29 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ στρατηγική αξιοποίηση της ρήξης στην Κεντροαριστερά από τη Νέα Δημοκρατία

Η στρατηγική αξιοποίηση της ρήξης στην Κεντροαριστερά από τη Νέα Δημοκρατία


Της Καλλιόπης Μπεκίρη,

Η κρίση στον χώρο της Κεντροαριστεράς αποτελεί πλέον κομμάτι της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, με τα αποτελέσματα αφενός των εσωτερικών εκλογών της χώρας, αφετέρου και των Ευρωεκλογών, να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική κατάσταση στην Κεντροαριστερά. Τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία επισημοποίησαν τις τεράστιες μεταβολές και απώλειες που υπέστη αυτή η ιδεολογικοπολιτική πλευρά του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ρήξη, λοιπόν, αυτή εξασφάλισε πλήθος πλεονεκτημάτων στο κυβερνών κόμμα, με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αναλώνονται σε εκτεταμένες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο εμφανές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Τα δύο αυτά κόμματα, που στελεχώνουν το πεδίο της Κεντροαριστεράς, βιώνουν μια περίοδο εσωτερικών ανακατατάξεων και τροποποιήσεων, οι οποίες προοικονομούν μεγάλες πολιτικές μεταβολές, που θα αναδιαμορφώσουν την ελληνική πολιτική σκηνή είτε με μια θετική έκβαση είτε με αρνητική. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να προκύψει κάποιο ευσταθές πολιτικό συμπέρασμα, ενόσω αυτές οι πολιτικές διαδικασίες αναμόρφωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Το κυβερνών κόμμα αδιαμφισβήτητα επωφελείται από αυτήν την πολιτική κατάσταση, παρακολουθώντας ενδελεχώς τις εξελίξεις και προετοιμάζοντας τις επικείμενες πολιτικές του δράσεις-απαντήσεις έναντι των νέων ενδεχόμενων πολιτικών σχηματισμών. Πιο συγκεκριμένα, η εσωτερικές διενέξεις των κομμάτων της Κεντροαριστεράς προσφέρουν στη Νέα Δημοκρατία πρόσφορο έδαφος σε μια ευρεία γκάμα πολιτικών επιπέδων. Πρωτίστως, η Νέα Δημοκρατία σε άμεση αντιδιαστολή με την εικόνα της διάσπασης που παρουσιάζει η Κεντροαριστερά, προβάλλεται ως σταθερή δύναμη, ως ένα κόμμα αμετάβλητο που δεν διασπάται ο κεντρικός και ορθά δομημένος πυρήνας στον οποία εδράζεται. Αυτή ακριβώς η εικόνας της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης που αποπνέεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας την καθιστά άκρως προσιτή, αλλά συνάμα και μόνη επιλογή για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιδιώκουν να εναποθέσουν την ψήφο τους σε ένα πολιτικό σχηματικό εμπιστοσύνης και αδιαβλητότητας.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στο ίδιο πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία δράττεται της ευκαιρίας και προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή των βουλευτών που απαρτίζουν το κόμμα, να ενισχύσουν την εσωτερική τους συνοχή και ουδέποτε να μην καταλήξουν στη διάσπαση στην οποία έχει καταλήξει η Κεντροαριστερά. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα λειτουργεί διπλωματικά και προς όφελος του σχηματισμού του, ενθαρρύνοντας τα μέλη του να παραμείνουν αφοσιωμένα στο κόμμα και στις βλέψεις του, και να ενεργούν με κεντρικό άξονα την προώθηση των συμφερόντων του κόμματος. Ο κύριος στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να μην δημιουργηθεί επ’ ουδενί αυτό το κλίμα αναταραχής και διάσπασης που χαρακτηρίζει πλέον τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, και επιπλέον να επιτευχθεί η ενεργοποίηση της δράσης των μελών του κόμματος.

Kατά αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες αποστασιοποιούνται από τα ταραγμένα κόμματα της Κεντροαριστεράς και ο μόνος άμεσα κερδισμένος είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό, οι ψηφοφόροι θα εναποθέσουν τις ελπίδες ανάπτυξης και ανέλιξης της ελληνικής επικράτειας, θεωρώντας το εν λόγω κόμμα ως τη μόνη λύση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παραπάνω θεμελιώδης αξίωση των πολιτών. Το κέρδος επομένως, της Νέας Δημοκρατίας είναι ουσιαστικά η καθολική της επικράτηση επί παντός επιστητού στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η στρατηγική δηλαδή δυνατότητα διαχείρισης και διαμόρφωσης της πολιτικής της εικόνας, της προώθησης των πολιτικών, πρακτικών και συμφερόντων της, χάρη στη ρήξη που έχει επικρατήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς τους τελευταίους μήνες.

Συνάγεται, επομένως, αβίαστα το συμπέρασμα πως η αναταραχή των πολιτικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς, και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που συμβαδίζουν πλέον στην πολιτική σκηνή, προσέφεραν στο κυβερνών κόμμα τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τη δυναμική του και να επικρατήσει στον πολιτικό χώρο, στρέφοντας όλη την κατάσταση προς ενίσχυση της εδραίωσης του κόμματος ως μια πολιτική φυσιογνωμία που δεν αποπνέει τίποτα λιγότερο πέρα από σταθερότητα, πολιτική ισχύ και ακεραιότητα, και κατά κύριο λόγο εμπιστοσύνη απέναντι στην κριτική βλέψη και ικανότητα των ψηφοφόρων. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, αρπάζει και καρπώνεται τη δοθείσα ευκαιρία και επιτυγχάνει να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό ποσοστό την πολιτική της επιρροή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κυβέρνηση: Κέρδη και ζημίες από την κρίση στην Κεντροαριστερά, Kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.