35.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάBaby Lasagna: Ο Κροάτης τραγουδιστής που «μάγεψε» την Ευρώπη 

Baby Lasagna: Ο Κροάτης τραγουδιστής που «μάγεψε» την Ευρώπη 


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Θαρρώ πως φέτος η Eurovision υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες, αν φυσικά ξεχάσουμε τα σκάνδαλα κι ορισμένα παράξενα φαινόμενα πιθανής αδικίας, μπούλινγκ ή χλευασμού. Τη θεωρώ επιτυχημένη, όχι μόνο επειδή σχεδόν όλες οι χώρες αντιπροσωπεύτηκαν από πολύ δυνατές φωνές, αξέχαστα τραγούδια, πολλά από αυτά στη δική τους γλώσσα, αλλά κι επειδή ακόμα και άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα “fan” του θεσμού, ειδικά στην Ελλάδα, την παρακολούθησαν φέτος και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ασχέτως του αποτελέσματος και παρότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες, ο διαγωνισμός εξακολουθεί να συζητιέται. Τραγούδια ακούγονται διαρκώς, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και φυσικά πολλοί καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται, είτε σε εγχώριο επίπεδο είτε παγκοσμίως, συνεχίζοντας την καριέρα τους με καινούριους θαυμαστές! Σήμερα, 5 Ιουλίου, έχει γενέθλια ο φετινός «αστέρας» της Eurovision, ο τραγουδιστής που εκπροσώπησε την Κροατία, με το παρατσούκλι “Baby Lasagna” και το ροκ κομμάτι “Rim Tim Tagi Dim”. 

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org/ Δικαιώματα χρήσης: Pedro J Pacheco

Πολλάκις έχει ειπωθεί ότι το γεγονός πως κάποιος κερδίζει το διαγωνισμό δε σημαίνει απαραίτητα ότι κέρδισε τελικά και τον κόσμο. Η Eurovision έχει υποστεί πολλές αλλαγές, ιδίως στη βαθμολογία, με αποτέλεσμα να παίζονται πολλά παιχνίδια —κυρίως πολιτικά— από πίσω, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν. Σε κάθε περίπτωση, η αγάπη του κοινού δεν κρύβεται, αφενός από την ανακοίνωση της βαθμολογίας στο τέλος και αφετέρου από τις ακροάσεις που σημειώνονται για κάθε κομμάτι στις μουσικές πλατφόρμες. Προσωπικά, πιστεύω πως μεγαλύτερη σημασία έχει να αγαπηθείς από τον κόσμο και να φανεί εκεί, παρά να παραλαβείς ένα τρόπαιο και η νίκη σου να σχολιάζεται, ασχέτως το πόσο ταλαντούχος είσαι. Έτσι και φέτος, η Κροατία ήταν ανάμεσα στις χώρες που κέρδισε τις εντυπώσεις και υπήρξε από νωρίς το φαβορί, με το τραγούδι να σημειώνει μεγάλη επιτυχία και τον τραγουδιστή να δημιουργεί πανικό. Κατά τη διάρκεια της σκηνικής παρουσίας, το κοινό παραληρούσε τραγουδώντας δυνατά το κομμάτι και εκδηλώνοντας μεγάλη αγάπη. Η θέση που τελικά κατέκτησε ήταν η δεύτερη —και η πρώτη στο televoting— και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη θέση που έχει σημειώσει ποτέ η Κροατία στην Eurovision. Ο τραγουδιστής επέστρεψε στη χώρα του και τον υποδέχτηκαν με τιμές, με εκείνον τελικά να συγκινείται και να απολογείται που δεν επέστρεψε κι επίσημα νικητής. Ποιος όμως είναι ο Baby Lasagna;

