27.2 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤα… 7 «θαύματα» της φετινής σεζόν! (Μέρος B΄)

Τα… 7 «θαύματα» της φετινής σεζόν! (Μέρος B΄)


Του Ναπολέοντα Γρίβα, 

Μπορεί, πλέον, τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται, ωστόσο η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε υπήρξε αξιομνημόνευτη για κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες, οι οποίες ονειρεύτηκαν, τόλμησαν και εν τέλει πέτυχαν μυθικά, για εκείνες, επιτεύγματα! Έχοντας ήδη αναφερθεί στην εντυπωσιακή σεζόν της Bayer Leverkusen, του Ολυμπιακού, της Ipswich και της Bologna, πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές ακόμα ομάδες που πρωταγωνίστησαν! 

Stade Brest

Pierre Lees-Melou. Πηγή εικόνας: onzemondial.com / Δικαιώματα χρήσης: Icon Sport

Το γεγονός ότι δεν είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα του γαλλικού ποδοσφαίρου είχε ως αποτέλεσμα να μην λάβει την αίγλη που της αξίζει για την τρομερή σεζόν που πραγματοποίησε. Για μία ομάδα που δεν έχει καν προκριθεί ποτέ στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, η πρόκριση στο Champions League σηματοδοτεί μία λαμπρή μέρα, αν όχι τη λαμπρότερη, της ιστορίας του συλλόγου. Ο Eric Roy κατάφερε να διατηρήσει τη Brest στη μεγάλη κατηγορία την πρώτη του χρονιά και τη δεύτερη την έστειλε στα «αστέρια», στέλνοντας τους οπαδούς της στα «ουράνια»! Η θωράκιση της άμυνας διασφάλιζε τη λήψη θετικών αποτελεσμάτων και όταν αυτή συνδυάστηκε με το γρήγορο και άμεσο ποδόσφαιρο στην αντεπίθεση, ο Roy απέδειξε πως τα χρήματα, ακόμη και στις μέρες μας, δεν εγγυώνται την επιτυχία, ξεπερνώντας στην τελική βαθμολογία ομάδες πολλών εκατομμυρίων (Marseille, Lyonnais, Nice, Lille)! Για τη μαχητικότητά του στον χώρο της μεσαίας γραμμής, καθώς και για τα πολυάριθμα tackling του διακρίθηκε ο Pierre Lees-Melou, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός στην εντυπωσιακή, φετινή πορεία της Brest. Η απουσία βάθους, αλλά και… ποιότητας θα στοιχίσει, θεωρώ, στη Brest, με την εκ νέου έξοδο στην Ευρώπη να φαντάζει πραγματικά δύσκολη!

Heidenheim

Tim Kleindienst (αριστερά) και Jan-Niklas Beste (δεξιά) οδηγούν τη Heidenheim από την 2.Bundesliga στο Conference League! Πηγή εικόνας: stuttgarter-nachrichten.de / Δικαιώματα χρήσης: dpa/Stefan Puchner

Είναι αδύνατον να μην αγγίξει την καρδιά των ποδοσφαιρόφιλων το παραμύθι της Heidenheim, η οποία στην πρώτη της σεζόν στη Bundesliga προκρίθηκε στο Conference League. Πρόκειται για την εξωπραγματική ιστορία μίας ιδιαίτερα φτωχής ομάδας με… ντόπιους χορηγούς, η οποία στο πέρασμα των ετών ουδέποτε πτοήθηκε από την ποιοτική ανωτερότητα των αντιπάλων της, καθώς τους κοίταξε κατάματα και σχεδόν πάντα δικαιωνόταν! Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από το επί χρόνια έργο του προπονητή Frank Schmidt, ο οποίος ανέλαβε τον σύλλογο το μακρινό 2007, όταν αγωνιζόταν στη Regionalliga (τέταρτη κατηγορία) και σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο προπονητή της ιστορίας του συλλόγου. Δαπανώντας λίγα χρήματα σε μεταγραφές και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των παικτών του, ο Schmidt πανηγύρισε με την Heidenheim 3 ανόδους με ισάριθμα πρωταθλήματα. Μπορεί ποτέ η ομάδα του να μην ξεχείλιζε από ποιότητα, ωστόσο τόσο το πάθος των παικτών του όσο και η πίστη στο πλάνο του προπονητή είχαν ευεργετικά αποτελέσματα. Με τους Beste και Kleindienst να ξεχωρίζουν, η Heidenheim φάνηκε από το τέλος του πρώτου γύρου πως άξιζε να παραμείνει στην κατηγορία. Μπορεί η έξοδός της στην Ευρώπη να προέκυψε και συγκυριακά ως έναν βαθμό, ωστόσο μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία ομάδα η οποία υπερέβη κατά πολύ τις δυνατότητές της. Στο όμορφο αυτό ταξίδι προς την ευρωπαϊκή δόξα ξεχώρισε η νίκη της Heidenheim κόντρα στη Bayern München με 3-2, ανατρέποντας το εις βάρος της 2-0 του ημιχρόνου, κάνοντας τη Voith Arena να παραληρεί!

