Του Φωκίωνα Δανιηλίδη,
Το φετινό καλοκαίρι έφερε μαζί του ένα έντονο κύμα καύσωνα που μας έχει «γονατίσει» όλους. Σε τέτοιες στιγμές, όλοι χρειαζόμαστε ένα ποτό ή ένα γεύμα για να πάρουμε τα «πάνω» μας. Η πιο συχνή επιλογή είναι ένα ποτήρι λεμονάδα, όμως λίγοι ξέρουν για την ύπαρξη μιας μακαρονάδας που αξιοποιεί πλήρως τα φρέσκα αρώματα του ταπεινού λεμονιού. Η μακαρονάδα “al limone” είναι η πιο ταιριαστή για μια ζεστή μέρα, καθώς εκτός από τη μοναδική της γεύση, είναι γρήγορη και χρειάζεται μονάχα έξι υλικά.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι: 250gr ζυμαρικά της επιλογής μας, δύο κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, δύο λεμόνια, δύο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, 1/4 ματσάκι μαϊντανό και 1/4 ματσάκι δυόσμο. Η δοσολογία αρκεί για δύο μερίδες κι ο χρόνος προετοιμασίας υπολογίζεται στα μόλις 20 λεπτά!
Ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε ένα τηγάνι γεμάτο νερό. Η επιλογή του σκεύους μπορεί να μην συνηθίζεται για βράσιμο ζυμαρικών, όμως έχει μια ιδιαίτερη πρακτικότητα. Η χαμηλότερη στάθμη του νερού που θα χρειαστούμε συγκεντρώνει αναλογικά περισσότερο άμυλο, όσο αυτά βράζουν και θα ζεσταθεί και πολύ πιο γρήγορα. Είναι απαραίτητο όμως, προκειμένου να μαγειρευτούν σωστά, να τα τοποθετήσουμε οριζόντια μέσα στο τηγάνι. Επιπλέον, βοηθάει αν τα τοιχώματά του είναι ψηλά, για να αποφύγουμε κανένα τυχόν ξεχείλισμα.
Είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά της μακαρονάδας, προτού τα ζυμαρικά είναι έτοιμα. Στύβουμε τα λεμόνια, αφού τα έχουμε ξύσει με έναν τρίφτη, και φυλάμε το ξύσμα και τον χυμό τους, στον οποίο έχουμε φροντίσει να μην έχει πέσει κάποιο από τα κουκούτσια, μέχρι να τα χρειαστούμε.
Όσον αφορά τα βότανα, αυτά πρέπει να είναι ψιλοκομμένα. Για να το καταφέρουμε, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό και μεγάλο μαχαίρι, όπως ένα “chef knife”. Στην περίπτωση που η λεπίδα είναι στομωμένη, τότε το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να «μασήσουμε» τον μαϊντανό και τον δυόσμο, καταλήγοντας να χάσουμε τα αρώματά τους, αφού τα έλαιά τους θα έχουν πέσει στην επιφάνεια κοπής. Κόβοντάς τα, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη λεγόμενη «τεχνική του πούρου». Ουσιαστικά, τυλίγουμε τον μαϊντανό με τα φύλλα του δυόσμου σε έναν στενό κύλινδρο, στη συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, και ύστερα κάνουμε το ίδιο οριζόντια.
Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, δηλαδή λίγο πιο σκληρά απ’ ότι τα θέλουμε, φυλάμε λίγο από το νερό στο οποίο βράσανε σε μια κούπα και τα σουρώνουμε. Τα επιστρέφουμε στο ίδιο τηγάνι και τα περιλούζουμε με τον χυμό λεμονιού. Ύστερα, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο, το οποίο έχουμε φροντίσει να παραμείνει κρύο, και τα ανακατεύουμε με μία τσιμπίδα, προκειμένου να λιώσει ομοιόμορφα και να καλύψει όλα τα ζυμαρικά, χωρίς να κόψει από την υψηλή θερμοκρασία. Μετά, βάζουμε το τυρί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει κι αυτό, προσθέτοντας όσο νερό κρίνουμε πως χρειάζεται, αν το αποτέλεσμα δε μας φαίνεται αρκετά κρεμώδες. Τέλος, προσθέτουμε τα βότανα, προκειμένου η φρεσκάδα τους να μη χαθεί από το μαγείρεμα, και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, προτού σερβίρουμε.
Οι μακαρονάδες που είναι δεμένες με τυρί και βούτυρο δεν αργούν πολύ να στερεοποιηθούν. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να τη φάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφού την έχουμε διακοσμήσει στο πιάτο με παραπάνω τυρί, ξύσμα ή βότανα. Ένα ιδανικό, καλοκαιρινό, εύκολο και γρήγορο γεύμα για τα ξέγνοιαστα, μα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού! Καλή απόλαυση!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Pasta al limone (Lemon Pasta), bonappetit.com, διαθέσιμο εδώ
- How to Make PASTA al LIMONE Like an Italian (Lemon Pasta Recipe), youtube.com, διαθέσιμο εδώ
- Spaghetti al limone: 40 min vs. 40 giorni con Andrea Leali, italiasquisita.net, διαθέσιμο εδώ
- PASTA AL LIMONE, babi.sh, διαθέσιμο εδώ
- how to make PASTA AL LIMONE, notanothercookingshow.tv, διαθέσιμο εδώ