35.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟυκρανία – Μολδαβία: Εμπρός… για πίσω και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή...

Ουκρανία – Μολδαβία: Εμπρός… για πίσω και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Ίσως και να είναι κάπως άβολο να έχει έρθει το 2024, να έχουμε φτάσει ήδη στο μέσον του έτους και να συζητάμε ακόμα για πιθανές ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κανόνα η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων αυτών, κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, λειτουργώντας ως επικουρικό μέσο προστασίας για τις υπό επίθεση χώρες, όπως για παράδειγμα η Ουκρανία, την οποία βομβαρδίζει καθημερινά η ρωσική πλευρά, αλλά και η Μολδαβία, η οποία χαίρει άκρας ειρήνης στα εδάφη της, ευτυχώς. Όσο και αν οι παραπάνω τοποθετήσεις φαίνονται επιθετικές, δεν είναι. Είναι όμως η απογοήτευση και η αποδοχή της τρομερής επιρροής μιας μερίδας ανθρώπων κατά του κοινού συμφέροντος. Είναι γεγονός πως και η Ουκρανία και η Μολδαβία αποτελούν δύο πρώην σοβιετικές χώρες, πράγμα που ίσως φαίνεται «απειλητικό» στο γυμνό μάτι του μέσου πολίτη, έχοντας τον φόβο ότι όλες οι πρώην σοβιετικές χώρες λειτουργούν ως δορυφόροι της μεγάλης Ρωσίας. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη το εμπάργκο, που επιβλήθηκε στην Ρωσία, σε κάθε τομέα, ύστερα από την αιματηρή εισβολή της στην Ουκρανία, ο μύθος αυτός καταρρίπτεται και ανάγεται η εκούσια βλέψη όλων των χωρών, πρώην σοβιετικών ή μη, της Ευρώπης προς την δυτική ματιά της πολιτικής και του κόσμου.

Επανερχόμενοι στο θέμα του παρόντος άρθρου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το επικρατέστερο ζήτημα των ημερών, αρχής γενομένης την 25η Ιουνίου του 2024, όπου χαράσσεται ένα ελπιδοφόρο ενωσιακό μήνυμα προς τους κακοθελητές της Ένωσης. Τόσο ο Volodymyr Zelenskyy, Πρόεδρος της Ουκρανίας, όσο και η Maia Sandu, Πρόεδρος της Μολδαβίας, δήλωσαν πως η ενότητα και η εκπλήρωση του ευρωπαϊκού ονείρου είναι στα άμεσα σχέδιά τους και αποτελούν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μεταπολεμικά και μετά την απόσχισή τους από την Σοβιετική Ένωση, η οποία και διασπάστηκε.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Yves Herman

Είκοσι επτά κράτη – μέλη της Ε.Ε. κήρυξαν στις 15:30 ώρα Λουξεμβούργου, την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, και διαδοχικά για την Μολδαβία, κατά την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης την Τρίτη 25 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας, η οποία δεν το ανήγγειλε και μετά περισσής χαράς. Ειδικότερα, οι 26 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στην Διακυβερνητική Διάσκεψη πολλά χρόνια προσπαθούν να πείσουν την εικοστή έβδομη, που αποτελεί την Ουγγαρία, να μην ασκήσει βέτο στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, έχει τοποθετηθεί με ακραίες δηλώσεις για την μη αποδοχή των ανοιχτών συνόρων, όπως και για παρεμφερή θέματα. Επομένως, όποια ιδέα είχαν οι είκοσι έξι χώρες της Διάσκεψης, ώστε να αλλάξουν έστω προσωρινά την άποψη του Orbán για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την έθεσαν επί τάπητος. Ακόμα, πιο έντονη έχει γίνει η προσπάθεια από την στιγμή που ο Viktor Orbán μπλόκαρε και κάθε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ήδη από το 2022, που ξέσπασε ο Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό, όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν, την υποστήριξη της Ουγγαρίας στον Vladimir Putin, Πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο επανέλεγχος της νομοθεσίας των δύο κρατών, η αρκετά σαφής ιδέα για το πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρό τους, οι συζητήσεις επί συζητήσεων και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο να προσχωρήσουν τα δύο κράτη στην Ε.Ε. θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με την επίσημη ονομασία της διαδικασίας να ακούει στο “screening”. Όπως ακριβώς το λέει και η έννοια, η χαρτογράφηση της ολότητας των δύο κρατών, ώστε να ελεγχθεί η συμβατότητα και συμφωνία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ίσως λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης από την πλευρά του Viktor Orbán, καθώς η Ουγγαρία στο προσεχές διάστημα πρόκειται να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση εντός του επόμενου εξαμήνου ο ίδιος να προωθήσει τις συζητήσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντα εκ πεποιθήσεως.

Η πάταξη της δολιοφθοράς, η φοροδιαφυγή, η μη ύπαρξη κράτους πρόνοιας και δικαίου, ο ολοκληρωτισμός και η ξενοφοβία είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται στα περισσότερα κράτη των Βαλκανίων. Η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όπως ονομάστηκε η Χερσόνησος, για πολλά χρόνια ακόμα θα κουβαλάει στις πλάτες της το στίγμα των «κεκλεισμένων θυρών» στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Παρά ταύτα, τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν αποτελούν «δεύτερο δέρμα» μόνο των Βαλκανίων, αλλά και των περισσότερων ανατολικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, στην οποία πρώτη έχει ήδη επιβληθεί από την Κομισιόν η λήψη μέτρων για καταπολέμηση διαφθοράς και ολιγαρχικών συνθηκών, καθώς επίσης και ανάληψη δράσης για την προστασία των μειονοτήτων, λόγω ύπαρξης ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πράσινο φως από την Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Μολδαβίας, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.