Ο Marko Purisic, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι ένας Κροάτης τραγουδιστής, γεννημένος στις 5 Ιουλίου του 1995. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 2011, ως κιθαρίστας στο κροατικό ροκ συγκρότημα “Manntra”, θέση που εξακολουθούσε να έχει μέχρι το 2016 και ξανά από το 2018 έως το 2022. Το 2023 αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, κάνοντας ντεμπούτο με το τραγούδι “IG Boi” στις 21 Οκτωβρίου, με το ψευδώνυμο “Baby Lasagna”. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε ένα ακόμα single, με τίτλο “Don’t hate yourself, but don’t love yourself too much”. Τον Φεβρουάριο του ‘24, προκρίθηκε στον εθνικό διαγωνισμό τραγουδιού της Κροατίας με το κομμάτι “Rim Tim Tagi Dim”, καθιστώντας τον τον φετινό διαγωνιζόμενο που θα εκπροσωπούσε την Κροατία στην Eurovision. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα και εκφράζει τον αγώνα που περνούν πολλά νέα παιδιά στη χώρα του, αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια, μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες ελπίζοντας για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, ένα εξασφαλισμένο μέλλον και μια πιο άνετη ζωή. Έτσι, το τραγούδι παρουσιάζει και στο video clip ένα νεαρό αγροτόπαιδο, το οποίο λυπάται που πρέπει να αποχαιρετήσει τους δικούς του, αλλά προσπαθεί να είναι αισιόδοξος και να πιστεύει ότι εκεί έξω, εκτός από ένα καλύτερο μέλλον, τον περιμένουν και καινούριοι φίλοι. Το τραγούδι έχει στοιχεία ροκ μουσικής, techno, pop και trap, όπως και άλλα κομμάτια του τραγουδιστή. Τόσο στο video clip όσο και στη σκηνή, παρουσιάστηκαν στοιχεία της παραδοσιακής ενδυμασίας της χώρας, μουσικά όργανα, αλλά φυσικά και γάτες, για τις οποίες ο Marko έχει εκδηλώσει μεγάλη λατρεία. 

Πηγή εικόνας: 24ur.com/ Δικαιώματα χρήσης: Profimedia

Σήμερα, έχοντας γνωρίσει μεγάλη επιτυχία από τον διαγωνισμό κι έχοντας μεγαλώσει τον κύκλο των θαυμαστών του, διοργανώνει τη συναυλία του με τίτλο “Meow Back”, όπου φυσικά, θα τραγουδήσει μαζί με το κοινό του τη μεγάλη επιτυχία του “Rim Tim Tagi Dim”, αλλά και το νέο τραγούδι που βρέθηκε αμέσως στην πρώτη θέση του Youtube Music, “And I”, το οποίο παρήγαγε και με τη βοήθεια της αρραβωνιαστικιάς του, της οποίας η συμβολή υπήρξε μεγάλη και στην κυκλοφορία του βίντεο κλιπ του διαγωνιστικού τραγουδιού. Το τραγούδι αυτή τη φορά έχει περισσότερο pop ακούσματα, με μεγάλη επιρροή από τα 50’s. Η μουσική του ομάδα θα περάσει από 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τον Απρίλιο το 2025. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, για τα τραγούδια του εμπνέεται από προσωπικά του βιώματα, αλλά και των γύρω του, με την επιθυμία να μπορέσει να ταυτιστεί πολύς κόσμος της ηλικίας του, αλλά και να μεταδώσει ένα αίσθημα ελπίδας στη νέα γενιά που τον ακούει. 

Κατά ένα χρόνο ωριμότερος σήμερα, ο φιλόδοξος τραγουδιστής συνεχίζει τη μουσική του πορεία, έχοντας στο πλάι του άτομα που τον αγαπάνε, αλλά και ένα ευρύ κοινό που ξεφεύγει πια από τα σύνορα και τον ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή με χαρά και ενθουσιασμό για το τι θα φέρει το αύριο. Kαι αυτή είναι η πραγματική νίκη. Χρόνια Πολλά Marko Purisic!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • Baby Lasagna, eurovison.tv, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.