ΠΑΟΚ

Ο Taison πανηγυρίζοντας γράφοντας το 1-2 στο Κλεάνθης Βικελίδης, το goal όπου χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα! Πηγή εικόνας: star.gr / Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI

Μπορεί να μην ευτύχησε να βρίσκεται ο ίδιος στον τελικό της OPAP Arena κόντρα στον Ολυμπιακό, καθώς αποκλείστηκε στα προημιτελικά του θεσμού από την Club Brugge, ωστόσο σίγουρα πρόκειται για μία σεζόν που ο «δικέφαλος του βορρά» θα έχει να θυμάται. Η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος είναι, σίγουρα, ένα επίτευγμα που χρήζει θαυμασμού, αν αναλογιστεί κανείς κάτω υπό ποιες συνθήκες προήλθε. Με τους κύριους συνδιεκδικητές του (ΑΕΚ και Παναθηναϊκό) να έχουν αποκλειστεί πρόωρα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις –και συνεπώς να έχουν λιγότερες αγωνιστικές υποχρεώσεις– εκείνος τα κατάφερε. Τα κατάφερε έχοντας, μάλιστα, για επιθετικούς παίκτες τον Brandon Thomas και ακόμa περισσότερο τον Samatta, οι οποίοι υστερούσαν στο κομμάτι της εκτέλεσης. Την επιτυχία αυτή οφείλει να την καρπωθεί ο προπονητής-καθοδηγητής αυτής της ομάδας, ο Razvan Lucescu. Στην τακτική του προσέγγιση, πιθανότατα, οφείλεται το γεγονός πως στον δεύτερο γύρο των play-offs ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα «υπέταξε» κατά σειρά ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και διαμόρφωσε τις ισορροπίες για να σηκώσει μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης το πρωτάθλημα λίγες μέρες αργότερα! Δεν θεωρώ πως είναι το favorite για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της επόμενης χρονιάς, ωστόσο η σημαντική μεταγραφική ενίσχυση στην οποία θα προχωρήσει έχει κάθε λόγο να αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ πως η ομάδα… επιτέλους θα αγωνιστεί στο Champions League! 

Παρότι δεν ήταν εφικτό να συμπεριληφθούν στο άρθρο, εντυπωσιακή σεζόν πραγματοποίησαν τόσο η Αγγλική Aston Villa, όσο και η Γερμανική Stuttgart, οι οποίες τερματίζοντας στην 4η και τη 2η θέση, αντίστοιχα, των εθνικών τους πρωταθλημάτων, εξασφάλισαν «εισιτήριο» για το Champions League της επόμενης σεζόν! Τέλος, απαρατήρητη δεν πέρασε σε κανέναν και η ξέφρενη πορεία της ισπανικής Girona, η οποία παρότι υπήρξε… από το πουθενά διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, συγκέντρωσε εν τέλει 81 βαθμούς, τερματίζοντας 3η και προκρίθηκε στο Champions League! Αναμένουμε, λοιπόν, την επόμενη σεζόν για να δούμε τι θα προκύψει του χρόνου!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Five surprise teams aim to finish stunning seasons by securing Champions League spot, apnews.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά τώρα σπουδάζει στην Πάτρα Χημικός Μηχανικός. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και συμμετέχει στην εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου. Του αρέσει το περπάτημα όπως και να βγαίνει έξω, να βλέπει ταινίες, καθώς και να ασχολείται με τον αθλητισμό.