35.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΓαλλία: Ο β' γύρος Εκλογών θα αφορά το Εθνικό Συμφέρον ή τον...

Γαλλία: Ο β’ γύρος Εκλογών θα αφορά το Εθνικό Συμφέρον ή τον Ευρωσκεπτικισμό;


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Είναι γεγονός πως στα ευρωπαϊκά πλαίσια των κρατών-μελών επικρατεί μια ανακατάταξη της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων, τουλάχιστον στον πολιτικό χώρο, επηρεάζοντας, φυσικά, την κοινωνική, οικονομική και διακρατική φύση των εξελίξεων. Οι έως τώρα εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και τη Γαλλία, μπορούν να μας δώσουν μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον πολιτικό χώρο τους, συμβάντα τα οποία αρχίζουν να παρακάμπτουν την εξύψωση των δημοκρατικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανασύρουν στην επιφάνεια απόψεις και ενστερνισμούς που δεν περιμέναμε πως θα έκαναν την επιστροφή τους στον χώρο της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών και της φιλελευθεροποίησης της πολιτικής.

Ειδικότερα, ο β’ γύρος των εκλογών στη Γαλλία πλησιάζει και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου, με τα πρώτα αποτελέσματα από τη σφυγμομέτρηση του κόσμου να υποδεικνύουν μια αλλαγή στην πορεία της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας. Με το ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση», το οποίο ηγείται ο 28χρονος Jordan Bardella, να εκτινάσσεται ως επιλογή των πολιτών στην πρώτη θέση και να σημειώνει θρίαμβο για τα γαλλικά δεδομένα της τρέχουσας εποχής. Ο αρχηγός του κόμματος δηλώνει βαρύγδουπα πως είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στη Γαλλία και καλεί σε μάχη το έτερο άκρο της πολιτικής, τον αριστερό Jean-Luc Mélenchon, αρχηγό του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία». Μάλιστα, σε γραπτή δήλωσή του στην πρώην πλατφόρμα Twitter, πλέον “X”, τονίζει πως δύο είναι οι επιλογές της Γαλλίας στην παρούσα φάση: «είτε η άκρα αριστερά, ο ιδρυτής του χάους και η υπαρξιακή απειλή που αγκαλιάζει, είτε η Εθνική Συσπείρωση, η οποία εσωκλείει τις αξίες και την ταυτότητα του γαλλικού λαού».

Πηγή Εικόνας: RNZ / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Hans Lucas

Πλησιάζοντας στην ημέρα του β’ γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και αφού όλη η πολιτική σκήνη έχει πλέον υπόψη της πως ο λαός της Γαλλίας έχει αφυπνιστεί και επιδιώκει σαφείς δηλώσεις και πράξεις για το μέλλον, ο Jordan Bardella, δημιουργώντας μια συνθήκη εντυπωσιασμού, ρίχνει την ευθύνη για τη μέχρι τώρα κατάσταση της χώρας στον Mélenchon, ως υποκινητή του χάους και της αδιαφάνειας. Παρά ταύτα, όμως, είναι πρόθυμος να συνδιαλλαγεί μαζί του, ώστε να στοχεύσουν σε μια αρμονική πορεία προς την ημέρα της κάλπης. Σε συνέχεια των διαδικτυακών δηλώσεών του, ο Bardella ωθεί τον λαό να τον ψηφίσει με εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς είναι πανέτοιμος με μια πλειοψηφία έτοιμη να δράσει, πάντα για το συμφέρον του λαού. Αναφερόμενος, ωστόσο, ο Bardella στον Mélenchon και αφήνοντας εκτός τον φιλελεύθερο Emmanuel Macron, φαίνεται πως πλέον οι τηλεμαχίες, αλλά και η μάχη στις κάλπες, θα διεξαχθεί ανάμεσα σε δύο άκρα, εξαφανίζοντας εντελώς την κεντρώα πολιτική κατεύθυνση του Macron.

Στην πρόταση του Jordan Bardella για τηλεμαχία πριν τις εκλογές, ο Jean-Luc Mélenchon απάντησε με ένα βαρύ «όχι», ισχυριζόμενος πως αυτή η άρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει ορίσει ακόμη υποψήφιο για την γαλλική πρωθυπουργία, οπότε θα υπονομευτεί το δίκαιο και πλουραλιστικό της πολιτικής αναμέτρησης. Ωστόσο, δε διαφωνεί πως είναι απαραίτητη μια συνομιλία ανάμεσα στα δύο άκρα, καθώς κατέλαβαν τις δύο διαδοχικές θέσεις στην κορυφή των γαλλικών σφυγμομετρήσεων στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως ο Jordan Bardella της Εθνικής Συσπείρωσης αποτελεί «πολιτικό τέκνο» της Marine Le Pen και δε διστάζει να δηλώσει πως θα διεκδικήσει με κάθε μέσο την πρωθυπουργία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Φαίνεται, όμως, πως η Γαλλία κάνει και αυταπόδεικτα μια τεράστια στροφή στις πολιτικές επιλογές της, με την Ακροδεξιά να αποκτά μεγαλύτερο πάτημα από τα προηγούμενα χρόνια στην πολιτική σκηνή. Ο Emmanuel Macron έχει φύγει από το πλάνο της κεντρώας πολιτικής, καθώς τα δύο άκρα πλέον θα δημιουργήσουν μια καινούρια τάξη πραγμάτων για τον λαό της Γαλλίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γαλλία – Μπαρντελά: Το μήνυμα ενόψει β’ γύρου εκλογών – «Επιλέξτε εμένα ή… τους παράγοντες του χάους», Protothema, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.