15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Μαραθώνιος» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Μαραθώνιος» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ


Της Παναγιώτας Κλεφτογιάννη,

Τον δρόμο για την κάλπη προανήγγειλε ο έως τώρα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να εκλεγεί εσωκομματικά εκ νέου με το χρίσμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε οι εσωκομματικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου, ενώ αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, τότε αυτός να πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του κόμματος προέτρεψε τους υποψήφιους αρχηγούς να συμμετάσχουν όλοι μαζί σε ένα debate, ενώ δήλωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του κόμματος.

Ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις που παραχώρησε, ανέφερε ότι αναγνωρίζει τα λάθη και τις αρρυθμίες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του και με την υποψηφιότητά του στοχεύει να ολοκληρώσει τη δημιουργία ενός κόμματος χωρίς εξαρτήσεις, ικανό να εκλεγεί ως κυβερνόν κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ας γνωρίσουμε, όμως, μερικά παραπάνω πράγματα για το ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο κόμμα ιδρύθηκε το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και είναι ελληνικό σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα. Το 2018 μετατράπηκε από αυτόνομο κόμμα σε κύρια συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής. Η μετατροπή αυτή διήρκησε ως το 2022, όπου τότε ο συνασπισμός μετονομάστηκε σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το όνομα δηλαδή που έχει μέχρι και σήμερα.

Πηγή εικόνας: Ναυτεμπορική / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο τωρινός Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέλαβε τη θητεία του στο συγκεκριμένο κόμμα σε μια μεταβατική φάση και κάνοντας τον απολογισμό του, θεωρεί ότι η κατάσταση του κόμματος είναι σαφώς καλύτερη, αλλά, φυσικά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προκειμένου να εκλεγεί το συγκεκριμένο κόμμα ως κυβερνόν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιλαμβανόμενος τα σφάλματά του ως αρχηγός, θέτει και πάλι υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και ζητάει την ψήφο του κόσμου, ώστε να βελτιώσει τα λάθη που έπραξε και να εξελίξει το κόμμα ένα βήμα παρακάτω.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι αναγνωρίζει τα λάθη του και πως δεν θα επιτρέψει το κόμμα που παρέλαβε να γίνει μια συνιστώσα. Ο ίδιος δήλωσε ότι ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και ανέβηκε χάρη στη στήριξη και στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κόσμος. Σε αυτές, λοιπόν, ελπίζει και στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, ώστε να αναδειχτεί Πρόεδρος του κόμματος για μια ακόμα θητεία και να πραγματοποιήσει όσα δεν κατάφερε ως τώρα. Πέρα, όμως, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα, υπάρχουν άλλοι 6 συνολικά υποψήφιοι Πρόεδροι ως τώρα. Εξάλλου, τα γεγονότα και η ιστορία έχουν αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συνηθισμένο στις πολλές υποψηφιότητες, μιας και το 2017 είχαν δηλώσει το παρών για την ηγεσία του κόμματος 9 συνολικά άτομα.

Πηγή εικόνας: Καθημερινή / Δικαιώματα χρήσης: INTIME

Ας αναφερθούμε, όμως, συνοπτικά στα πρόσωπα που έχουν θέσει υποψηφιότητα ως τώρα. Όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος υποψήφιος είναι ο τωρινός Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέχεια, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ σαν βασικό επιχείρημά του προβάλλει τη νίκη του απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές. Ακολούθως, υποψηφιότητα έθεσε και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αποτελεί το παλαιότερο στέλεχος του κόμματος, βάσει των έως τώρα υποψηφίων. Ανάμεσα σε τόσους άνδρες υποψηφίους, ακολούθησε η υποψηφιότητα της πρώτης γυναίκας, που είναι η Μιλένα Αποστολάκη. Η βουλευτής έθεσε υποψηφιότητα με σκοπό να πετύχει την εκλογή της και κατά συνέπεια να επιδιώξει να κάνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έναν προοδευτικό πλειοψηφικό φορέα. Με νέα πλάνα και την ανταπόκριση στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης έθεσε την υποψηφιότητά του και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Από τις γυναίκες υποψηφίους δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία με την υποψηφιότητά της επιθυμεί να εκλεγεί ώστε να φέρει την αλλαγή στις ζωές όλων με μια πορεία επανεκκίνησης και δυναμικής επιστροφής του κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος έως τώρα υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, ο οποίος είναι και ο πιο άγνωστος στο ευρύ κοινό υποψήφιος. Στις δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε από τον λαό, για τον λαό και όχι για τους βαρόνους, διαπλεκόμενους, διεφθαρμένους και καρεκλοκένταυρους», ενώ στη συνέχεια των δηλώσεών του, αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε την εξής φράση: «Ανδρέα δε θα σε προδώσουμε ποτέ».

Συνοψίζοντας, μετά από τις έως τώρα υποψηφιότητες μένει να περιμένουμε εάν θα υπάρξουν επιπλέον υποψήφιοι ή εάν στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου η διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι ανάμεσα στα 6 προαναφερθέντα πρόσωπα. Ας ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία και να εκλεγεί ο καλύτερος και αυτός που θεωρείται ικανότερος να κάνει το κόμμα μια ισχυρή αντιπολίτευση και γιατί όχι και κυβερνόν κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, εάν φυσικά αξίζει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων», ως έφηβος βουλευτής. Η ενασχόληση με την αρθρογραφία αποτελεί νέο εγχείρημα για εκείνη, μέσω του οποίου επιδιώκει να αποτυπώσει την δική της οπτική για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας της.