27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“A good girl’s guide to murder” (2024): Το βιβλίο φαινόμενο έρχεται στις...

“A good girl’s guide to murder” (2024): Το βιβλίο φαινόμενο έρχεται στις οθόνες μας


Της Θάλειας Μπίτσα,

Με την άνοδο της εφαρμογής του Τik tok ήρθε και η άνοδος μίας μεριάς αυτού, με ονομασία Booktok. Μέσω του Booktok δόθηκε η ευκαιρία σε αρκετούς συγγραφείς να προωθήσουν τα βιβλία τους και έτσι να γίνουν όλο και περισσότερο γνωστά παγκοσμίως. Έτσι και στην Ελλάδα, το Booktok άρχισε να έχει βαρύτητα και ως αποτέλεσμα αυτού ήταν να μεταφραστούν πολλά βιβλία στα ελληνικά. Ένα από τα βιβλία που έγινε αρκετά γνωστό μέσω της πλατφόρμας είναι η τριλογία της Holly Jackson με τίτλο A good girls guide to murder (2019).

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας είναι και αυτό που φέρει τον τίτλο A good girls guide to murder, κυκλοφόρησε το 2019 και ανήκει στο είδος των αστυνομικών βιβλίων και των βιβλίων μυστηρίου. Ακολουθούμε τη δεκαεφτάχρονη Pippa, η οποία αποφασίζει πως το θέμα της σε μία εργασία που της έχει ανατεθεί στο σχολείο θα είναι να λύσει τον φόνο της Andie Bell. Η άτυχη Andie, πριν πέντε χρόνια, δολοφονήθηκε από το αγόρι της, τον Sal, ο οποίος ομολόγησε την απάνθρωπη πράξη του στο σημείωμα που άφησε πίσω του, αφού αυτοκτόνησε από τις τύψεις του. Η δολοφονία τάραξε τη μικρή κοινότητα της πόλης του Fairview. Ωστόσο, η Pippa γνωρίζοντας τον Sal και από το γεγονός ότι υπήρξε ευγενικός μαζί της δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτός διέπραξε τη δολοφονία. Έτσι, ξεκινώντας να κάνει ερωτήσεις στον στενό κύκλο του Sal για να συλλέξει στοιχεία, γνωρίζει τον μικρό αδερφό του, τον Ravi, με τον οποίο γίνονται γρήγορα φίλοι και αργότερα partners-in-crime. H Pippa με αυτήν της την εργασία μπαίνει σε «σκοτεινά» μονοπάτια και μπλέκει με επικίνδυνους ανθρώπους με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει τόσο η δική της ζωή όσο και της οικογένειάς της. Επιπλέον, ανακαλύπτει την αθωότητα του Sal και μέσω μαρτυριών ανθρώπων που γνώριζαν την Αndie ότι δεν ήταν ο «άγγελος» που όλοι παρουσιάζουν.

Πηγή εικόνας: bbc.com

Στο δεύτερο βιβλίο με τίτλο Good girl, Bad blood (2020), η Pippa, μετά τη λύση της υπόθεσης του φόνου της Andie, έχει ανεβάσει ένα podcast το οποίο γρήγορα την έκανε αρκετά διάσημη. Ωστόσο, η γρήγορη φήμη μέσω του podcast έχει ξεκινήσει ένα «κύμα» διαδικτυακού μίσους που έχει ως απόρροια την πεσμένη ψυχολογία της. Ακόμη, η πρωταγωνίστριά μας πάσχει από μετατραυματικό στρες και φοβάται να ασχοληθεί ξανά με την επίλυση κάποιας υπόθεσης διότι πιστεύει ότι θα θέσει πάλι σε κίνδυνο τους αγαπημένους της. Όμως, όταν ο αδερφός ενός καλού της φίλου εξαφανίζεται μυστηριωδώς αναγκάζεται να ξανακυλήσει στις παλιές τις συνήθειες. Η Pippa έτσι στρέφει όλη της την προσοχή στην εξαφάνιση με αποτέλεσμα να παραμελήσει την ερωτική σχέση που έχει δημιουργήσει με τον Ravi και να έρχεται συνεχώς σε σύγκρουση με τους γονείς και τους φίλους της. Έτσι, όσο πιο πολύ βυθίζεται στην υπόθεση τόσο ανακαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της μικρής της πόλης και έρχεται σε επαφή με μία παλιά υπόθεση που φαίνεται να έχει σχέση με την εξαφάνιση του Jamie. Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια όμως;

Πηγή εικόνας: heyitscarlyrae.com

Την τριλογία έρχεται να κλείσει το As good as dead (2021). H ηρωίδα μας είναι για άλλη μία φορά τραυματισμένη ψυχολογικά και πλέον μετά την τελευταία υπόθεση που έλυσε υποφέρει και από αϋπνίες. Και μέσα σε όλα αυτά η Pippa αρχίζει να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα προς το πρόσωπό της από έναν άγνωστο αποστολέα. Και ενώ οι απειλές συνεχίζονται και η Pippa κάνει την έρευνά της για το ποιος είναι ο άνθρωπος που την παρακολουθεί, εμφανίζονται μπροστά της στοιχεία που την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο stalker της είναι κάποιος που εμπλέκεται με τις παλιές υποθέσεις που έχει λύσει. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι αυτή τη φορά δεν χρειάζεται απλά να βρει το ποιος είναι ο ένοχος αλλά και να προσπαθήσει να μην είναι το επόμενό του θύμα, καθώς πρόκειται για έναν γνωστό serial killer που έχει ως στόχο νεαρά έξυπνα κορίτσια, σαν την πρωταγωνίστριά μας. Το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρείται από τους αναγνώστες το καλύτερο της τριλογίας και μάλιστα κέρδισε και επευφημίες και από “The Guardian”.

Πηγή εικόνας: ozon.gr

Και τώρα ερχόμαστε στη σειρά, η οποία έκανε πρεμιέρα την 1η Ιουλίου στο BBC iPlayer. Στη σειρά πρωταγωνιστεί η Emma Mayers, γνωστή για τον ρόλο της ως Enid στο Wednesday. Η σειρά δέχτηκε αμφιλεγόμενες κριτικές με τους μισούς θεατές να την χαρακτηρίζουν ως αρκετά καλή, ενώ με τους υπόλοιπους να δηλώνουν απογοητευμένοι καθώς η σειρά δεν μπόρεσε να παρουσιάσει το βιβλίο όπως του αρμόζει. Επιπλέον, κριτική δέχτηκε και η Emma Mayers για την ερμηνεία της καθώς και για την προφορά της, την οποία κάποιοι θεωρούν ως μη αρκετά πειστική.

Πηγή εικόνας: netflix.com

Γενικότερα, τα βιβλία ακόμη και αν αποτελούν προτάσεις του Booktok, δεν είναι καθόλου υπερεκτιμημένα όπως συμβαίνει με τις περισσότερες προτάσεις βιβλίων αυτής της πλατφόρμας. Είναι ιδιαίτερα καλογραμμένα και σε εκεί που πιστεύεις ότι έχεις βάλει όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, στην επόμενη σελίδα έχουν ανατραπεί όλα και κάθε κεφάλαιο σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Όσο για τη σειρά, θα μπορέσουμε να κρίνουμε όταν αυτή γίνει διαθέσιμη στη χώρα μας στο Netflix. Έως τότε, λοιπόν, αναμένουμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • A good girl’s guide to murder, imdb.com, διαθέσιμο εδώ. 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.