26.5 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟυγγαρία - Γερμανία: Ένα ακόμα διπλωματικό ρήγμα

Ουγγαρία – Γερμανία: Ένα ακόμα διπλωματικό ρήγμα


Tου Ελευθέριου Χονδρού,

Η πρόσφατη ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών, Péter Szijjártó και της Γερμανίδας ομολόγου του, Annalena Baerbock, υπογράμμισε την εντεινόμενη διπλωματική ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας. Αυτή η απότομη κίνηση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως σνομπ διπλωματικά, ακολουθεί τις έντονες επικρίσεις από τον Γερμανό Καγκελάριο, Olaf Scholz, και άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orbán, στη Μόσχα. Η συνάντηση του Orbán με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα διαμάχης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ευθυγράμμιση της Ουγγαρίας με τις πολιτικές της ΕΕ και τη δέσμευσή της στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.

Η απογοήτευση της Γερμανίας είναι κατανοητή. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αστάθεια, η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Η μη εγκεκριμένη συνάντηση του Orbán με τον Putin, έναν ηγέτη που επικρίθηκε ευρέως για την επιθετική του στάση στην Ουκρανία και σε άλλα διεθνή θέματα, θεωρείται κατάφωρη περιφρόνηση της συλλογικής λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Οι ενέργειες του Ούγγρου ηγέτη όχι μόνο υπονομεύουν το ενιαίο μέτωπο της ΕΕ, αλλά ρίχνουν επίσης σκιά στον σημερινό ρόλο της Ουγγαρίας ως Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Baerbock στη Βουδαπέστη είχε σκοπό να αντιμετωπίσει άμεσα αυτές τις ανησυχίες. Το ιστορικό της φωνητικής κριτικής προς την Ουγγαρία και άλλα έθνη, όπως η Κίνα, υποδηλώνει μια ανόητη προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική που δίνει προτεραιότητα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η ακύρωση της συνάντησης την τελευταία στιγμή από την ουγγρική πλευρά υποδηλώνει απροθυμία να αντιμετωπίσει αυτή την κριτική κατά μέτωπο, επιλέγοντας, αντ’ αυτού, την υπεκφυγή που περιπλέκει περαιτέρω τις διπλωματικές σχέσεις.

Ο Olaf Scholz και άλλοι ηγέτες της ΕΕ επέκριναν έντονα ένα ταξίδι του Viktor Orban στη Μόσχα. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Alexander Nemenov / AFP / Getty Images

Η αιτιολόγηση του Orbán για την επίσκεψή του στη Μόσχα υπογραμμίζει την επιθυμία της Ουγγαρίας να διατηρήσει ανοιχτές και δυναμικές οικονομικές σχέσεις παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτή η στάση φαίνεται ολοένα και περισσότερο σε αντίθεση με τα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, προσπάθησε να απομονώσει τη Ρωσία οικονομικά και πολιτικά. Συνεργαζόμενος με τον Putin, ο Orbán φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα, έναντι των συλλογικών ευρωπαϊκών στόχων, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη συνολική διαπραγματευτική δύναμη της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

Αυτό το περιστατικό αντανακλά, επίσης,  ευρύτερα ζητήματα εντός της ΕΕ σχετικά με την αυτονομία των κρατών μελών και την ισορροπία εθνικών έναντι συλλογικών συμφερόντων. Ενώ η ΕΕ ιδρύθηκε στις αρχές της αλληλεγγύης και των κοινών αξιών, περιπτώσεις όπως αυτές αποκαλύπτουν την ευθραυστότητα αυτής της ενότητας. Τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα εκείνα με σημαντική πολιτική ή οικονομική μόχλευση, μπορούν και ενεργούν μερικές φορές μονομερώς, δημιουργώντας ρήγματα που είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν.

Η θέση της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε από τους Scholz και Baerbock, τονίζει τη σημασία των συντονισμένων ενεργειών και των ενοποιημένων απαντήσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις. Η κριτική του Baerbock δεν είναι απλώς μια επίπληξη, αλλά μια έκκληση για τήρηση των αρχών που στηρίζουν την ΕΕ. Η απογοήτευσή της για την ακύρωση της συνάντησης της Βουδαπέστης σημαίνει κάτι περισσότερο από μια χαμένη διπλωματική δέσμευση. αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για διάλογο και πιθανή επίλυση.

Η συμμετοχή του Orbán στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Αζερμπαϊτζάν, αντί της συνάντησης με τον Baerbock, υπογραμμίζει την ευρύτερη στρατηγική του για διαφοροποίηση των διεθνών σχέσεων της Ουγγαρίας. Αν και αξίζει να καλλιεργηθούν διαφορετικοί διπλωματικοί δεσμοί, κάτι τέτοιο σε βάρος της ενότητας της ΕΕ εγείρει σημαντικές ανησυχίες. Οι ενέργειες του Orbán υποδηλώνουν μια στροφή προς μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, μια πολιτική που μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ.

Συμπερασματικά, οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας αντικατοπτρίζουν βαθύτερα ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ισορροπία της εθνικής κυριαρχίας και της συλλογικής δράσης. Οι πρόσφατες ενέργειες του Orbán, με αποκορύφωμα την ακύρωση της συνάντησης με τον Baerbock, υπογραμμίζουν τις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις της διατήρησης της ενότητας σε ένα ποικίλο πολιτικό τοπίο. Καθώς η ΕΕ διασχίζει αυτά τα «ταραγμένα νερά», η ανάγκη για ανοιχτό, ειλικρινή και συντονισμένο διάλογο παραμένει πιο κρίσιμη από ποτέ. Η πορεία προς τα εμπρός θα απαιτήσει όχι μόνο διπλωματική φινέτσα, αλλά και επιβεβαίωση των αξιών που συνδέουν την Ένωση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Hungary cancels visit of Germany’s Baerbock amid row over Orbán-Putin meeting, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.