9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣπουδάζεις για διοικητικά ή οικονομικά επαγγέλματα; Να πώς πρέπει να είναι το...

Σπουδάζεις για διοικητικά ή οικονομικά επαγγέλματα; Να πώς πρέπει να είναι το βιογραφικό σου!


Της Αντιγόνης Ζαφειροπούλου,

Είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια σε μία σχολή διοίκησης ή οικονομίας. Γνωρίζεις ότι αυτό που διάλεξες να σπουδάσεις συνεπάγεται με το να πρέπει να αποκτήσεις εφόδια και δεξιότητες, έτσι ώστε να βρεις το επάγγελμα που επιθυμείς στο μέλλον. Γνωρίζεις, επίσης, ότι υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός και ίσως αγχώνεσαι και προβληματίζεσαι για το πώς μπορείς να προηγηθείς επαγγελματικά από κάποιον άλλον. Να λοιπόν τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισχυρό βιογραφικό για να σου ανοίξει την πρώτη σου επιχειρηματική πόρτα.

1) Δομή και Σύνταξη Βιογραφικού

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που διαθέτουν πρωτότυπα templates βιογραφικών, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Προσοχή όμως! Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις υπόδειγμα το οποίο έχει πολλά χρώματα και σχήματα. Είναι πολύ πιθανό ο εργοδότης να βαρεθεί να το διαβάσει και του δίνεις την εντύπωση ότι δεν διαθέτεις αρκετές δεξιότητες και ότι πας να το «καλύψεις» δίνοντάς του ένα πολύχρωμο βιογραφικό. Προτίμησε να έχει χρώματα, όπως μαύρο ή γκρι, καθότι έτσι δείχνει πολύ πιο επίσημο.

2) Προσωπικά Στοιχεία και Βιογραφικό Σημείωμα

Προσθέτεις τα προσωπικά σου στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, Τηλέφωνο, Email, Λογαριασμό Social Media). Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτεις λογαριασμό LinkedIn, θα σε βοηθήσει πολύ να δικτυωθείς και ο εργοδότης θα μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα το βιογραφικό σου από την εφαρμογή. Έπειτα γράφεις μια μικρή περίληψη για σένα. Αναφέρεις τι σπουδάζεις, ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου και γιατί θέλεις να εργαστείς. Για παράδειγμα, αν κάνεις αίτηση για μια θέση μάρκετινγκ, καλό είναι να αναφέρεις πράγματα όπως «Μου αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις», ή «Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον τον κλάδο των πωλήσεων».

Πηγή εικόνας: Sora Shimazaki / pexels

3) Εμπειρία και Δεξιότητες

Είναι το πιο σημαντικό μέρος του βιογραφικού. Εδώ, θα πρέπει να αναφέρεις που έχεις αποκτήσει εμπειρία και πώς έχεις αποκομίσει τις δεξιότητες. Αν δεν έχεις εργαστεί στο παρελθόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα! Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάνει κάποιο είδους εθελοντισμού και δραστηριοτήτων, όντας φοιτητής και να το αναφέρεις. Αυτό μπορεί να είναι κάποια φοιτητική ομάδα που συμμετείχες και είχες αναλάβει κάποιον ρόλο ηγετικό ή μη. Μπορείς, επίσης, να αναφέρεις αν έχεις συμμετάσχει σε κάποιον επιχειρηματικό διαγωνισμό ή αν έχεις κερδίσει έπαινο. Ακόμα, πρέπει να αναφέρεις σημαντικά σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει και καλύτερα να επιλέγεις αυτά που σου δίνουν και πιστοποίηση ή κάποια βεβαίωση για να μπορείς να αποδείξεις στον εργοδότη σου ότι διαθέτεις τις αντίστοιχες εμπειρίες. Όσον αφορά τις δεξιότητες, είναι κάποιες που θα πρέπει πάντα να αναφέρεις, όπως «Ομαδικότητα, Επικοινωνία, Κριτική σκέψη, Δημιουργικότητα, Καλή διαχείριση χρόνου». Τώρα, αν είχες αναλάβει ποτέ κάποιον ηγετικό ρόλο στη ζωή σου, κατά προτίμηση σε κάποια φοιτητική ομάδα ή σε διαγωνισμό, καλό είναι να αναφέρεις δεξιότητες όπως «Διαπραγμάτευση, Διοίκηση/Διαχείριση ομάδας, Δημόσιες σχέσεις, Ευχέρεια στην ομιλία και στην παρουσίαση». Τέλος, για πιο εξειδικευμένες δεξιότητες, μπορείς να αναφέρεις κάποιο CRM σύστημα, Office 365 κλπ..

4) Ξένες Γλώσσες

Είναι θετικό να έχεις αποκτήσει πτυχίο ξένης γλώσσας. Σίγουρα, απαραίτητη γλώσσα είναι τα αγγλικά, για κάθε θέση εργασίας σε μια επιχείρηση, το επίπεδο C2 (Proficiency) είναι πολύ χρήσιμο. Χρήσιμη είναι η γνώση και μιας δεύτερης ξένης γλώσσας με τρεις πιθανές επιλογές. Η πρώτη, είναι να συνεχίσεις μια γλώσσα την οποία πολύ πιθανό να έκανες στο λύκειο (Γερμανικά, Γαλλικά) που θεωρητικά τα έχεις πιο «φρέσκα» και θα μπορείς να αποκτήσεις ένα πτυχίο Β επιπέδου. Η δεύτερη επιλογή είναι να επιλέξεις μια σχετικά εύκολη γλώσσα (Ιταλικά, Ισπανικά), που εύκολα θα μπορείς να την μάθεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και να πάρεις το πτυχίο. Η τρίτη επιλογή είναι η εξής: Μιας και υπάρχει πολύς ανταγωνισμός, επίλεξε μια γλώσσα, την οποία δεν μιλάνε πολλοί ή δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο (Τουρκικά, Ρωσικά, Κινέζικα, Νορβηγικά). Ίσως σου πάρει παραπάνω χρονικό διάστημα για να τη μάθεις, αλλά σκέψου ότι ο εργοδότης θα δει την όρεξη που έχεις για μάθηση και πιθανό να επιλέξει εσένα αντί για κάποιον ανταγωνιστή σου, βλέποντας ότι διαθέτεις αξιόλογες δεξιότητες και έχεις διάθεση και ενθουσιασμό για αυτό που κάνεις!

Συνοπτικά λοιπόν, με τα παραπάνω στοιχεία θα μπορείς να κρατάς στα χέρια σου ένα πλούσιο και ισχυρό βιογραφικό το οποίο θα σε οδηγήσει στην πρώτη σου εταιρική συνέντευξη. Το σημαντικό είναι ότι τώρα που σπουδάζεις πρέπει να εκμεταλλευτείς στο έπακρον αυτά που διαθέτει το πανεπιστήμιο και προσπάθησε να μην χάνεις καμία ευκαιρία να κάνεις κάτι παραπάνω πέρα από το να παρακολουθείς μόνο τις διαλέξεις!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Αντιγόνη Ζαφειροπούλου
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον τομέα του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, ενώ, παράλληλα, βρίσκει ενδιαφέρον στα διοικητικά επαγγέλματα και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και είναι υπεύθυνη ομάδας μάρκετινγκ στη φοιτητική ομάδα AIESEC Patras. Συμμετέχει σε σεμινάρια, ενώ, επίσης, της αρέσει να λαμβάνει μέρος σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και να γνωρίζει κόσμο.