35.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο μαύρος γάτος» του Άντυ Βρόσγου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο μαύρος γάτος» του Άντυ Βρόσγου


Της Μαρίας Κουλούρη,

Συχνά λένε πως η ζωή των ανθρώπων πλήττεται από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Λόγω του όγκου των υποχρεώσεων η ζωή θυμίζει περισσότερο επανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, με τις ξεχωριστές εμπειρίες να αποτελούν ελάχιστο ποσοστό αυτής. Μερικές φορές, ωστόσο, συμβαίνουν γεγονότα που ανατρέπουν την «ομαλή» ροή της ζωής μας, ωθώντας μας σε νέες «περιπέτειες», κάποιες από τις οποίες έχουν θετικό πρόσημο και κάποιες αρνητικό. Μια τέτοια ανατρεπτική ιστορία περιγράφεται στο βιβλίο Ο μαύρος γάτος του Άντυ Βρόσγου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Άντυ Βρόσγος. Πηγή εικόνας: alexandria.publ.gr

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Άντυ (Αναστάσιος) Βρόσγος, γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, αλλά, όπως δηλώνει και ο ίδιος, αφαιρεί τέσσερα χρόνια από την ηλικία του, αφού δεν αναγνωρίζει αυτά της Χούντας. Έχει σπουδάσει οικονομικά και εργάζεται ως Οικονομολόγος, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τη συγγραφή, με το πρώτο του μυθιστόρημα να αποτελεί το Χρήσιμοι Ηλίθιοι (2019). Έχει συγγράψει, επίσης, τα ΑΒΑΡΙΤΙΑ και Τι κάνεις ρε; (με τη συμμετοχή της Έλενας Χουσνή), ενώ συμμετείχε και σε διάφορα συλλογικά έργα όπως τα 23 εγκλήματα στον Χολαργό, Κόκκινος Συναγερμός και Ποιητικές Συμπλεύσεις 3. Έχει δυο παιδιά και τακτικά άρθρα του για οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα.

Το βιβλίο, λοιπόν, είναι χωρισμένο σε 35 κεφάλαια, έχοντας ως κεντρικό πρόσωπο τον Ρένο Δανέζη, έναν ιδιωτικό ερευνητή-ντετέκτιβ. Ο Ρένος ζει με τον σκύλο του, Μάρλοου, στην Αθήνα και αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού, όπως εξομολογείται και ο ίδιος, με δυσκολία έβγαζε ακόμα και το νοίκι για το γραφείο του. Η ζωή του αρχίζει να λαμβάνει διαφορετική τροπή, όταν μια μέρα ένας επιχειρηματίας, ο Λυκούργος Απέργης, τον επισκέπτεται στο γραφείο του και του ζητά να παρακολουθήσει τη μνηστή του και ανερχόμενη ηθοποιό, Έλμα Πολίτη. Ο Απέργης, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα έπρεπε να λείψει στο εξωτερικό και φοβόταν για την ασφάλεια της συντρόφου του, η οποία λάμβανε απειλητικά μηνύματα από τον πρώην σύντροφό της, τον Κοσμίδη, που ήταν ισχυρός οικονομικά και αναμειγνυόταν με «ύποπτες» και παράνομες δραστηριότητες. Η ίδια, ωστόσο, δεν γνώριζε για τις απειλές του.

Έτσι, ο Απέργης δίνει στον Ρένο ως προκαταβολή 5.000€, με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα την παρακολούθηση της μνηστής του. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, αν και θα έφευγε Τρίτη για Σιγκαπούρη, ο Απέργης ζήτησε στον Ρένο να ξεκινήσει την παρακολούθηση από Δευτέρα, αναφέροντάς του πως τον χρειάζεται για να την προσέχει, επειδή ο ίδιος είχε κάποιες τελευταίες δουλειές πριν το ταξίδι. Η ανατροπή στη ζωή του Ρένου συμβαίνει όταν μαθαίνει πως ο Απέργης δολοφονείται μια μέρα ύστερα από την αρχή της παρακολούθησης της συντρόφου του. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, λοιπόν, βρίσκεται «μπλεγμένος» σε έναν φόνο ενός σημαντικού προσώπου και καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα και να ανακαλύψει την αλήθεια. Η αδερφή του θύματος, Έρση Απέργη, τον προσλαμβάνει ως ιδιωτικό ερευνητή για να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για τον φόνο του αδερφού της και να διαλευκάνει την υπόθεση.

Το μυθιστόρημα, επομένως, χαρακτηρίζεται από ανατρεπτική πλοκή και αστυνομικά στοιχεία, «παρασύροντας» τον αναγνώστη στο να συμμετέχει σε μια υπόθεση που θυμίζει κινηματογραφική ταινία, την οποία αφηγείται ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην ιστορία διαδραματίζει και το κωμικό στοιχείο, με τις «ατάκες» των ηρώων του Βρόσγου να προσδίδουν σε μια αστυνομική περιπέτεια ένα ιδιάζον σαρκαστικό ύφος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.