28 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑνασχηματισμός της Διοίκησης του κράτους

Ανασχηματισμός της Διοίκησης του κράτους


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να γίνει Ανασχηματισμός που θα αφορά τους Γενικούς Γραμματείς, που αποτελούν επιλογές στη Διοίκηση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών από την εφαρμογή του έργου που τους ανατίθεται. Η Κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει να κάνει κινήσεις που θα φέρουν σε πέρας τη στοχοθεσία μέχρι το τέλος του 2025. Τρεις θα είναι οι άξονες που θα κρίνουν την παραμονή ή αντικατάσταση των προσώπων που αποτελούν τους Γενικούς Γραμματείς.

Πρώτον, θα εξεταστεί το θέμα των προσώπων, δηλαδή ποιος/ποια θα μπορεί να παράξει έργο, θα καταφέρει να υλοποιήσει αποτελεσματικά τους στόχους που έχουν τεθεί ή θα τεθούν. Ένας λειτουργικός, παραγωγικός Γενικός Γραμματέας, θα παραμείνει στο Υπουργείο, καθώς είναι χρήσιμος για την κυβερνητική πορεία.

Δεύτερον, η παραμονή ή μη κάποιου στη θέση του Γενικού Γραμματέα, θα κριθεί από την παλαιότητα. Η σκέψη που επικρατεί είναι να φύγουν οι πολύ παλιότεροι και να αντικατασταθούν από καινούργια πρόσωπα. Κάτι το οποίο χρειάζεται, ειδικά όταν υπάρχουν κάποιοι που έχουν θέσεις μια δεκαετία. Χρειάζεται ανανέωση για να προχωρήσει αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο. Είναι το λεγόμενο «νέο αίμα» που φαίνεται απαραίτητο αυτήν τη στιγμή. Σύμφωνα με σχετική πηγή, «ισόβιοι γενικοί γραμματείς δεν υπάρχουν», ή δεν θα πρέπει να υπάρχουν…

Τρίτον, το πολιτικό ζήτημα φαίνεται ότι θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή των θέσεων. Μέχρι σήμερα, υπάρχει η αίσθηση ότι στελέχη προερχόμενα από το Κέντρο και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ένα προβάδισμα ως προς την επιλογή τέτοιων θέσεων, στο πλαίσιο της κεντρώας κατεύθυνσης της Κυβέρνησης. Αυτή, όμως, φαίνεται να είναι παλιά λογική. «Όπου οι Γενικοί Γραμματείς είναι πετυχημένοι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αλλάξουν, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Αλλά εάν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν πρόκειται να σωθεί επειδή είναι… ΠΑΣΟΚ», δηλώνει σχετική πηγή. Φαίνεται, δηλαδή, ότι δεν θέλουν να επικαλυφθούν η καταλληλόλητα και η αποτελεσματικότητα από μια τέτοια λογική ιδεολογικοπολιτικού περιεχομένου. Ενδεχομένως να αλλάξει και η κομματική ποσόστωση των Γενικών Γραμματέων.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr / Δικαιώματα χρήσης: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού via INTIME News

Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ δύσκολων εκτιμήσεων, καθώς το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Στις επόμενες κινήσεις θα συντελέσουν οι σκέψεις και οι προθέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και η γνώμη των Υπουργών. Προτεραιότητα, βέβαια, θα δοθεί στις πιο «κεντρικές» Γενικές Γραμματείες, αυτές της Κυβέρνησης. Στην Προεδρία της Κυβέρνησης υπάρχουν τέσσερεις Γενικοί Γραμματείς και στα Υπουργεία συνολικά 59. Οι αλλαγές μπορεί να φτάσουν στο 50%, αλλά αυτό το εύρος εξαρτάται από τους παράγοντες και τα κριτήρια που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Από το Μέγαρο Μαξίμου, την εν λόγω διαδικασία έχουν αναλάβει ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Θανάσης Νέζης.

Πάντως, ο στόχος παραμένει η πρόοδος του έργου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, κάτι που κόστισε στην Κυβέρνηση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Το μήνυμα ελήφθη και σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να αλλάξει την εικόνα που έχει σχηματιστεί. Θέλει να κριθεί η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2025. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα, οι μετρήσεις «τρέχουν», τα ζητήματα είναι εδώ. Η Κυβέρνηση κρίνεται και θα κρίνεται μέχρι και τις επόμενες εκλογές, αλλά το κλίμα πρέπει να αντιστραφεί πολύ πιο γρήγορα. Θα τα καταφέρουν;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Λίφτινγκ» στο κράτος ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.