχείρησης, αυτό συνεπάγεται μειωμένη απόδοση, άρα και μειωμένα έσοδα. Προστάτεψε τον εαυτό σου και προσπάθησε να έχεις αυτοδιαχείριση για να μπορείς να προστατέψεις τα συναισθήματά σου στον εργασιακό σου χώρο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον τομέα του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, ενώ, παράλληλα, βρίσκει ενδιαφέρον στα διοικητικά επαγγέλματα και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και είναι υπεύθυνη ομάδας μάρκετινγκ στη φοιτητική ομάδα AIESEC Patras. Συμμετέχει σε σεμινάρια, ενώ, επίσης, της αρέσει να λαμβάνει μέρος σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και να γνωρίζει κόσμο.