12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠροβολή αρνητικών ειδήσεων από τα ΜΜΕ

Προβολή αρνητικών ειδήσεων από τα ΜΜΕ


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μονοπωλούν τον σημερινό άνθρωπο πολλές ώρες για λόγους τόσο ενημέρωσης όσο και ψυχαγωγίας. Η τηλεόραση συγκεκριμένα αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο και συνηθισμένο σε όλες τις ηλικίες, μέσο μαζικής ενημέρωσης. Οι άνθρωποι παρακολουθούν τηλεόραση, με σκοπό τόσο να ψυχαγωγηθούν μέσω των διαφόρων σειρών μυθοπλασίας, αλλά και των ψυχαγωγικών εκπομπών όσο και να ενημερωθούν για τα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στον γύρω μας σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Εστιάζοντας, ωστόσο, στα ενημερωτικά προγράμματα και ιδιαίτερα στα δελτία ειδήσεων γίνεται φανερό το γεγονός, πως η πλειοψηφία των συμβάντων που αναφέρονται είναι δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα. Ως επί το πλείστον αφορούν τρομακτικά γεγονότα, συνυφασμένα με αποτρόπαιες πραγματικά πράξεις.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ενημέρωση σχετικά με γεγονότα βιασμών, φόνων ανήλικων και ενήλικων ατόμων, καθώς και γεγονότα κακοποιήσεων γυναικών είναι σχεδόν καθημερινή. Κάτι το οποίο είναι στα αλήθεια τελείως ανησυχητικό. Κεντρικά και βραδινά δελτία ειδήσεων, αλλά και ενημερωτικές εκπομπές που θίγουν τέτοιου είδους κοινωνικά ζητήματα, παρουσιάζουν αναλυτικά τις διάφορες υποθέσεις εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση του τηλεθεατή. Πολλές φορές, μάλιστα, η ενημέρωση για τέτοιου είδους ποινικά εγκλήματα συνεχίζονται μέρα με τη μέρα στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια.

Πηγή εικόνας: pixabay.com /Δικαιώματα χρήσης: BestGraphics_Com

Πολύωρες αναλύσεις και συζητήσεις διαδραματίζονται σε διάφορα πάνελ ενημερωτικών εκπομπών για τις εν λόγω υποθέσεις με στόχο ίσως την εύρεση του «κακού», του λόγου διάπραξης, της εξήγησης ή και του τρόπου διενέργειας της οποιασδήποτε κάθε φορά δικάσιμης πράξης.

Γιατί, όμως, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές γενικότερα παρουσιάζουν, ως επί το πλείστον, δυσάρεστες ειδήσεις και υποθέσεις φόνων, βιασμών και κακοποιήσεων;

Υπάρχει εξήγηση και ίσως η επικρατέστερη είναι πως το τηλεοπτικό κοινό διψά για τέτοιους είδους ειδήσεις, διότι γοητεύεται από το «κακό» και το έγκλημα. Το έγκλημα διαθέτει αδιαμφισβήτητα μια γοητεία για αρκετό κόσμο, μια κατάσταση που αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός πως οι αστυνομικές σειρές/ταινίες, καθώς και οι αντίστοιχες σε σχέση με την εξιχνίαση εγκλημάτων είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στο τηλεοπτικό κοινό.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: mohamed_hassan

Η αδιακρισία του κόσμου είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της κλειδαρότρυπας να μην συναντάται αποκλειστικά σε θέματα προσωπικής φύσεως, αλλά και σε τέτοιου είδους γεγονότα. Εξάλλου, είναι γνωστό το γεγονός πως ο κόσμος πληροφορούμενος για ένα δυσάρεστο και τραγικό γεγονός που συμβαίνει σε κάποιον άλλον, αισθάνεται καλύτερα, διότι συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αυτόν, λυπώντας ταυτόχρονα ίσως το εκάστοτε κάθε φορά θύμα. Αυτοί, λοιπόν, οι δύο λόγοι μπορεί πιθανώς να θεωρηθούν ως κάποιες από τις δύο πιο συνηθισμένες αιτίες, για τις οποίες ο κόσμος γοητεύεται από τα εγκλήματα και τις δυσάρεστες ειδήσεις που δυστυχώς προβάλλονται καθημερινά στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Παρ’όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η εγκληματικότητα στις μέρες μας έχει αυξηθεί σημαντικά, με απόρροια την αύξηση του αριθμού εγκληματικών και ποινικών πράξεων όσο και των δραστών. Αυτό το γεγονός ανεξαρτήτως από τους λόγους υπερτονισμού των εγκλημάτων από τα τηλεοπτικά κανάλια, οδηγεί τα τελευταία στην παρουσίαση όλων και περισσότερων δυσάρεστων ειδήσεων που συμβαίνουν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. 

Εν κατακλείδι, γίνεται εύληπτο το γεγονός, πως η τηλεόραση σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αποτελείται από την παρουσίαση και ενημέρωση του κοινού για δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα άμεσα συνδεδεμένα με ποινικές και εγκληματικές πράξεις, κάτι το οποίο, όπως έχει φανεί, διεγείρει την περιέργεια και γοητεύει το κοινό σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Υπάρχει, όμως, και μια μερίδα ανθρώπων, μια μερίδα του τηλεοπτικού κοινού που έχει κουραστεί να έρχεται πλέον αντιμέτωπη καθημερινά με όλο και πιο δυσάρεστες ειδήσεις, με αποτέλεσμα να στρέφεται κυρίως σε ψυχαγωγικές εκπομπές και διαφορετικούς τρόπους ενημέρωσης/ενασχόλησης.

Πηγή εικόνας: pixabay.com /Δικαιώματα χρήσης: mohamed_hassan

Τι χρειάζεται; Αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Τουτέστιν, μια ισορροπία στην ενημερωτική ατζέντα των τηλεοπτικών καναλιών αναφορικά με τις ειδήσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν. 

Κανείς δε λέει να μην προβάλλονται τα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά, τα οποία κιόλας είναι πολυάριθμα, ωστόσο η αντικειμενική και συνάμα εξισσοροποημένη τηλεοπτικού χρόνου ενημέρωση κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία για τα ελληνικά τηλεοπτικά media.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.