26.3 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΦεστιβάλ Helmos 2024: Όσα ζήσαμε

Φεστιβάλ Helmos 2024: Όσα ζήσαμε


Της Μελίνας Μπάστα,

Το 2ο Φεστιβάλ Χελμού πήρε μέρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και εμείς φυσικά δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε χάσει! Λάτρεις της φύσης και της μουσικής συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να περάσουν ένα τριήμερο ανάμεσα στα καταπράσινα βουνά, ακούγοντας αγαπημένους καλλιτέχνες και ξεχνώντας έστω και για λίγο τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή:

Ξεκινώντας από Πάτρα έχοντας τον πλήρη εξοπλισμό για το 3ήμερο κάμπινγκ και διασχίζοντας τον παλιό δρόμο Πατρών-Καλαβρύτων κάποιος αντικρίζει τα καταπράσινα, όμορφα βουνά της Αχαΐας και τα στολισμένα από πλατάνια χωριά της. Αν κάποιος πάρει αυτό τον δρόμο ας κάνει μία στάση στην Άνω Βλασία, ένα μικρό χωριό έξω από τα Καλάβρυτα που είναι φημισμένο τόσο για τους καταρράκτες του όσο και για το γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού.

Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Γεωργία Ελένη Σιαμέλη

Φτάνοντας στον προορισμό μας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, πράγματι συναντήσαμε μία αρκετά καλή οργάνωση που μας κατατόπισε προς τα πού να κινηθούμε και να αφήσουμε τα οχήματά μας, ενώ υπήρχε η δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία δωρεάν. Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν στο στήσιμο των σκηνών λόγω της ζέστης που επικρατούσε, σίγουρα η θέα και η ατμόσφαιρα εξισορροπούσαν την κατάσταση. Γρήγορα σκηνές στήθηκαν σε όλο το βουνό, ενώ για τους λάτρεις του κάμπινγκ υπήρχε η δυνατότητα να κατασκηνώσουν σε ύψος 1860m και να μετακινούνται όλη μέρα και το βράδυ με τα τελεφερίκ!

Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Γεωργία Ελένη Σιαμέλη

Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ολόκληρο το 3ήμερο ήταν μαγευτική. Περικυκλωμένοι από τα πράσινα βουνά, οι επισκέπτες ξεχνούσαν την καθημερινότητα και έρχονταν πιο κοντά στη φύση. Άνθρωποι διαφορετικοί που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έγιναν φίλοι και μοιράστηκαν όμορφες στιγμές τυλιγμένες με μουσική υπόκρουση, ενώ η διοργάνωση του Φεστιβάλ δεν τους άφησε να βαρεθούν ούτε μια στιγμή καθώς πρόσφερε καθημερινά σε συνεργασία με την Trekking Hellas και την Four Seasons Outdoors δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως πεζοπορίες, καγιάκ στη λίμνη Τσιβλού, παρατήρηση Ηλίου και orienteering. Αλλά και για τους πιο ήρεμους, το Φεστιβάλ είχε τα δικά του λεωφορεία όπου δωρεάν οι κατασκηνωτές μπορούσαν να μετακινηθούν προς το χωριό των Καλαβρύτων είτε για να επισκεφθούν αυτόν τον ιστορικό και πανέμορφο τόπο είτε για να εξοπλιστούν. Όπως και να διάλεξαν οι επισκέπτες, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι μπορούσαν πάντα να γεμίσουν τον χρόνο τους.

Και τι να πρωτοσχολιάσουμε για τις συναυλίες; Με τη δύση του ηλίου και πριν εμφανιστεί το φεγγάρι, οι καλλιτέχνες ξεκινούσαν το δυναμικό τους πρόγραμμα έχοντας ως background τα βουνά. Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι πως και για τις 3 ημέρες, το Φεστιβάλ συμπεριέλαβε 3 δυνατά line up που δεν άφηναν κανέναν δυσαρεστημένο, ενώ κάποιοι από τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος ήταν ο Γιάννης Χαρούλης, οι Λόγος Τιμής, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και άλλοι πολλοί. Όλοι τους έδωσαν απίστευτες συναυλίες και χάρισαν μοναδικές στιγμές στον κόσμο που είτε μπορούσε να είναι μαζί με το υπόλοιπο κοινό είτε να απολαμβάνει την κάθε συναυλία στο σαλέ με την παρέα του.

Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Γεωργία Ελένη Σιαμέλη

Όπως είπε και ο Γερμανός συγγραφέας Berthold Auerbach: «Η μουσική ξεπλένει την ψυχή από τη σκόνη της καθημερινότητας» και πόσο δίκιο είχε. Τα δυνατά μουσικά προγράμματα μας ταξίδεψαν όλους σε άλλες εποχές, νιώσαμε ελαφρύτεροι και καθαρίσαμε τις ψυχές καθώς τραγουδούσαμε τους στίχους των αγαπημένων μας τραγουδιών, ξεχάσαμε έστω και για μερικές ώρες τους βιαστικούς ρυθμούς της πόλης και ενωθήκαμε με ανθρώπους που ενώ δεν γνωρίζαμε βρήκαμε να έχουμε το πιο σημαντικό κοινό: την αγάπη για την μουσική.

Το 2ο Φεστιβάλ Χελμού περιείχε τα πάντα: γέλια, συγκίνηση, χορό και τραγούδι. Είναι μία εμπειρία που ενώνει τόσο τους ανθρώπους όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο με το βουνό. Εάν έχετε, λοιπόν, του χρόνου την ευκαιρία και την καλή διάθεση για μία φανταστική εξόρμηση που θα περιλαμβάνει βουνά, κάμπινγκ, μουσική και όμορφους ανθρώπους τότε σίγουρα το Φεστιβάλ Χελμού είναι για εσάς!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Helmos Mountain Festival, festival.kalavritaski.gr, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελίνα Μπάστα
Μελίνα Μπάστα
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2001. Είναι πτυχίουχος Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος στην Πάτρα. Στον ελεύθερο χρόνος της ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ μεγάλες τις αγάπες είναι τα βιβλία, το θέατρο και τα ταξίδια.